SMJENA NAKON POTOPA

FOTO Mamić ekspresno smijenio Jurčića: Sram me svega ovoga, više ga nisam mogao braniti!

Nakon što su Modri doživjeli najgori poraz u povijesti Lige prvaka sudbina mu je bila zapečaćena
 Nenad Dugi / Cropix

Ni najteži poraz u povijesti kluba i sramote koja je nanesena instituciji kluba iz Maksimira nije bio “okidač” da Kruno Jurčić sam ponudi mandat na raspolaganje. I dok je on na press-konferenciji pričao o ostvarenim ciljevima, klupska vrhuška se zatvorila u “modri salon” i jednoglasno zaključila: “Kruno Jurčić je bivši”.

Oko 23.40 Zdravko Mamić spustio se niz stepenice Uprave kluba i obznanio kako Dinamo više nema trenera.

- Teško smo primili ovaj poraz, koji je vjerojatno najteži u povijesti Dinama. S obzirom na to da je na utakmici bila prisutna većina članova Nadzornog i Izvršnog odbora kluba, tražili su odmah da sjednemo i zaključili kako se ide u razlaz s Krunom Jurčićem - rekao je Zdravko Mamić, na čijem je licu bila primjetna tuga zbog ovakvog epiloga.

- Bit će mi posebno teško zato što smo Kruno i ja danas sjedili na ručku i pripremali planove za iduću sezonu. Nije bilo ni primisli da bi se ovo moglo ovako završiti. Međutim, jedinstveni stav ljudi iz kluba jest bio da je ovo neobranjivo. To je sve što mogu reći večeras. Idućih ćemo dana moći nešto više kazati - bio je više nego jasan izvršni predsjednik kluba, koji je dodao kako ga je stid zbog poraza...

- Kao čovjeka, sram me načina na koji smo završili sezonu. Znate, nisam sklon jeftinoj demagogiji. Uvijek kažem ono što mislim, pa koristim priliku da se ispričam navijačima za ovu sramotu. Naći ćemo način da im se i dodatno ispričamo - završio je Mamić.

Takav scenarij zapravo je bio evidentan odmah nakon utakmice. Jer, svi “vipovci” su izlazili iz lože s istom rečenicom:

“Imamo zabranu pričati, sve na temu Jurčića reći će operativci kluba”. No, njihove geste i nemoćno slijeganje ramenima jasno je govorilo da je Jurčić smijenjen. Svi su to znali, osim Damira Vrbanovića.

- Glavu gore, dečki - bodrio je Vrba prisutne, ali vjerojatno i samoga sebe. Međutim, na decidirano pitanje hoće li se raspravljati o odgovornosti trenera Krune Jurčića, direktor je bio jasan:

- Bilo bi deplasirano večeras o tome govoriti.

Deplasirano je jedino to što se u smjenu ušlo prekasno. Jer, o tome se trebalo razmišljati već nakon debakla u Švedskoj, u uzvratnoj utakmici pretkola Lige prvaka, kada je Kelava spašavao 4-1 iz prve utakmice s Malmöom. Sjajna predstava u Maksimiru sedam dana ranije očito je bila iznimka koja potvrđuje pravilo.

Ovaj Dinamo bio je zelen za Ligu prvaka, a i vođen rukom trenera koji je posve izgubio orijentaciju. S vremenom je izgubio i autoritet u svlačionici, a Mamićevi izleti u svlačionicu i “motivacijske poslanice” postale su konstanta...

Na svaki debakal u Ligi prvaka, a bilo ih je nekoliko, trener je vrtio istu priču o školi. Ako je ovo bila škola, onda je Dinamo pao razred! Bez zrnca samokritičnosti i s tribinama koje su pokazale palac dolje, bilo je pitanje trenutka kada će Mamić izgubiti strpljenje. Nažalost, izgubio ga je tek nakon najvećeg poraza u povijesti kluba. Nakon sramote i blamaže zbog koje će Dinamo dugo vidati svoje rane... Nasljednik? Na svu sreću, kraj je polusezone i nema potrebe za ishitrenim odlukama. Treba sjesti, odvagati, dobro razmisliti i odlučiti se za pravo ime. No, to ime i košta...*

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:03