TEŽAK SLUČAJ

Grozan završetak sezone, klupska neizvjesnost, a onda je stigla i vijest koja ga je dodatno ražalostila... Je li Rakitić završio s Vatrenima?

 
 Getty Images

Ivan Rakitić je u srijedu završio u rubrici ‘težak slučaj’. Priču nisu zakopali hrvatski novinari, u društvo igrača s dijagnozom zvijezdu Barcelone ugurali su urednici katalonskog Sporta, zajedno s Jasperom Cillessenom, Samuelom Umtitijem, Filipeom Malcolmom i Philippeom Coutinhom.

U ovoj tablici skriva se najveći dio odgovora na pitanje - zašto se Ivan Rakitić bez pravog objašnjenja ispričao Zlatku Daliću za kvalifikacijski dvoboj s Walesom (8. lipnja, Osijek)? Živcira ga neizvjesnost u klubu, status dežurnog manekena kojeg predsjednik Bartomeu napadno gura u transferni izlog, iako se ta trgovačka priča odupire svakoj logici.

Trener Ernesto Valverde sto puta je, naime, naglasio da mu je Rakitić od neprocjenjive važnosti za komponiranje momčadi, a 31-godišnji nogometaš je isto toliko puta podvukao da želi ostati na katalonskom zraku jer osjeća da je u nogama sačuvao još dvije ili tri sezone na vrhunskoj razini.

Težak slučaj

Da nije tako, Rakitić ne bi ove sezone skupio više od 60 utakmica na svim frontama. Gdje je onda problem? U izlaznoj klauzuli, barem kada je riječ o interesu kluba, vjeruje Sport. Poput Reala, Liverpoola, Cityja, Uniteda i sličnih divova, ‘blaugrana’ također već izvjesno vrijeme klupske interese štiti monstruozno napucanim otkupnim klauzulama. Jednom će se izvjesni šeik zaigrati i zaista potegnuti taj okidač pa iskeširati svih 222 milijuna eura - koliko je prema ugovoru koštao Neymar - ali u većini drugih slučajeva ovakve su stavke ugrađene u kontrakte da odbiju kupca. Ne kucajte na vrata, nemate tog novca, zatvoreno, igrač ionako nije na prodaju. Samuel Umtiti vezan je ugovorom za Barcelonu do 2023. godine, a klub koji ga želi prije isteka roka može ga imati već za - 500 milijuna eura. U usporedbi s njim Coutinho je već na popustu, zainteresirani kupac dobit će ga za 400 milijuna eura.

Malcolm je procijenjen na 180 milijuna, a Rakitića imate za bagatelni iznos od 125 milijuna eura. Novac koji, naravno, nitko normalan neće izbrojati. Prošlog je ljeta Paris St. Germain bio spreman brojati sve do 90 milijuna za (prema transfermarktu) najskupljeg hrvatskog nogometaša. Ali to je bilo prošlog ljeta. U međuvremenu je Barcelona ostala kratka za Ligu prvaka, a onda i za Kup kralja, a refleksom velikog kluba odmah nakon toga krenula je potraga za krivcima za neuspjeh. Dežurni krivac uvijek je trener, a poslije njega igrači na suficitarnim pozicijama.

Prema bi joj sjajno došao napadač koji može zamijeniti Messija, kada Argentinac zatraži slobodan dan, istina je da Barcelona zapravo nema napadačkih viškova, ali je njezin roster na Rakitićevu žalost sasvim zgodno popunjen u veznom redu. Uz senatora Busquetsa, relativno friškog Arthura, netom kupljenog De Jonga i sve zrelijeg Aleñu, tamo Rakitić i Vidal postaju sve manje neophodni. Pojavi li se ovog ljeta zainteresirani kupac, klub se neće ustručavati i prepolovit će otkupne cijene iz ugovora. Pogotovo zato što osjeća blagu Rakitićevu frustraciju. Igrač je, nije tajna, već nekoliko puta slao signale da je vrijeme za povišicu, a Bartomeu mu svaki put replicirao da nije vrijeme za takve razgovore.

Ogorčenje

Rakitić vjerojatno ima pravo biti ogorčen. Otkako je sletjeo na Camp Nou osvojio je 13 trofeja, on je serijski šampion La Lige, što se može prevesti i kao - iron man najzahtjevnijeg klupskog natjecanja u Europi. Uvijek na dispoziciji, redovito u formi, onaj kojem mirne duše možete upisati ‘sedmicu’ i prije nego što istrči na travnjak. Osjeća se izigranim, imao je na stolu PSG, u talonu je čekao Inter, ali je li to dovoljan razlog da se sada zahvali reprezentaciji?

Nije, ili barem nije u našoj percepciji. Njegovu (privremenom) odustanku nije pomogla silazna krivulja forme nacionalne momčadi nakon Svjetskog prvenstva, a već nakon Rusije je razmišljao o povlačenju. U manjoj mjeri, ali od pomoći nije niti epilog borbe za nagradu nogometaša godine u izboru HUNS-a gdje je, kako doznajemo, Modrić ipak izborio tijesnu pobjedu. Nakon svoje najslabije sezone u Madridu, dok je Rakitić istovremeno do prije dva tjedna bio kandidat za trostruku krunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:36