PREOBLIKOVANJE HAJDUKA

Hajduk će Keruma izvrgnuti javnome ruglu

Još dok je Sanader bio na vlasti modelu Primorčeva preoblikovanja Hajduka suprotstavljali su se Jerkov i Kružić

SPLIT - Dobronamjerno su bliski Kerumu rekli da će ga Hajduk doći glave! Zato je Kerum i gurnuo Svagušu. U Splitu je lakše voditi i Grad, i državu, nego Hajduk. More je tu isprepletenih interesa, a dvorske bitke, i lažnjaci iza leđa, odbojni su Kerumovoj do grubosti otvorenoj izravnosti. Ima tu prostora i za paranoju da će ga kao gradonačelnika i najnovijeg poduzetnika među političarima baš preko Hajduka izvrgnuti javnome ruglu. A u tome su Splićani prvaci svita i okolice!

Trenutačno Kerum nikako ne može izbjeći formalnoj činjenici da su pod njim dionice i good will Hajduka srozani na povijesni minimum. Kerumov efikasni politički pragmatizam, koji ne priznaje ni proceduru (dječji vrtići, školske knjige i slično) da bi ostvario cilj, osvojio je tzv. prezrene narodne mase, ali njima je i Hajduk duševna hrana. Svi Kerumovi plusevi u kontekstu Hajduka se pretvaraju u minus, iz kola u kolo, Šibenik, pa Karlovac.

Već je Šibenik otkrio upitnost investicije od tri milijuna eura ( Sharbini i Reja), a nakon Karlovca, kako mi je jučer rekao Jako Andabak, “ne pomažu više ni kazne”.

- Što ćeš sad, nećeš ih valjda ubiti? - našalio se Andabak, tvrdeći da su možda i te prenagljene kazne izazvale novi kiks u Karlovcu.

Andabak je u Hajduku protuteža Kerumu koja tinja od početka godine, a posljednji rezultati su Keruma stjerali u defanzivni kut u odnosu na Andabaka.

- Kerum mi je obećao, i to sam javno iznio, da će u Nadzorni odbor ući predstavnik malih dioničara. Ako to ne ispuni na skoroj skupštini, onda znači da mi poručuje kako mu u Nadzornom odboru nisam potreban. Nikome neću smetati. Rekao sam da u NO-u neću biti ako se moja obećanja javnosti, malim dioničarima, hajdukovcima, ne ispune. Tražim da svoje mjesto dobije i predstavnik Državne agencije za sanaciju banaka jer je to ozbiljan i nezaobilazni dioničar. Torcidi odgovaram da sam uvjeren kako ona sigurno ima nekog stručnjaka u svojim redovima za Nadzorni odbor pa nije trebala odbiti moj prijedlog - izjavio je Andabak.

On tvrdi da je kriza rezultata posljedica loše organizacije jer se klub ne može voditi samo vikendom, ali ne želi dolijevati ulje na vatru, nego se podvrgava većinskom vlasniku, Gradu Splitu.

- Brzopleto smo svi skloni posvemašnjim osudama, a jedno vrijeme radeći u prosvjeti vidio sam da od naglih kazni nikad nema koristi. Hajduk je stekao mnoge neprijatelje neopravdanom neodgovornošću prema dugovima jer novca ima, kao u slučaju sa Šibenikom, Varteksom, Dragovoljcem. I svatko nam je kriv, i suci i susjedi, ponašamo se kao neki mali seoski klub. Šteta, jer i ta kaznom osramoćena momčad, s trenerom Rejom, ima velik potencijal, ali loše smo vođeni. Ako se povučem iz NO-a, nema šanse da ću kao značajan dioničar odustati od svog interesa u Hajduku.

Tražite li najdublji uzrok potpunog stečaja, sjetite se ekonomskog eksperta Deana Kružića (sveučilišni profesor, spasilac nekad Slobodne Dalmacije, a u novije vrijeme i Grada Splita pred bankrotom) koji je u štabu Hajdukova predsjednika Željka Jerkova predvidio izlaz u stečaju.

Tadašnji premijer Ivo Sanader s noći je smijenio Jerkova (koji je istodobno bio i predsjednik Gradskog vijeća kao danas Kerumova sestra Nevenka Bečić) iznuđenjem ostavke jer Kružićev egzaktni putokaz za izlaz iz krize nije afirmirao preoblikovanje prema Zakonu o sportu po modelu bliskog mu ministra Dragana Primorca. Sad se vidi u što je preoblikovan Hajduk. Sve je bliži stečaju iz kojega je do danas već mogao izaći - po elaboratu s početka 2007. godine, potkraj prvog Sanaderova mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:11