U ŽIVOTNOJ FORMI

ENGLEZI POLUDILI ZA RAKITIĆEM Žele ga Mourinho i Moyes, hrvatski veznjak najbliži odlasku u Chelsea

Rakitić je trenutačno četvrti najbolje ocijenjeni igrač Primere, odmah iza Messija, Ronalda i Neymar

Po povratku s reprezentativne “akcije Island” Ivana Rakitića dočekala je ponuda Sevillina predsjednika; dogradimo postojeći ugovor s još dvije godine vjernosti. Sada kad je na prodaji Negreda, Navasa, Kondogbije i Medela zaradio gotovo 70 milijuna eura, kontroverzni gazda Jose Maria Del Nido htio bi zavezati hrvatskog veznjaka bogatim ugovorom do ljeta 2017. godine i oko njega graditi momčad za budućnost.

Sevillina ponuda

Gledatelji nedjeljnog seviljskog derbija lako su dokučili kojim se motivima u ovoj akciji rukovodi Del Nido. Rakitić je u 4-0 demontaži Betisa sudjelovao s dvije asistencije i, općenito, još jednom se predstavio kao vođa momčadi koju su ljetos kadrovski osakatili bogatiji kupci, ali nisu joj tragično otupjeli oštricu budući da je Sevilla zadržala isti, europski apetit. 25-godišnjak prema vlastitu priznanju igra “najbolji nogomet u karijeri” i kaže da je sretan u Andaluziji, gdje mu se rodila kćer, ali zasad se odbija izjasniti o mogućnosti produženja ugovora.

Zaista ne treba biti previše bistar da shvatite zašto. Rakitić je trenutačno četvrti najbolje ocijenjeni igrač Primere, odmah iza Messija, Ronalda i Neymara. Prema jednadžbi specijalizirane stranice “whoscored.com” koja kombinira različite statističke parametre - broj nastupa, golovi, asistencije, udarci na vrata, postotak točnih dodavanja, epitet igrača utakmice... - Rakitić je stigao do frapantno visoke ocjene (8.02) koja sugerira da je on trenutačno najbolja roba na policama španjolske lige. Naravno, izvan portfelja dvije nedodirljive korporacije koje svako toliko opustoše tržište skupim akvizicijama. Na istoj tablici Luka Modrić s vrlo dobrom ocjenom (7.02) dobacio je samo do 89. mjesta.

Fantastični playmaker

Neprekidno “raketiranje” golovima i asistencijama (sedam ligaških pogodaka, dva u Europskoj ligi, pet asistencija) očekivano je proteklih tjedana zatreperilo na radaru velikih i bogatih engleskih klubova. Krajem listopada na više je specijaliziranih nogometnih portala objavljeno da bi Ivan Rakitić mogao biti sljedeća meta Davida Moyesa, koji je ljetos grozničavo tražio kreativnog veznjaka, ali su ga odbijali redom Cesc Fabregas, Thiago Alcantara i Ander Herrera. Budući da Fergiejev nasljednik u Tomu Cleverleyju nije pronašao traženi profil, Rakitić je isplivao kao mogući odgovor za tekuće Unitedove probleme.

Licitacija bi, međutim, mogla biti vrlo uzbudljiva ako se točnim pokažu vijesti iz igraču bliskih krugova da teren ispituje i Chelsea. Moyesa i Mourinha intrigira podatak da je Rakitić prošle sezone, na kreativnom vrhuncu, suigračima pripremio nevjerojatnih sto prilika (uključujući šanse nakon izvedenih prekida), premda je manje impresivan fakat da su Negredo i društvo u golove pretvorili samo deset Rakitićevih dodavanja.

Rakitić je šarmirao velikane i načinom na koji “miksa” igru. Prošle sezone on je u prosjeku imao pet točno isporučenih dugih dodavanja po utakmici i pametno ih je kombinirao s podvaljenim loptama u prostor (preciznost 48 posto). Nakon što je ove sezone ostao bez dvojice gladijatora na centru igrališta (Kondogbia, Medel), hrvatski je reprezentativac dotjerao i brojke u defenzivnom dijelu igre. Osvaja tri lopte po utakmici i ne bježi od prljavih poslova (2,4 uklizavanja po meču). Sve skupa dovoljno je da sakrije višak žutih kartona (četiri ove sezone) i zakamuflira činjenicu da Rakitića priroda nije častila sprinterskim genima...

Modrićevim stazama

Rakitićev važeći ugovor sa Sevillom istječe u ljeto 2015. godine. Ako ga ne obnovi do zime, bit će to jasan nagovještaj da namjerava krenuti Modrićevom i Mandžukićevom stazom. Sljedeći izazov u karijeri mogu biti samo trofeji, a Sevilla ih osvaja sporadično (Kup Uefe 2007. godine, Kup kralja 2010.) i trenutačno ne djeluje kao šampionska momčad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:29