KLJAKOVIĆ-GAŠPIĆ RAZOČARAN

Epilog hrvatskih kvalifikacija za Olimpijske igre: Umjesto za medalje bore se međusobno

 Robert Deaves

Ivan Kljaković Gašpić treći će put nastupiti na Olimpijskim igrama. Nakon Pekinga i Londona, hrvatski jedriličar u klasi Finn se izborio i za Rio.

No, umjesto da slavi nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Gaeti osigurao plasman, naš je kormilar razočaran sustavom rada u Savezu, izbornikom i kolegom iz reprezentacije. Podsjetimo, HJS je početkom godine donio odluku da kriterijska regata za OI bude SP u Italiji. Premda se već tada naslućivalo da bi moglo biti svega u Gaeti jer je i za Kljakovića Gašpića i Vujasinovića ovo bila jedna od najvažnijih regata karijere odluka HJS-a je ostala na snazi.

U četvrtak se stvar rasplela, ali uz puno buke i narušenih odnosa. Vujasinović je prijavio Kljakovića Gašpića sucima zbog udaranja trećeg broda, ali je odlukom odbora on diskvalificiran jer je smetao konkurentu u startnoj proceduri.

- Na regati svašta dopuštam, ali kada netko želi silovati pravila na kopnu nakon završenog jedrenja onda to prerasta u nesportski potez. Milan je izgubio na moru, ali se pokušao vaditi za zelenim stolom. Nisam u petak ni izašao na more da ponovno ne uđemo u konflikt. Malo mi se gadi sve ovo jer je bilo nepotrebno - prepričava Ivan Kljaković Gašpić.

Iako je Vujasinović izvukao deblji kraj, brončani s EP-a u Barceloni koristio je sva raspoloživa sredstva. Makar se njegov potez može tretirati kao nesportski, dogodio se u žaru borbe. Uostalom, u jedrenju je najgore kad te netko diskvalificira nakon što si ti zatražio protest. Krivce se može tražiti na drugoj adresi. Toga su svjesni i Vujasinović i Kljaković Gašpić.

- Hvala Savezu i izborniku Fanteli što su umanjili šansu za olimpijsku medalju. Jedrit ću na starom brodu od prijatelja Talijana, logistika će biti noćna mora, a ostalo je manje od tri mjeseca do početka natjecanja, upozorio je Kljaković Gašpić.

Vujasinović je također indirektno prozvao ljude u uredu za novonastalu situaciju.

- Umjesto da se borimo za medalje, Ivan i ja smo se fokusirali jedan na drugoga. Ostvarili smo jako loše rezultate drugu godinu zaredom - pojasnio je Vujasinović.

U njihovim se razmišljanjima može iščitati ogorčenje. Zašto se najbolji svjetski jedriličari uvelike pripremaju za olimpijsku regatu, dok se naši ‘kolju’ između sebe i tek se bore za Rio. Odgovore bi trebao ponuditi netko u Savezu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:52