STANKO MRŠIĆ REKORDER

Iza njega je 400 utakmica, a tek mu je 55 godina

Stanko Mršić trenerski je rekorder po broju prvoligaških utakmica u HNL-u
 Damir Glibušić / Cropix

Kao trener Cibalije, Zadra, Šibenika, Varteksa, Osijeka i Međimurja Stanko Mršić arhivirao je 339 prvoligaških HNL “kapica”, 65 više od drugoplasiranog Ilije Lončarevića.

- Ako tome pridodamo još sedam utakmica na klupi BiH premierligaša Posušja te osam europskih, 50-ak drugoligaških ogleda te nekoliko kvalifikacijskih, doći ćemo do oko 400 službenih utakmica. Prijateljske nećemo računati, inače bismo vjerojatno stigli u četveroznamenkastu cifru - naglašava Mršić, koji je samostalnu trenersku karijeru počeo 1993. godine u Vinkovcima, gdje je 17 godina kasnije potpisao sjajan autorski uradak.

Cibalia je pod njegovim ravnanjem nanizala 12 prvenstvenih utakmica bez poraza. Vinkovčani su posljednji put bačeni na koljena u kolovoškom susretu protiv Lokomotive (0-2), blistava serija još nije prekinuta.

Mršić je u bogatoj trenerskoj karijeri potpisao i nekoliko remek-djela. Posebno je ponosan na neka od njih...

- Osijekova bečka pobjeda nad Rapidom (2-1), to je utakmica koju je nemoguće zaboraviti. Kao i Osijekovu pobjedu u Maksimiru (1-0), jedinu gostujuću nad Dinamom u mojoj biografiji, a to je ujedno i jedina pobjeda Osijeka u Maksimiru pod okriljem HNL-a. Od novijih izdanja posebno mi je drag jesenski maksimirski remi (1-1), u kojem je Cibalia pokazala da nije slučajno tu gdje jest.

Postoji i jedna utakmica koju bi rado izbrisao iz memorije...

- Osijekov praški uzvrat protiv Slavije. U Češku smo stigli s osječkih 2-0, dugo smo držali 1-3, što nas je vodilo dalje, ali smo u 89. minuti primili dva pogotka za potpuni potop i eliminaciju iz Kupa Uefe. A bili smo nadomak četvrtfinalu i sudaru s Barcelonom. Teško je, gotovo nemoguće dokazati, ali danas sam potpuno siguran da to nije bila ‘čista’ utakmica. Ali, ne vrijedi sad o tome pričati, samo se uzrujam - dodaje Mršić aludirajući na angažman nekih Osijekovih braniča koji su na toj utakmici “plivali i leđno i butterfly”.

Mršić je danas s Cibalijom opet na pragu Europe, Vinkovčani u proljetni nastavak ulaze s jasnom nakanom obrane aktualnog 2. mjesta. Mršić se ne zanosi razmišljanjima o napadu na Dinamov tron (“oni su za HNL neka druga dimenzija”), kao što nije sklon vjerovati da će ikada dobiti šansu u jednom od dva naša najtrofejnija kluba.

- Nemam svoj klan, to se pokazuje mojim najvećim hendikepom. Ali, nema veze, postoje u Hrvatskoj i drugi klubovi. Hvala Bogu, dobrog sam zdravlja i ne mislim tako skoro u mirovinu - zaključuje 55-godišnji Mršić koji je umalo opet preuzeo titulu najstarijeg aktivnog HNL trenera.

Ali, nova garnitura vodećih Hajdukovih ljudi očito cijeni rutinere, pa je Edoarda Reju (65) zamijenio Stanko Poklepović (72), rođen još u Kraljevini Jugoslaviji...

Treneri-rekorderi

Stanko Mršić jedini je trener u “zoni 300” HNL utakmica i trenutačno jedini u odnosu na ostatak društva iz TOP 10 koji je aktivan u Prvoj HNL

1. Stanko Mršić 339

2. Ilija Lončarević 274

3. Ivan Katalinić 259

4. Branko Ivanković 230

5. Miroslav Blažević 223

6. Mile Petković 220

7. Luka Bonačić 206

8. Zlatko Kranjčar 205

9. Dražen Besek 194

10. Ivo Šušak 186

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:07