DINAMOV BAD BOY

'Da sam ja trener Sammiru, rekao bih mu: Na terenu pogini, a poslije radi što hoćeš!'

Brazilac Sammir nakon turbulentnog proljeća ima priliku na pravi način oprostiti se od Dinama, ali i svojim ljetnim nastupima u pretkolima Lige prvaka gurnuti se u neku od liga petice
 Drago Sopta/Cropix

ROGLA - Sa svoje 24 godine Sammir je već senator ovog Dinama. I čovjek oko kojeg se sve vrti. Iako se čini da je Badelj taj “genijalni um” koji bi trebao gurati “modre” prema Ligi prvaka, mnogo toga ovisi o hrvatskom Brazilcu. Na Rogli je treći put, a u Maksimiru slavi petoljetku.

- Previše - otelo mu se.

- Kada sam došao iz Brazila htio sam igrati nogomet. Nisam mislio da ću toliko ostati u Dinamu - iskreno će Sammir.

Razgovor na Rogli, u predahu između dva treninga zamislili smo kao njegovu ispovijest, ali Sammir nam je “prodao tunel”. Iako solidno priča hrvatski, riječi iz njega doslovce smo čupali. Kao da su mu misli daleko...

- Očekujem svakog trenutka poziv iz Brazila. Yasmine je u petak imala termin poroda - pojasnio je svoju nervozu nogometaš koji je u posljednje vrijeme postao “bad boy” HR nogometa.

Češće je na Jarunu nego u protivničkom kaznenom prostoru, a nedavno je vidio kako zatvor izgleda iznutra.

- To što činim izvan terena, jesam li u vezi i slične stvari iz mog privatnog života ne bi vas trebale zanimati - rekao je Sammir, uzeo kratku pauzu i zaključio:

- Ne znam zašto vas to toliko zanima.

- Možda zato jer nosite desetku Dinama na leđima - pokušali smo “oprati grijehe”. Sammir nam je svojedobno zamjerio rečenicu “od nogometnog genijalca do vrhunskog pijanca”. Iako, i mi bi radije makar inverziju u toj rečenici. Kad bi imali povoda.

- Šta? Gdje je to rekao - iznenadio se “Filho” kad smo mu rekli da je njegov sunarodnjak Etto nedavno rekao da ga nema pod kontrolom od kada je otišao iz Maksimira u Grčku.

- Da, slabo se čujemo. Etto je otišao u Solun s obitelji. Ali, meni ne treba kontrola. Ja se jako dobro kontroliram - kaže Sammir kojeg smo zamolili da zamisli situaciju da je on trener Dinama i ima jednog “Sammira” u momčadi. Kako bi reagirao?

- Rekao bih mu: Na terenu daj sve od sebe, a ostalo me ne zanima. Gledajte, ja sam pogriješio, još uvijek čekam kaznu koju ću platiti i završiti s time - bio je jasan veznjak Dinama, a nama nije preostalo ništa nego da se prebacimo na nogomet. Jer, osim što je kralj noćnog života metropole, Sammir je i dobar nogometaš. Ali, kada mu je voljni moment na razini...

- Teško mi se motivirati za HNL. Prije utakmice znam da ćemo je dobiti, samo je pitanje s kojim rezultatom. Ali Europa. To je ono što me privlači.

To nam je jasno, jer najbolje partije za “modre” dao je u europskim utakmicama. On izdvaja dvije:

- Protiv Villarreala i protiv Werdera.

Je li to dovoljno da u Brazilu postane prepoznatljiv na ulici, ili može u miru popiti piće, bez dosadnih novinara i fotoreportera.

- Velika je zemlja, puno nogometaša i imam svoj mir. Gledali su me protiv Villarreala, ali izabrali su krivu utakmicu. Onu uzvratnu - nasmijao se Sammir, prvi put tijekom razgovora. Očito mu treba vremena da se malo opusti. Za vrijemem raspusta bio je doma. Gledao je Neymara.

- Čudo od igrača. Bit će bolji od Ronalda, ako... - zastao je Sammir.

- Ako ne bude toliko divlji - nadopunili smo ga, a on nam je kimanjem glave dao za pravo. Za sebe i dalje tvrdi kako ima potencijal igrati za “carioce”.

- Teško, ali dok sam u Dinamu to je nemoguće.

Ali, zato ne bi imao ništa protiv Bilićeva poziva.

- Mislim da zaslužujem biti barem u krugu reprezentativaca - samouvjereno će on.

Vahid Halilhodžić je spomenuo da su neki drugi razlozi Bilićevom ignoriranju u pitanju. Otišlo se toliko daleko da neki potežu pitanje boje kože.

- Mislim da to nije u pitanju. Možda je bivši trener znao nešto što ja ne znam, ali ne vjerujem u tu priču - jasan je.

Kad smo kod trenera, po povratku iz Brazila zatekao je novog trenera, ali staro lice.

- Sviđa mi se Jurčić. Imali smo dobar odnos u prvome mandatu. On je najbolji trener koji me je trenirao u Maksimiru - pohvalio je Sammir novog trenera i osvrnuo se na imena igrača s kojima djeli svlačionicu.

Kovačić je moj nasljednik

- To je reprezentacija u malom. Vrijeme je za rezultat u Europi.

Rezultat koji bi Sammira katapultirao u neku od liga petice. Nasljednik se zna.

- Kovačić. I ja sam u njegovim godinama trenirao s prvom momčadi, ali nisam dobio priliku igrati. Mateo ju ima i siguran sam da će je iskoristiti.

- Hoće li vas nadmašiti - pitali smo ga.

- To i neće biti teško - s dozom ironije odgovorio je Sammir i pogledao nas u oči. Bio je to znak da se razgovor približio svome kraju. Pohvalio se kako je s tetivom sve u redu, kako je klub puno izrastao u organizacijskom smislu od kada je došao u Maksimir te da mu je najveća podrška u Zagrebu menadžer Božo Slišković.

- On je uvijek tu za mene. U dobru i zlu. Za razliku od novinara - rekao je Sammir, pitao je li to sve i brže bolje pobjegao od stola. U pravi trenutak, jer pored je prolazio Domagoj Vida, kojeg smo upitali kako bi se Sammir snašao u Bundesligi?

- Tamo nije velika razlika u kvaliteti, ali glava i profesionalizam moraju biti na prvome mjestu. Ide se sto posto, i na utakmici i na treningu. Samo gas, gas, gas - tumači Vida koji je sa Sammirom cimer na Rogli. Zanimalo nas je da li je minibar u sobi još uvijek pun.

- Ma zaključali su ga, a prethodno sve ispraznili - dobacio je Osječanin kroz šalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:25