'KRIVCI' ZA NASLOV

Glavni arhitekti svjetske senzacije: Super skaut i karizmatik na klupi i 'tri kralja' na terenu

Leicester
 Michael Regan / Getty Images

Modernu bajku iz jednog od najstarijih engleskih gradova, kojoj nogometni svijet svjedoči proteklih tjedana i mjeseci, podjednako su režirali igrači i stručni stožer Leicestera. Izdvojili smo pet glavnih junaka priče, premda je popis zaslužnika puno veći…

Claudio Ranieri (64)

Talijanski stručnjak došao je u klub s golemim iskustvom, ali ne odveć bogatom riznicom trofeja. Ni s jednim klubom još nije osvojio prvenstveni naslov, tek kupove s Fiorentinom i Valencijom. Navijače i medije postupno je pridobivao karizmom, ali i smirenošću u situaciji kad je postalo očito da Leicester napada titulu. Majstor je u skidanju pritiska s igrača, velikim brojem rotacija ojačao je sve karike, a stadion King Power pretvorio u neosvojivu tvrđavu. Leicester je kod kuće izgubio samo jednu utakmicu.

Jamie Vardy (29)

Prvi strijelac kluba, ikona s kojom su se poistovjetili svi koji su navijali da san "lisica" postane stvarnost. Prije četiri godine Vardy je igrao u Fleetwood Townu, klubu iz petog razreda engleskog nogometa (National League). U Leicester je stigao za milijun funti i u prvoj sezoni zabio ukupno pet golova. Ove sezone na ljestvici golgetera zaostaje samo za Kaneom i Agüerom. Izvrstan je trkač i velik radnik, gotovo nepogrešivog osjećaja za prostor. Ranieri ga je opisao kao "inspiraciju za cijeli klub".

Riyad Mahrez (25)

Umjetnik u momčadi "lisica" prošli je tjedan postao prvi Afrikanac u povijesti s nagradom za najboljeg igrača sezone u izboru Udruženja profesionalnih nogometaša (PFA). Gary Lineker naziva ga "čarobnjakom". Iz Katara se javio i Xavi, koji tvrdi da je Mahrez dovoljno dobar za prvu momčad Barcelone. Alžirski reprezentativac u Premier ligi je ugradio 17 golova i 10 asistencija te izravno osigurao Leicesteru 20 golova. Ovih je dana za njega stigla ponuda PSG-a, na kojoj se zahvalio uz objašnjenje da "u Engleskoj ima sve".

Wes Morgan (32)

Iza kapetana Leicestera također je meteorski uspon. Kada ga je kao 15-godišnjaka Notts County proglasio neperspektivnim, namjeravao je odustati od nogometa, no onda ga je uočio susjedni Nottingham Forest, gdje će ostati deset godina. Prvi trener Paul Hart na početku mu je rekao da "nema mjesta u momčadi dok ne smršavi". Marljivi i tihi Wes primio se posla i istesao se u sjajnog organizatora obrane. Omiljeni je lik svlačionice, kojega Ranieri opisuje kao "velikog dobrog medu, Balooa naše Knjige o džungli". I on je završio u momčadi sezone.

Steve Walsh (61)

Redatelj iz sjene, bez kojega se ništa od ovog ne bi dogodilo. Walsh je kao šef skautske službe redom pronalazio opskurne igrače poput Vardyja, Mahreza i Kantéa i dovodio ih u Leicester. "Ranieri je briljantan, ali golem dio zasluga za uspjeh ide na Stevea", rekao je nedavno Sam Allardyce, koji je s njim surađivao u Newcastleu. Walsh je prije toga dugi niz godina proveo u Chelseaju, gdje je bio glavni skaut za Europu. Gianfranco Zola, Didier Drogba i Michael Essien neki su od njegovih najznačajnijih transfera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:02