ŠTO PIŠU?

FRANCUSKI MEDIJI HVALE HRVATE, ALI I NAGLAŠAVAJU 'Njihov stil igre nam jako odgovara, a prednost naše momčadi je očita...'

 
 Reuters

Sve francuske novine pune su hvalospjeva o hrvatskim reprezentativcima i onome što su do sada pokazali. Unatoč tome što komplimenata Vatrenima ne nedostaje, najviše pohvala za jučerašnju utakmicu dobio je heroj jučerašnjih produžetaka Mario Mandžukić koji je osigurao da termin sljedeće utakmice ne bude u subotu, već u nedjelju.

“Tijekom prvog produžetka, Super Mario je Hrvatskoj osigurao prvi plasman u samo finale Svjetskoga prvenstva. Nakon što je vidio da je Pickford izgubio kontrolu nad situacijom, brzo je reagirao i u sekundi uništio snove Engleske o povratku trofeja kući”, piše Le Monde.

Velike su pohvale za svoj jučerašnji angažman dobili i naši defenzivci Lovren i Vida, za koje su Francuzi naglasili kako su odradili odličan posao blokirajući engleskog napadača Harryja Kanea.

Fokus je bio stavljen i na jedinstvo i složnost momčadi, stoga francuski sportski portali prenose izjave naših igrača o 'pozitivnoj' i 'obiteljskoj' atmosferi koja je i njima vidljiva na travnjaku.

U tom su kontekstu i prenijeli izjavu našeg izbornika Zlatka Dalića u kojoj je naglasio da je Ivan Rakitić bio spreman igrati s visokom temperaturom i da nitko od igrača nije želio promjenu jer su se željeli boriti do kraja.

Moskva, Rusija, 110718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Nogometna utakmica polufinala svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018, Hrvatska - Engleska.
Na fotografiji: Hrvatska pobijedila Engleze i usla u finale Svjetskog prvenstva sa 2:1, slavlje Domagoj Vida, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Nekadašnji francuski reprezentativac Johan Micoud, koji trenutno služi kao vanjski suradnik francuskog sportskog časopisa L'Equipe, procjenjuje da stil i kvaliteta igre koju je Hrvatska do sada pokazala tijekom prvenstva, u potpunosti odgovaraju Plavima.

- Hrvati imaju lijepo organiziranu igru kada su u posjedu lopte, stoga bismo im trebali loptu što prije oduzeti i forsirati kontru. Ako to uspijemo napraviti u nedjelju, vjerujem da je naslov naš, rekao je jutros za L'Equipe.

Prema njemu, Hrvati svojim stilom puno više odgovaraju Francuzima nego što bi odgovarali Englezi, stoga smatra da su se francuske šanse u finalu još više povećale. No, unatoč tome, naglašava da se Vatreni nikako ne smiju podcijeniti.

- Oni su stvarno odlična momčad i sjajno su igrali tijekom prvenstva. Lijepo razvijaju igru i imaju izvrsne igrače svjetske klase. U grupnoj su fazi dokazali svoju snagu, dok su se u eliminacijskoj fazi dokazali i kao zreli i borbeni igrači željni pobjede, naglasio je Micoud.

Svi ostali članci francuskih sportskih časopisa naglašavaju da je Hrvatska zbog tri uzastopne serije produžetaka odigrala utakmicu više, što je zasigurno iscrpilo ključne igrače o kojima uvelike ovisi kvaliteta igre.

Činjenica da je Modrić tražio zamjenu jer nije mogao odigrati utakmicu do kraja, nije prošla nezamijećeno kod Francuza. U svojoj su procjeni njegove spremnosti naglasili i činjenicu da je imao izuzetno uspješnu, ali iscrpljujuću sezonu u Real Madridu, s kojim je treći put osvojio Ligu prvaka. Unatoč tome, naglašavaju, Hrvati su tijekom produžetaka djelovali znatno izdržljivije i motiviranije od Engleza, što ne smije biti zanemareno.

Veliki dio francuske analize posvećen je i prvom poluvremenu, u kojem se Hrvatska nije prikazala u najboljem svjetlu. Naglašeno je da u prvom dijelu utakmice Vatreni nisu mogli nametnuti svoj stil igre te da nisu mogli razviti kvalitetu. Upravo u tome, smatraju Francuzi, leži ključ savladavanja i posljednje prepreke do naslova.

- Prednost naše momčadi je očita, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da smo od početka bili jedna od momčadi s fizički najjačim predispozicijama, pišu u Le Mondeu.

- Naša momčad u nedjelju ide po pobjedu pod svaku cijenu, rekao je legendarni francuski izbornik Didier Deschamps za France24.

Beyonce: Dođite, zajedno ćemo gledati finale protiv Hrvatske

Baš kao i kod nas, plasman francuskih Plavih (Les Bleus) u finale u potpunosti je zasjenio sve druge događaje i aktivnosti, pa je tako u drugi plan pao i legendarni Tour de France te dugoočekivani koncert bračnog para Carter, čiji je nastup u Parizu predviđen za nedjelju.

Kako bi se prilagodili nogometnoj euforiji, Beyonce i Jay Z pozivaju sve obožavatelje koji su kupili kartu za njihov koncert, da dođu na Stade de France u 16 sati, kako bi svi zajedno gledali utakmicu i bodrili reprezentaciju Plavih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:52