NOGOMETNE MUĆKE

Katalinić: Strah me da će proraditi ‘kužina’ u HNL-u

    AUTOR:
    • Alen Orlić

  • OBJAVLJENO:
  • 23.07.2010. u 16:58

Ronald Goršić / Cropix

SPLIT - Ivan Katalinić ponudio je vatrenu najavu uoči starta 1. HNL-e. Iskusni trener koji je poznat po tome da nema dlake na jeziku danas s klupe novog prvoligaša RNK Splita ispalio je: “Strah me da će proraditi ‘kužina’ u HNL-u!” Katalinić objašnjava: “Iz Lige ispada pet klubova i svaka će utakmica od samog početka biti kvalifikacijska. Moglo bi zbog toga bit ‘kužinavanja’. Nisam od onih koji viču poslije utakmice: ‘Pokrali su nas!’ Poslije utakmice neću reći ni riječi, ali zato upozoravam sada prije početka sezone.”

Splitski trener iskazao je još jednu bojazan:

- Pitanje je hoće li uopće svi klubovi završiti prvenstvo jer mnogi imaju financijskih problema i lako se može dogoditi da odustanu na pola natjecanja!

Katalinić je očito pripremljen na ono što čeka njegov klub. Prvo kolo igrat će na Kantridi protiv Rijeke.

- Napast ćemo Riječane na Kantridi. Znate kakav sam ja trener, kod mene nema bunkera, idemo na sve ili ništa! Ne smijemo se povući, neću dati sucima da mi sude faulove oko našeg kaznenog prostora.

• Ambicija RNK Split je ostanak u Ligi.

- Najvažnije je osigurati opstanak. Složili smo dobru momčad, tu su igrači koji imaju prvoligaškog iskustva i koji su motivirani da se pokažu. Imamo punu podršku uprave i sve preduvjete za dobar rezultat.

Nemoguće je razgovarati s Katalinićem, a ne dotaknuti se Hajduka. Zato smo ga pitali kako je vidio utakmicu Superkupa.

- Pokazalo se da su Hajduk i Dinamo kvalitetom podjednaki i da će se boriti za trofeje. Ali ono što me zabrinjava jest činjenica da imate sve manje klasnih igrača u HNL-u.

• Konkretno?

- Evo da me sad pitate, ne bih mogao u cijeloj ligi nabrojati klasičnog veznog igrača, lijevu nogu, pravu desetku. Takvog igrača nemate u Hajduku i Dinamu, a kamoli u drugim klubovima. Nemate pravog golgetera. Ne vidim centarfora za kojeg bi mogao reći: ‘Evo, on će zabiti 20 golova u sezoni.’ Čini se da smo potrošili supstancu, a nove igrače nismo proizveli. Hajduk i Dinamo uzimaju igrače iz manjih klubova i spuštaju se na njihovu razinu.

• Kako procjenjujete šanse Hajduka u Europi?

- Ako protivnik bude bukureštanski Dinamo, bit će to izuzetno težak meč. Rumunji su jaka momčad, imaju jaču ligu, puno stranaca, više novca, daju predstavnika u Ligi prvaka, oni su po svemu ispred nas. Vidjeli ste što se dogodilo Dinamu. Taj njihov poraz u Sloveniji pitanje je mentaliteta. Mi nismo spremni za Europu - zaključio je Katalinić.

Izdvajamo