ĆIRO JE KRIV ZA SVE

FOTO Ovo je slika koju još nikad niste vidjeli: Siniša Mihajlović u dresu Dinama!

Već smo zakaparili Radmila Mihajlovića iz Željezničara za iduću sezonu. Siniša? Sine moj, dva Mihajlovića su previše za Dinamo! - govorio je Ćiro 1987. godine

Ova fotografija nije montaža, “ukradena” je iz obiteljskog albuma profesora nogometa Zdenka Kobeščaka, i vrlo rječito govori o povijesti Dinama.

Datira iz rujna 1987. godine, snimljena je na turniru omladinskih momčadi u njemačkom gradu Salemu, a glavni lik na fotografiji je Siniša Mihajlović, današnji srpski izbornik, snimljen u dresu zagrebačkog Dinama, na tom turniru proglašen najboljim igračem turnira. I dok dečko iz Borova Sela slavi jedan od prvih trofeja i nada se bogatom ugovoru sa zagrebačkim Dinamom, tih dana Robert Prosinečki napušta Maksimirsku 128 i prelazi u Crvenu zvezdu. Dinamo je kao njegovu zamjenu kupio Čavu Dimitrijevića. Direktor “modrih” Pero Zlatar učinio je sve da bi Siniša Mihajlović ostao u Zagrebu, no u ovoj utakmici presudio je “sudac” Ćiro Blažević.

Kada sam ga pitao što će učiniti sa Sinišom, trener svih trenera mi je prišapnuo:

- Već smo zakaparili Radmila Mihajlovića iz Željezničara za iduću sezonu. Siniša? Sine moj, dva Mihajlovića su previše za Dinamo!

Poslije se rasplela priča da je Siniša tražio previše para (20.000 DEM), da je Radmilo bolji Mihajlović, iako nešto skuplji (400.000 DEM), da Siniša želi karijeru nastaviti u Vojvodini, da ga je obrlatio direktor novosadskog kluba Kosanović. Svašta se pričalo, ali, Dinamova “desetka” iz Salema je napustila Dinamo.

Ne samo zato što su u Dinamu u to vrijeme igrale dvije bolje desetke - Mlinarić i Boban. No, čujmo trenera Zdenka Kobeščaka, koji je vodio Mihajlovića na turniru u Salemu:

- Igrao je fantastično, bio je apsolutno najbolji igrač u konkurenciji četiri njemačke i četiri talijanske, turske i naše momčadi. U klub sam predao izvješće o kakvom igraču je riječ, dalje je sve bilo u rukama Ćire Blaževića...

U jednom jedinom ljetu, 1987. godine, Dinamo je ispustio iz ruku Prosinečkog i Mihajlovića, Roberta i Sinišu. Napravili su veliku karijeru u Crvenoj zvezdi, oni su je, uz Savićevića i Pančeva, te još jednog Hrvata, Gorana Jurića, doveli do naslova europskog prvaka. I postali su ikone C. zvezde.

U autobiografiji Siniše Mihajlovića “Božja levica”, nekoliko stranica je posvetio i zlatnoj, čileanskoj reprezentaciji Jugoslavije, koja je osvojila naslov svjetskog omladinskog prvaka. Izbornik Mirko Jozić ga je navodno izostavio s popisa putnika za Čile, jer nije želio potpisati za Dinamo...

Na toj slici Radiše Mladenovića su današnji srpski i hrvatski izbornik Mihajlović i Štimac, njegov pomoćnik Alen Bokšić, predsjednik HNS-a Davor Šuker, bivši direktor Reala Madrid Predrag Mijatović. A od tih slika iz 1987. godine prošlo je samo 25 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:01