PLAN ZA SPAS NOGOMETA

EKSKLUZIVNO za JUTARNJI Zvonimir Boban: HNS treba odmah raspustiti, ali Vladi nedostaje HRABROSTI za taj potez!

Ne želim postati predsjednik HNS-a! Zanimaju me izvršne, a ne političke funkcije. Jedini način da se nogomet pročisti je privatizacija klubova
 Marko Miščević/Cropix

Godinama se već, s vremena na vrijeme, zapitamo zašto se Zvonimir Boban toliko distancirao od HR-nogometa, i na kraju uvijek stignemo do istoga odgovora.

Što treba čovjeku s impresivnom karijerom, obrazovanom, neovisnom i realiziranom, koji u svjetskim razmjerima u nogometnom miljeu uživa ugled i poštovanje, da ga u vlastitoj zemlji uprljaju u pet sekundi Mamići i njegova sljedba.

U odnosima strukturiranima kao što su danas, Boban bi, želi li se u ovoj zemlji uključiti u rad nogometnih institucija, prvo morao kleknuti pred Zdravka Mamića da ga pripusti u Skupštinu Zagrebačkog nogometnog saveza. Tamo bi prvo morao biti barem godinu dana, a onda, da bi krenuo dalje, opet bi morao pokucati Zdravku. Svi koji poznaju Bobana, znaju da to nije njegova priča, ni želja ni potreba. Za Mamića nema ništa drugo osim ironije.

Zvone, želite li postati predsjednik HNS-a?

- Zanimaju me izvršne, a ne političke funkcije. Odgovor je NE! Jedini način da se počnu rješavati problemi i da se nogomet pročisti, jest privatizacija klubova, budući da država nema zakonsku mogućnost direktnijeg upletanja. Ili nije imala političke volje i hrabrosti, premda je već bilo trenutaka kad je to mogla učiniti, pa da kao Italija postavi komesara koji je vratio vjeru u nogometne institucije i sudačko poštenje

Najviši sportski arbitri utvrdili su da je Izvršni odobr HNS-a, osporavajući Gorici pravo nastupa u Prvoj ligi, prekršio vlastiti Statut i hrvatske zakone, te da je pravno Prva HNL neregularna. Bi li to u svakom uređenom društvu bio još jedan razlog da predsjednik HNS-a i njegov IO podnesu ostavke?

- To je već toliko iskompromitiran sustav, zapetljan u vlastitim neregularnim odlukama, pa za slučaj Gorica čak više ne možemo ni reći da je to kap koja je prelila čašu. Oni se rugaju svima, jer im je omogućeno da budu država u državi.

Kako gledate na poruke i posao ministra Jovanovića?

- Razgovarali smo, ima želju raščistiti stanje. Odlučno je nastupio, a da možda nije bio dovoljno upoznat sa zakonom koji mu ne omogućava izravno upletanje u strukture bilo kojeg sporta. To jest nonsens, ali to je tako kako je.

Tko bi trebao biti predsjednik Saveza?

- U ovom je trenutku to posve nebitno. Najbitnije je da Vlada stvori zakonske okvire da se nogomet očisti balasta nepoštenja, pa će se isfiltrirati pravi čovjek. Stavljam se na dispoziciju nogometu i pravom projektu, drukčiji ulazak u priču me ne zanima. Na žalost, ne vjerujem da će država imati snage za takav projekt.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JL-a!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:51