RAZGOVARAO DRAŽEN KRUŠELJ

JOŠKO JELIČIĆ UZVRAĆA UDARAC Nakon što mu je HNS očitao lekciju zbog komentara nakon Grčke, TV komentator žestoko se obrušio na Šukera i Vrbanovića

 
Joško Jeličić
 Damir Krajac / Hanza Media

Istina je da za razliku od trenera, izbornik naglasak više stavlja na psihologiju, na motivaciju i ubrizgavanje samopouzdanja igračima, ali smetaju me ove interpretacije da je Zlatko Dalić reprezentaciju iz gabule izvukao samo razgovorom.

Kod Dalića je očito da igra nacionalne momčadi prolazi ‘kroz njega’, ona je plod njegova plana i inicijative, dok je kod Čačića igra prolazila mimo njega, bez reakcije. Kod Dalića ste protiv Grčke u Maksimiru po govoru tijela igrača mogli zaključiti da uživaju na terenu, objašnjava Joško Jeličić.

Jednom davno ‘Jela strijela’ uskovitlao je neviđenu medijsku prašinu kada je iz Hajduka pretrčao u Dinamo, porušio mostove prema Splitu i istovremeno osvojio nas s druge strane barikade podijelivši u Bukureštu valjda sedam bajkovitih asistencija Igoru Cvitanoviću u utakmici sa Steauom, u pretkolu Lige prvaka (samo 2-1 za ‘modre’). 20-i-nešto godina kasnije Jeličić jednako uspješno polarizira javnost u ulozi televizijskog ‘pundita’; o toj ekstenziji njegove nogometne karijere htio sam razgovarati kada sam ga zamolio za intervju, ali o tome čitajte u nedjelju. Priča je u međuvremenu iskočila iz zadanih okvira i prelila se na polje strategije i taktike, medijske slobode i cenzure, politike i politikantstva koje prati predsjedničku kampanju u HNS-u...

Dalić je iščupao momčad iz krize i glatko nas odveo na SP, ali još uvijek ne znamo kakva je trenerska klasa. Njegov ‘arapski opus’ ipak je prolazio ispod radara?

- Bolju svlačionicu od ove, u smislu klase i karaktera, Dalić sigurno nikada nije imao, a vjerojatno nikada više neće ni imati. Napravio je dobar posao i treba mu odati priznanje, ali pravo pitanje ovdje ipak glasi - tko je odgovoran da briljantna momčad poput Hrvatske već pet godina tapka u mjestu? Tko je kriv da se muči u nikad lakšoj kvalifikacijskoj skupini? Od 2012. nema nikakvog pomaka. Modrić se žali na manjak naboja. Znate li tko je kriv za to? Ljudi koji vode Savez, oni koji su igru što tradicionalno okuplja i ujedinjuje narod pretvorili u poligon za podjele i prijepore. Dalić i igrači su reakcijom isprovocirali pun Maksimir protiv Grčke, njima pripadaju sve zasluge za uspjeh, iako smo svjedoci da se u pobjednički vlak ukrcava establišment HNS-a. Klasična zamjena teza, sebi će prisvojiti zasluge za rezultat, iako je njihova jedina zasluga to što nikad potentnija generacija stagnira već pet godina.

Trošimo već četvrtog izbornika u posljednjih pet godina?

- I to je najbolji dokaz da sustav ne funkcionira. Uz dužno poštovanje članovima Izvršnog odbora HNS-a, što oni znaju o trenerima? Jesu li u životu pogledali Dalićev trening? Eventualno ga se sjećaju kao Ladićeva asistenta otprije deset godina. Nijemci ili Španjolci nemaju takav problem jer sustav funkcionira, pa nekakav široj javnosti nepoznat Löw ili Lopetegui mogu uskočiti u sedlo bez straha za rezultat, jer su godinama ranije ispratili niz mlađih generacija kao treneri zaposleni u Savezu. Ovdje se šefovi boje znanja jer znanjem ne možeš manipulirati...

Ne moram ni pitati navijate li za promjene za kormilom HNS-a. Pretpostavljam da ćete podržati kandidaturu Darija Šimića?

- Živim za dan kada će se pojaviti zdravo tkivo. Svejedno mi je hoće li to biti bivši igrači ili neki drugi ljudi, koji su spremni neovisno i transparentno upravljati organizacijom za dobrobit hrvatskog nogometa. Nedopustivo je da HNS vode politički i ostali uhljebi, ali svjestan sam da bez inicijative Vlade i premijera nikad nećemo stvoriti okvir za decentralizirani i depolitizirani nogomet.

Kako ocjenjujete predsjednički mandat Davora Šukera?

- 710 milijuna kuna uprihodio je HNS u proteklih pet godina, veliku većinu tih sredstava osigurala mu je reprezentacija. Ništa ili vrlo malo toga vraćeno je u bazu, u temelje tj. klubove. Na početku mandata Šuker je obećavao izgradnju četiri regionalna i jednog nacionalnog kampa. Nikakvu infrastrukturu do danas nije izgradio pa sada kreće u kampanju s novim obećanjem, sada se sprema obnavljati travnjake prvoligašima. Nema tu vjerodostojnosti.

Iz HNS-a vam odgovaraju da je vaša vjerodostojnost još upitnija, da paušalno čitate financijska izvješća?

- Prihvaćam svaku kritiku, razmišljam o njoj i nakon toga pokušavam raditi na sebi. Moj dragi ‘Vrba’ (Damir Vrbanović, nap.n.), kojeg poznajem dvadesetak godina, upozorio me da bih trebao završiti ekonomiju prije nego što uđem u financijska izvješća. Ozbiljno razmišljam da to i učinim, volio bih pritom da mi prvo predavanje održi upravo Vrbanović na temu poslovanja off-shore tvrtki. Bez obzira što je pravnik, osjećam da se on na tom području jako dobro snalazi. Lekcije stižu od čovjeka koji je češće u Osijeku na ročištu nego što Zekić tamo stigne odraditi treninga. Pitanje vjerodostojnosti njihove udruge je deplasirano ako znamo da su im na čelu dva predsjednika od kojih izvršni ima jedan kazneni proces i pravomoćnu optužnicu, a drugi je osuđeni “numizmatičar”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:21