SVI PRIČAJU O SRAMOTI

DIVERZIJA U SAINT ETIENNEU TEMA SVJETSKIH MEDIJA 'Hrvatska je izvela harakiri'

 Robert Pratta / REUTERS

Igrači Ante Čačića odbrojavali su do zaslužene pobjede u trenutku kada je hrpa baklji zasula teren i prekinula utakmicu. Zajedno s tučnjavom među hrvatskim navijačima, to je zasjenilo okršaj u Saint-Étienneu.

Tako o nemilim scenama na stadionu Geoffroy-Guichard izvještava BBC, a i ostali europski mediji bave se sramotnim događajem.

“Bengalke i petarde zaustavile nogomet”, piše Marca i nastavlja da “na Euru ponovno gledamo nasilje”. Pozivajući se na hrvatske medije, madridski list tvrdi da su “radikalni navijači Dinama, Hajduka i Rijeke prošvercali pirotehniku na stadion”.

“Hrvatski ultrasi na taj način prosvjeduju protiv Šukera i Mamića, vodećih ljude Nogometnog saveza, koje optužuju za korupciju. Isti ljudi od ranije pozivaju na bojkot reprezentacije. To je bio i njihov prosvjed protiv popisa od 300 navijača kojima je zabranjen ulazak na stadione”, piše Marcin reporter Alberto Rublo.

L’Equipe izvještaj s utakmice započinje konstatacijom da je Hrvatska ispustila pobjedu uznemirena prekidom svojih pristaša.

“Do 83. minute ništa nije nedostajalo nevjerojatnoj momčadi Hrvatske, ali njihova sudbina na kraju se nije određivala na terenu, nego na tribinama. Incident je pokolebao Darija Srnu i njegove suigrače”, pišu Francuzi.

L’Equipe kratko podsjeća da će Uefa nakon ovoga protiv Hrvatske otvoriti disciplinski postupak. Citiraju Antu Čačića, koji je novinarima rekao da su njegovi igrači zbog njih “izgubili svu snagu”.

Njemački Der Spiegel stavio je naslov “Dva Ivana i budale”. Uz uobičajene kategorije “igrač utakmice”, “potez utakmice”, imaju i “idiote utakmice”, a to su dakako huligani koji su spriječili “gotovo sigurnu pobjedu Hrvatske”.

Naslov izvještaja u Gazzetti dello Sport dovoljno je rječit: “Harakiri Croazia”. Pišu da si je Hrvatska “prokleto zakomplicirala život”, iako je “većina navijača željela gledati nogomet i ništa drugo”.

“Topovski udarac eksplodirao je pod nogama vatrogasca, na terenu su zavladali trenuci straha, igrači su pokušavali smiriti navijače, a ultrasi su se potom sukobili međusobno i s policijom”, opisuje Gazzetta i zaključuje:

“Nakon Marseillea i Lillea, ludilo je stiglo i u Saint-Étienne. Oni se zovu Hrvati.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:54