CANTONA IZ NAŠEG SOKAKA

Kako je Mandžukić prošao put od neukrotivog đilkoša do vođe napada Bayerna

    AUTOR:
    • Dražen Krušelj

  • OBJAVLJENO:
  • 28.06.2012. u 11:56

Drago Sopta / CROPIX

Kažite mi koji to vrhunski klub nema strašnu konkurenciju u napadu? Mandžukića čeka borba za dres, ali on u toj borbi nije u podređenom položaju - kaže Ivan Cvjetković

Tri briljantne predstave na Euru poslužile su Mariju Mandžukiću kao savršena lansirna rampa za transfer karijere. Od srijede je 26-godišnji napadač nogometaš Bayerna, koji će Wolfsburgu platiti 13 milijuna eura odštete. Spekulira se da će Mandžukić na novoj adresi tijekom sljedeće četiri godine zarađivati između 3,5 i 4 milijuna eura neto po sezoni, čime je zakoračio u najviši platni razred hrvatskih reprezentativaca.

Sezona lova na “Mandžu” otvorena je debelo uoči Eura i onog svibanjskog dana kada je Felix Magath kategorički odbacio mogućnost da hrvatski igrač ostane u Wolfsburgovoj svlačionici.

Otvorena je, priznat će Cvjetković, još tijekom zimske stanke u Bundesligi kada je uspostavljen prvi kontakt s Bayernom. Cvjetković je u listopadu prošle godine tražio ozbiljnu povišicu za svog klijenta i dobio Magathovo obećanje da će Wolfsburg razmotriti mogućnost korekcije ugovora. Do trenutka spuštanja zastora na bundesligašku sezonu nije dočekao protuprijedlog.

- Bit će vremena za razgovore o tome. Recimo samo da se Mario od svog dojučerašnjeg kluba rastaje na korektan način. Surađujući s Magathom profitirao je i kao igrač i kao čovjek - dodaje Cvjetković.

Tko je sve jurišao na Mandžukića proteklih dana i tjedana? Zna se da je nakon golgeterske eksplozije u Poljskoj zagrizao Liverpool, da ga je otprije na radaru držao Juventus, da je bilo kontakata s PSG-om, da ga je HSV vabio sjajnim ugovorom i ulogom “führungsspielera”, vođe koji će pokrenuti uspavani klub velike tradicije prema vrhu ljestvice. Na kraju je pobijedio Bayern, tradicionalno sklon hrvatskim igračima. Ispada da je bavarski gigant režirao malu hrvatsku inverziju poslavši Ivicu Olića u Wolkswagenov grad kako bi odande regrutirao potentnijeg i mlađeg napadača koji je kroz karijeru gazio utabanom Olićevom stazom. Marsonia - Kranjčevićeva ulica - Dinamo - hrvatska reprezentacija...

Negdje na raskrižju putova Mandžukić će od Olića preuzeti tešku “prtljagu”. U njoj su blistava ostvarenja iz Lige prvaka, golovi Man Unitedu, Juventusu, Lyonu i Marseilleu, plus hrvanje za dres s navijačkim ljubimcem Mariom Gomezom i starim vukom Claudiom Pizarrom (34). Na prvu loptu, stvar djeluje zastrašujuće. Je li postojao pametniji izbor?

- Kažite mi koji to vrhunski klub nema strašnu konkurenciju u napadu? Mandžukića čeka borba za dres, ali on u toj borbi nije u podređenom položaju - odgovara njegov agent.

Ivan Cvjetković zna o čemu govori jer je nesvakidašnji Mandžukićev talent namirisao još prije osam godina, dok je 18-godišnji mladić u Slavonskom Brodu tresao mreže u drugoligaškoj konkurenciji i usput brusio talent igrajuću prvu malonogometnu ligu u lokalnom Argusu. Ubrzo ga je ponudio Dinamu, ali “modri” tih dana nisu bili solventni i napadač je parkiran u Zagreb.

U Kranjčevićevoj je Mandžukić počeo zidati karijeru buduće zvijezde, ali je paralelno krenuo održavati imidž problematičnog tipa. Ćiro mu je zalijepio na leđa etiketu “đilkoša”, neukrotivog i tvrdoglavog čovjeka kojeg je “nemoguće voditi”. Ćiri je u pomoć svojedobno priskočio Dražen Ladić, izbornik mlade reprezentacije koji je Mandžukića potjerao iz karantene zbog narušavanja discipline. U Dinamu se stvar počela razvlačiti u trakavicu nakon što je Zdravko Mamić svojeg najboljeg igrača, autora pobjeda portiv Ajaxa, praške Sparte i Heartsa, javno pribio na stup srama zbog neprofesionalnog odnosa prema poslu pa mu se poslije ispričavao čitanjem ljubavne poezije.

Pikantne vijesti o životu Erica Cantone iz našeg sokaka u posljednje su dvije godine postale prava rijetkost. Je li tomu kumovala Magathova “čizma”, je li se Mandžukić uozbiljio ili je sve skupa bilo plod “prekomjernog medijskog granatiranja”, kao što tvrdi Cvjetković, danas više nije bitno. Mandžukićevu klasu prepoznao je Bayern, tvornica trofeja sada već ozbiljno gladna nakon dvogodišnje dominacije Borussije Dortmund...

Izdvajamo