PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

DALIĆ NA UKRAJINSKOM? NAMAZANKO Ako dobije Ukrajinu, spasit će život sebi i poslodavcima, u suprotnom slijedi stara podravska popevka...

 
Zlatko Dalić - izbornik Vatrenih
 Valentyn Ogirenko / REUTERS

Kako bi se prezivao Dalić na ukrajinskom? Sugovornici s kojima razgovaramo uoči posljednje utakmice kvalifikacijskog ciklusa za Rusiju 2018. nemaju dvojbe.

Namazanko.

Pa zašto baš Namazanko?

“Zato što je uvijek plivao tako da budu zadovoljni i igrači i šefovi. Ali prvenstveno šefovi, u toj dvojbi Dalić se ipak neće zabuniti”, kaže nam dobar poznavatelj Dalićeva trenerskog opusa.

U konkurenciji Roberta Prosinečkog ovaj relativno diskretni 51-godišnjak iz Livna ne djeluje baš kao idealan izbor. Legitimira se, istina, osobnom iskaznicom u kojoj je više trofeja iz egzotičnih arapskih liga, strši u toj ponudi pogotovo (jedan netrofejni) finale Azijske lige prvaka, ali hrvatska reprezentacija na glasu je kao space-shuttle kojim upravljati mogu samo najveći. Može li Dalić? Ako ćemo biti pošteni - zašto ne bi mogao? Nisu li tim strojem prethodno upravljali i veći početnici od trenera koji je već jedanaest godina u biznisu?

“U trenerskom smislu, on je sretan spoj dvojice trenera koji su ga vodili u Varteksu, Luke Bonačića i Branka Ivankovića. Od prvog je naslijedio agresivnost i drskost u pripremi utakmica, a od drugog taktičku zrelost, dubinu i studioznost. Zna li se oduprijeti šefovima i menadžerima? Eh, tu već neću staviti ruku u vatru. Prije nego što je dobio svoj prvi trenerski posao u arapskom svijetu, bio je sportski direktor, prepariran da uskoči na klupu...”

Zlatko Dalić u karijeri je učio i od Ćire Blaževića, ali očito nije naučio puno čim se u nedjelju povukao u izolaciju hotela uz objašnjenje da se mora fokusirati na pripremu ukrajinskih prekida. Ako je nešto trebao naučiti od karizmatičnog autora bronce iz 1998. godine u Francuskoj, onda je to morala biti lekcija o “galvanizaciji naroda” putem medija. Eto mu prvi ozbiljan minus...

Ali vi očajnički želite i poneki plus prije nego što zaglavimo u jami, prvi put nakon one u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010, zar ne?

“Ako nešto zna, onda zna kako sa zvijezdama. Anas Sharbini igrao je najbolji nogomet u karijeri upravo kada je Rijeku vodio Zlatko Dalić, a sličnu stvar je učinio u Al Ainu kada je od talentiranog mladog igrača Omara, zvijezde u Emiratima, učinio najboljeg igrača momčadi”, čujemo od informatora.

Saznajemo usput da nije bezvezna niti kombinacija koja je do milijunskog angažmana dovela Zorana Mamića u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nije baš Zlatko Dalić mogao tamo kao menadžer dilati hrvatske trenere, ali uopće nije sporno da se potrudio nakititi trenerski pedigre Zorana Mamića jednom kada su ga pitali za mišljenje,

Drugim riječima, u predvečerje presudne utakmice za Rusiju 2018., trenerske kvalitete Zlatka Dalića, čovjeka koji bi trebao izvesti na čistinu posustalu hrvatsku reprezentaciju, upitnik su samo takav. Ova jedna utakmica neće nam u tom smislu ponuditi neke bitne odgovore, ali da se ne lažemo, neće ponuditi neki jako pametan karijerni izlaz novopečenom izborniku. Lovi se za slamku: ako dobije Ukrajinu, spasit će život sebi i poslodavcima, u suprotnom slijedi stara podravska popevka - Arabijo moja mila, moj premili rodni kraj...

Standings provided by Sofascore LiveScore

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:09