ŠTIMAC NOVI IZBORNIK

DAN ZA POVIJEST Marković podnio ostavku! Šuker 5. srpnja postaje predsjednik HNS-a

Nema više nikakavih dvojbi, definitivno Davor Šuker 5. srpnja postaje predsjednik HNS-a, a Igor Štimac novi izbornik reprezentacije
 Nenad Dugi/CROPIX

“Odlučio sam se povući s položaja predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza nakon završetka Eura 2012., a s obzirom na proceduru, sazivam sjednicu Izborne skupštine za 5. srpnja. Zahvaljujem svima na suradnji.”

Riječi su to koje nije izrekao Vlatko Marković, nego ih je izdiktirao u pero Zorislavu Srebriću koji ih je pročtao nakon povijesne sjednice Izvršnog odbora HNS-a jučer u Rusanovoj. Glavni je tajnik (do daljnjeg) dodao da je zasad legitimna samo jedna kandidatura za novog šefa hrvatske Kuće nogometa, ona Davora Šukera.

Međutim, Marković 5. srpnja neće potpuno otići iz hrvatskog nogometa. Bila bi šteta da se Hrvatska odrekne bliskog prijatelja Seppa Blattera i Michela Platinija, koji upravljaju Fifom i Uefom, pa će Vlatko 5. srpnja, na prijedlog IO-a, biti izabran za počasnog predsjednika Saveza.

Kako mu je običaj u posljednje vrijeme, Marković se nije spustio među novinare da podijeli svoja razmišljanja s narodom, a samo je malo razgovorljiviji bio Davor Šuker koji je pri kraju skupljanja podrške potrebnih devet županijskih saveza.

- Zahvaljujem gospodinu Vlatku Markoviću, bila je to lijepa sjednica IO-a i nastojat ćemo nastaviti njegovim putem kako bismo se održali među deset na Fifinoj ljestvici. Hvala svim županijskim savezima na podršci, oni su ti koji biraju - rekao je Šuker.

Srebrić je još naglasio da županijski savezi za skupštinu 5. srpnja moraju izabrati svaki po jednog predstavnika za novi Izvršni odbor, a da zapravo traje velika pomirba krokodila u našoj nogometnoj močvari, kako je zove resorni ministar Jovanović, pokazuje potez kojim je IO ukinuo suspenziju Dubrovačko-neretvanskom županijskom savezu. Glede skidanja dvogodišnje suspenzije preostalim članovima nekadašnje Štimčeve struje, što je preostali uvjet Igora Štimca da pristane biti novim izbornikom, to će biti na dnevnom redu Izborne skupštine.

- Samo Skupština može promijeniti odluku Skupštine, a IO odluke IO-a - objasnio je pravnu “začkoljicu” Srebrić, no sve je to zapravo samo formalnost.

O proceduri za izbor novog izbornika, kao i o izmjenama Statuta jer se mora izmisliti funkcija izvršnog direktora za koju je planiran Damir Vrbanović, razgovarat će se na sljedećoj sjednici IO-a za najkasnije dva tjedna. Ovaj je put, prema Srebrićevim riječima, samo prihvaćena činjenica da Slaven Bilić i njegov stožer završavaju svoj posao s reprezentacijom nakon posljednje hrvatske utakmice u Poljskoj ili Ukrajini.

Od vijesti koje dosad nsu bile poznate, a važne su, izglasana je izmjena u Pravilniku o natjecanju, prema kojoj će se odsad klub nad kojim se otvori stečajni postupak kažnjavati s deset bodova minusa, a neće se izbacivati iz natjecanja kao ove sezone NK Varaždin. Kad smo već kod Varaždinaca, žalbeno tijelo Odjela za licenciranje nije im izdalo licencu za Drugu HNL, čemu su se nadali, pa će o njihovu budućem rangu natjecanja u županijskoj ligi odlučiti nadležni županijski savez. No, to nije jedina loša vijest za klub koji je žario i palio hrvatskim i europskim travnjacima proteklih 20 godina: Uefa je postrožila poštovanje takozvanog financijskog fair-playa i NK Varaždin je zbog neurednih financija tijekom lanjskih kvalifikacija za Europsku ligu kažnjen trogodišnjom zabranom nastupanja u eurokupovima, počevši od prve godine kad se kvalificira.

Dobra vijest dolazi u Split koji će u sklopu proslave 100. godišnjice HNS-a u studenome biti domaćin Uefina kongresa trenera. Eto svima, od konobara do novinara, prilike za ćakulu o nogometu (“jesan ti ja reka”) sa svjetskom stručnom kremom. *

Novi ustroj Hrvatskog nogometnog saveza:

Vlatko Marković - počasni predsjednik

Davor Šuker - predsjednik

Damir Vrbanović - izvršni direktor

Zorislav Srebrić - glavni tajnik

Igor Štimac - izbornik

Robert Komen - predsjednik Udruge prvoligaša

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:42