OSCARI I MALINE

Ibričić ukrao šou skupo plaćenoj braći Sharbini

Po mnogočemu specifično i paradoksalno 19. izdanje Hrvatske nogometne lige završilo je pobjedom Dinama kojemu u leđa Hajduk gleda drugi put zaredom
 Ante Čizmić / Cropix

ZAGREB - Prvu hrvatsku nogometnu ligu očekivano napušta sesvetska Croatia, a neočekivani europski iskorak načinili su Cibalia i Šibenik. Liga 16 opravdala je optimizam onih koji su tvrdili da će dati veću šansu mladim igračima.

Uostalom, zimus su se prodali Lovren i Josip Knežević, a ovaj mjesec Vida i Zvonko Pamić, ali u pravu su bili i oponenti koji su tvrdili da će na svoje doći veterani, poput najboljeg strijelca lige Vugrinca, malo starijeg Mumleka, zatim zaboravljenih asova-povratnika Bule i Sopića... Roberta Kovača, Bišćana, Skoku i Andrića ni ne spominjemo.

Izabrali smo trenere, igrače i momčadi, koji su pozitivno ili negativno iskočili prošle sezone, nije bilo prostora za sve koji su zaslužili Oscar i Malinu, ali će poslužiti kao dobar podsjetnik.

TRENERI

PLUS

STANKO MRŠIĆ (CIBALIA) - trener s najviše nastupa u HNL-u do posljednjeg je kola bio drugoplasirani, može se podičiti da ima pozitivan učinak s prvakom Dinamom (1-1 i 2-0)

BRANKO KARAČIĆ (ŠIBENIK) - iznenada ustoličen nakon što je Kalinić pobjegao u Hajduk, nakon 15 kola bio drugi, ušao i u finale Kupa, lani je izborio 1. HNL sa Slavoncem (bez licence)

POKLEPOVIĆ (HAJDUK) - iznenada ustoličen nakon što je Reja pobjegao u Lazio, ispunio zadatak da na Poljud nakon pet sušnih godina donese trofej i da bude drugi

* Pamić, Vulić, Toplak

Igor Pamić je i u 1. HNL nastavio uspješnicu s Karlovcem, prepoznatljivim trenerskim rukopisom; Zoran Vulić je na proljeće s Istrom osvojio 23 boda vrijedna ostanka, a Samir Toplak je u ulozi vatrogasca nakon štrajka igrača osvojio s Varteksom 11 bodova u posljednjih pet kola

PROSJEK

JURČIĆ (DINAMO) - paradoksalno, teže mu je bilo vodeći Dinamo koji se borio sam sa sobom nego prošlog proljeća kad mu je za vrat puhao Ante Miše s Hajdukom

STEINBRÜCKNER (OSIJEK) - momčad mu je plijenila lijepom igrom, ali u nedostatku strijelca uspio je poboljšati plasman samo za jedno mjesto. Afirmirao Kneževića i Vidu

FERENČINA (LOKOMOTIVA) - najmlađi trener HNL-a ne računajući sesvetska ad hoc rješenja ‘na žeton’, s debitantom u ligi i momčadi s najviše juniora zauzeo 8. mjesto.

MINUS

LUKA PAVLOVIĆ (ZAGREB) - najavljivao borbu za naslov prvaka, a u sezonu startao sa sedam uzastopnih poraza i razliku pogodaka 4-16, nakon čega je dao ostavku.

ADOLF PINTER (CROATIA) - najavljivao revolucionarne metode kojima će Sesvećane ostviti u ligi, ali je smijenjen nakon diletantski vođene utakmice s Dinamom (0-6).

IGOR ŠTIMAC (ZAGREB) - naslijedio Pavlovića na kojeg se nadovezao s dva poraza, potom osvojio 33 boda, pobijedio i remizirao s Dinamom, ukupno sa 48% uspješnosti 14.





NOGOMETAŠI

PLUS

DAVOR VUGRINEC (ZAGREB) - Početak sezone propustio zbog ozljede ramena, zbog čega je Zagreb ispaštao uzastopnim porazima, no krenulo ga je nakon pogotka za 1-0 pobjedu nad Dinamom, raspucao se na proljeće i sa 35 postao najstariji golgeter HNL-a.

SENIJAD IBRIČIĆ (HAJDUK) - Prodajom Kalinića ‘bijeli’ su ostali bez prve špice, Ahmad se nije prilagodio, pa je za realizaciju iz igre i prekida bio zadužen BiH-reprezentativac, koji je većim dijelom sezone igrao u špici i na koncu je sa 17 golova drugi strijelac lige.

ZVONKO PAMIĆ (KARLOVAC) - U debitantskoj prvoligaškoj sezoni, u kojoj je u veljači navršio 19 godina, kao posuđeni igrač Rijeke vodio Karlovčane s pet pogodaka i osam asistencija do 5. mjesta, a sebi osigurao transfer u Bayer Leverkusen za 500.000 eura.

MILAN BADELJ (DINAMO) - Igrajući kao stražnji vezni, s glavnim zadatkom organizacije igre, uspio je ubacivanjima iz drugog plana zabiti 11 pogodaka u 27 nastupa. Asistirao samo jednom, između ostalog i zato što ne izvodi prekide. Ima ponude iz inozemstva.

IVAN STRINIĆ (HAJDUK) - Iskoristio prigodu koja mu se otvorila tjeranjem Šerića u drugu momčad, ne samo da se nametnuo za nezamjenjivog na lijevom boku u klubu, nego je zaslužio i poziv izbornika A-reprezentacije, nije još debitirao samo zbog ozljede.

PROSJEK

JORGE SAMMIR (DINAMO) - Vjerovali ili ne, Brazilac je jedini ‘preživjeli’ Dinamov igrač iz momčadi koja je 2007. osvojila naslov prvaka, no niti ove sezone nije pokazao napredak, štoviše, u 26 nastupa po pet puta zabio i asistirao, dok je lani zabio osam uz 11 asista.

FLORIN CERNAT (HAJDUK) - Najskuplji igrač Hajduka, vraćen na Poljud na izričitu želju Torcide, rumunjska ‘desetka’ koja je u bijelom dresu, s mnogo simbolike, postala ‘pedesetka’, istaknuo se samo u takozvanim malim utakmicama, u 23 nastupa dva gola i tri asista.

PEDRO MORALES (DINAMO) - Kao i prošle sezone, učinkovit je bio samo u prvom dijelu sezone, no ovaj put Čileancu je doista opravdanje šok zbog potresa u domovini. Zabio 13 i osam puta asistirao u 15 nastupa najesen, samo jedan asist u šest nastupa na proljeće.

MINUS

ANAS SHARBINI (HAJDUK) - Umjesto Dinama izabrao Hajduk i nije se uspio nametnuti za glavnog kreatora igre kao što je s ‘bijelima’ odmah uspio podjednako skupi Kranjčar.

AHMAD SHARBINI (HAJDUK) - Javna je tajna da nije želio iz Rijeke, gdje je bio kapetan i najbolji strijelac, ali je morao u Split da pazi na brata i takav u Hajduku nije zabio ni gola.

MARIO MANDŽUKIĆ (DINAMO) - Lani najbolji strijelac lige sa 16 pogodaka, ove sezone stagnirao na 14, a od proljetnih šest pogodaka tri je dao Sesvetama, a dva Interu.

KLUBOVI

PLUS

CIBALIA - lani osma ove sezone treća, izborila Europu

ŠIBENIK - lani šesti, ove sezone četvrti, izborio Europu

KARLOVAC - lani drugoligaši, kao debitanti do 5. mjesta

PROSJEK

DINAMO - lani prvak (+6), opet prvak (+4)

HAJDUK - lani drugi, opet drugi, ali osvojili Kup

OSIJEK i VARTEKS - ponovili prošlogodišnje plasmane

MINUS

ZAGREB - lani petoplasirani, ove sezone treći odostraga

RIJEKA - lani treća, ove sezone tek deveta, bez Europe

SLAVEN BELUPO - lani četvrti, ove sezone sedmi, bez Europe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:05