PRVANO NASILJE HNS-a

Gorica je bila tek kolateralna žrtva u spašavanju Lokomotive. HNS će tu lakrdiju platiti 3 MILIJUNA EURA!

Utakmicom protiv Lokomotive u Maksimiru nastavlja se - neregularno prvenstvo. Lokosi ne bi do tamo ni došli da Gorica nije izbačena iz Prve lige
 Nenad Dugi / Cropix

Utakmicom protiv Lokomotive u Maksimiru nastavlja se - neregularno prvenstvo. Lokosi ne bi do tamo ni došli da Gorica nije izbačena iz Prve lige. Kako se to formalno kaže, HNS je Gorici “uskratio licencu za nastup u MAXtv Prvoj ligi”, a taj njihov potez bio je nezakonit, utvrdilo je Vijeće sportske arbitraže HOO-a.

Pravna akrobacija

Kuloari tvrde kako je Gorica bila tek kolateralna žrtva u misiji spašavanja Lokomotive. Jer, da se Gorici omogućila licenca, onda bi to isto trebalo napraviti i Pomorcu. Ovako su obje momčadi ostale u čekaonici elitnog društva, dok su Dinamov satelit Lokomotiva i Istra (na izborima za predsjednika Saveza dali glas Markoviću, HNS im je tako vratio dug) ostali prvoligaši iako to prema plasmanu nisu zaslužili.

“Pravnu kombinaciju” u kuhinji Vlatka Markovića, Zorislava Srebrića i nespornog vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića, Vijeće kojem su na čelu Mladen Žuvela, bivši sudac i dopredsjednik Ustavnog suda Zlatan Turčić, savjetnik pri Ustavnom sudu i diplomirani pravnik Andrej Matijević - jednostavno je pokopalo!

- Ovo je bilo neviđeno pravno nasilje HNS-a i Vijeće sportske arbitraže HOO-a im je održalo pravu lekciju. Kao što to čini profesor studentu koji ne zna gradivo - komentirao je odvjetnik Ivan Brleković koji je u sporu zastupao interese Gorice.

Kako je objasnio Brleković, Gorica je “de jure” prvoligaš od onoga trenutka kad je osvojila 1. mjesto u 2. ligi i dobila licencu. No, pred početak prvenstva ona je bačena u 2. ligu što je, kako kaže Brleković, cirkus i lakrdija.

Pregažena pravila

Podsjetimo, 20. lipnja prošle godine HNS je opozvao odluku o licenci koju je Gorica dobila krajem travnja. U odluci je navedeno kako Gorica nema prijavljeni stadion u općini sjedištu kluba.

- Stvar je u tome da IO HNS-a nije nadležan za to pitanju, već je tu odluku trebao donijeti Odjel za licenciranje. Naravno, pod uvjetom da ima razloga, a mi smatramo kako ga nema - jasan je Brleković. A ima li rezona za poništavanje prvenstva?

- Na žalost, vrijeme ne možemo vratiti, ali zato možemo poduzeti druge korake. Ovakvom lakrdijom ponižen je grad Velika Gorica koji je čvrsto stajao uz klub - tumači bivši dopredsjednik HNS-a, koji ide i u Bruxelles, gdje će upozoriti europske parlamentarce na kršenje ljudskih prava koje provodi HNS!

Što se Gorice pak tiče, oni će tražiti naknadu štete na sudu. Konkretno, 25 milijuna kuna, što nam je potvrdio Nenad Črnko, predsjednik kluba koji je žrtva nogometne vrhuške.

Naknada štete

U taj je iznos uračunato sve potrošeno i uloženo u plasman u elitno društvo, gubitak potencijalnih sponzora, odšteta za igrače i ljude koji su servisirali projekt “Gorica u prvoj HNL”...

- Svaku kunu ćemo obrazložiti popratnom dokumentacijom - kaže Črnko, dodajući da će u slučaju dobitka sve uložiti u stadion.

- Ovo je pionirska borba za pravdu i dokaz da postoji put. Samo se nadamo da nitko više neće prolaziti ono što smo mi prošli...

Nada umire posljednja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:59