NOVI DOM

JAPANSKA BAJKA BIVŠEG DINAMOVCA Mihael Mikić u 36. godini produljio s Hiroshimom

 Nenad Dugi/CROPIX

Točno na Sveta tri kralja napunio je Mihael Mikić 35 godina. I još je jedini od Dinamova “sveta tri kralja”, Bišćan - Šokota - Mikić, koji i dalje aktivno igra nogomet. Dobro, i najmlađi je, ali nije to jedini razlog.

- Mihael Mikić uspješno je završio pregovore oko produljenja ugovora na godinu dana. Uvjeti su isti kao i dosad, zarađivat će 40 milijuna jena po sezoni (284 tisuće eura, nap.a.) - transparentno i bez upitnika objavio je dan kasnije Chugoku-shinbun, japanski list blizak Hiroshimi Sanfrecce, klubu u kojemu Mikić igra već više od pet godina.

Dvaput je bio prvak s tim japanskim klubom, igrao i na svjetskom klupskom prvenstvu i danas je jedan od simbola, zaštitnih znakova kluba, uz trojicu Korejaca i jedini stranac u Hiroshimi. Legenda kluba i zbog toga što nije želio otići u bogatiju Urawu, kad ju je preuzeo Mihajlo Petrović, nekadašnji Dinamov igrač i trener koji je Mikića i doveo u Japan.

- Ne odlazim iz Hiroshime, ovdje je moj dom - kazao je tada Mikić.

Za hrvatske medije, iz nekog razloga, ne priča, nema ga puno ni u japanskima, ipak, u jednom intervjuu starom oko godinu dana podvukao je:

- Želim igrati još dugo, koliko god me Hiroshima želi. Dobro, ne tako dugo kao Miura, ali ipak dugo - kazao je uz smiješak u televizijsku kameru, te podsjetio kako je zapravo stigao u Japan.

- Imao sam neke ponude iz Austrije, Turske, još nekih liga, ali ne iz onih najjačih. I ovu iz Japana. Pomislio sam, zašto ne, ajmo probati, novi izazov, novi stil života. I, eto me, stvarno uživam.

Priznao je kako je bio ljutit kad ga je Osvaldo Ardiles prvi stavio na desnu stranu, da se dugo nije mogao pomiriti da više nije špica. Ali, baš je na toj poziciji napravio karijeru i postao “japanski car”. U Dinamu nikad nije dostigao slavu iako je jedan od najtrofejnijih igrača, iako je zabio prvi gol u Ligi prvaka. Uvijek su ostali upitnici, među navijačima i trenerima ponajviše. On, istina, nije iz Maksimira otišao na sporedan ulaz, klub je bio korektan, u Hiroshimu ga je Dinamo prodao za 800 tisuća eura. I tamo je Mikić, “bistranski sin vjetra”, pronašao put u legendu. Udomaćio se, postao “Japanac” i u 36. dogovorio novi ugovor. Dokaz da se trud i upornost, a to je uvijek imao, sigurno isplate.

- Kad završim karijeru bit ću trener, odlučio sam. Ali, još uvijek želim igrati - kazao je u spomenutom intervjuu Mikić.

Prošle sezone odigrao je 20 utakmica, bio je dvaput dulje ozlijeđen, međutim, u sezoni koja dolazi očekuje se da opet bude standardan. Ako može Miura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:32