BRUTALNA PRESUDA

DESET UTAKMICA KAZNE! FIFA zbog ustaškog pozdrava izbacila Šimunića sa Svjetskog prvenstva

Hrvatski stoper neće igrati u Brazilu i vjerojatno će završiti karijeru
 Damir Krajač / CROPIX

Josip Šimunić neslavno je spustio zastor na briljantnu karijeru u dresu hrvatske reprezentacije, jasno je nakon što je Fifa u ponedjeljak objavila drakonsku kaznu stoperu “vatrenih”. Animiranje maksimirskog sjevera parolom “Za dom spremni” nakon utakmice s Islandom koštat će Šimunića deset službenih utakmica plus 30 tisuća CHF kazne. Izrečena mu je i dodatna mjera zabrane pristupa stadionima na kojima će nacionalna momčad nastupati tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu!

Dobra je vijest u ovoj priči da je Šimunić amortizirao dio krivnje Marija Mandžukića, koji je za izravni crveni karton kažnjen minimalnom kaznom. Mario Mandžukić će preskočiti samo jednu utakmicu SP-a, dakle otvaranje s Brazilom.

VRBANOVIĆ: 'Šokirani smo, vjerojatno ćemo se žaliti'; KOVAČ: 'Užasno mi je žao Joea...'

Treći planetarni summit (sudjelovao na SP-ima 2002. i 2006.) 35-godišnji Šimunić je planirao kao krunu karijere i šampanjski oproštaj, ali ovako neće dobiti priliku ni za počasni špalir Srebrićevih mažoretkinja i konfete za kraj. Društvo iz Fifine Disciplinske komisije očito nije bilo ni najmanje impresionirano objašnjenjem prema kojem je Joe zapravo pjevušio opernu ariju. U njihovoj interpretaciji naš je stoper oživljavao duh NDH, što se ocjenjuje kao poticanje svih oblika diskriminacije.

ŠIMUNIĆ PREPLAVIO SVJETSKE MEDIJE ' Fifa je nemilosrdna, kazna Hrvatu je specifična i drakonska'

“Komisija je primila k znanju da je igrač, zajedno s navijačima, uzvikivao hrvatski pozdrav koji su tijekom Drugog svjetskog rata koristili pripadnici fašističkog pokreta Ustaše. Komisija se složila da je riječ o diskriminatornom pozdravu koji je vrijeđao dostojanstvo grupa ljudi vezano uz njihovu rasu, religiju, porijeklo…”, stoji u obrazloženju odluke.

Zanimljivo je da je Disciplinska komisija zasjedala još 12. prosinca, a činjenica da je odluku objavila tek pet dana poslije sugerira da eventualna amnestija nije dolazila u obzir. Jedina dvojba disciplinaca očito je bila - treba li Šimunića kazniti oštro ili drakonski? Prevagnula je druga opcija…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:59