NIKO PODRŽAO LUKU

'Levy gazi obećanja i manipulira! I ja bih štrajkao da sam na mjestu Modrića'

 Drago Sopta/CROPIX

Nije to bila najvažnija tema u prvom javljanju Nike Kranjčara iz Kijeva, ali, kako je i sam bio žrtva gramzivosti šefova Tottenhama, kako se i on, poput Luke Modrića, dvije godine borio da se riješi okova čvrstog ugovora, koje je potpisao Daniel Levy, bilo je zanimljivo čuti razmišljanje Modrićeva kamarada iz nacionalne momčadi:

- Ne znam kako bih se postavio da sam na mjestu Luke Modrića, ali ponuda Reala iz Madrida događa se jednom u karijeri. Sada i nikad više. I ja bih poduzeo sve da dođem na Santiago Bernabeu, igrati za Real Madrid je najveći privilegij u karijeri svakog nogometaša, makar, poput mene, više simpatizirao Barcelonu. Real Madrid je nešto uzvišeno i zato razumijem Luku. Znam da mu je predsjednik prošle jeseni, u razgovoru licem u lice, obećao da će ga pustiti, a sad ga osuđuje. Levy je učinio sve da zaštiti klupski interes i profitira, pritom se služi i lažima, kojima je obmanuo javnost, što je u biznisu dopušteno, ali - da ste u Lukinoj koži, vjerojatno biste postupili kao i on...

Sjetite se Berbatova

Kakav je klub Tottenham? Vjerojatno klub ozbiljnih biznismena, kojima su ugovori svetinja, a usmena obećanja ne vrijede ni pišljivog boba.

- Za tri godine, koliko sam bio na White Hart Laneu, nisam ručao niti ozbiljno razgovarao s predsjednikom ili direktorom. Nije bilo potrebe. Nije običaj da vas predsjednik zove na kavu, makar ste mu prvi susjed, kao što je bio slučaj sa mnom u Cuffleyju. Iz vlastitog iskustva znam da su karakterno vrlo teški i da vrlo teško raskidaju ugovore s igračima. Sjetite se Berbatova, na kraju krajeva, znam iz vlastitog slučaja, zavlačili su me dvije godine, dok napokon moj sadašnji poslodavac nije iskrcao toliko novca koliko su tražili. Ni euro manje. To im je specijalnost, postavljaju nerazumno visoke odštetne zahtjeve i, što je apsurdno, uvijek dobiju koliko traže.

Vratili smo se u Kijev.

- Kijev nije London, ali je vrlo dobar grad za život, a nogometni uvjeti su blizu savršenstvu. Klub je velik po tradiciji i navijačima. Mnogi će reći - nije kao Tottenham, iako, ako se osvrnete u povijest, Dinamo Kijev je veći klub od Spursa.

U Ukrajini se sve svodi na duel Kijeva i Donjecka?

- U ovoj sezoni neće biti baš tako, Dnjipropetrovsk se silno pojačao, puno su novca uložili u momčad, bit će to u najmanju ruku ‘triangl-turnir’.

Nisam protiv Bilića

Na kojoj vas poziciji forsira trener Jurij Semin?

- Na jednoj utakmici igrao sam lijevog veznog, a sada me preselio na poziciji polušpice. Ta pozicija mi više odgovara, bliže sam golu, češće sam u zoni udarca. Nadam se da će me forsirati na toj poziciji.

Jeste li se oporavili od Europskog prvenstva?

- Kako to mislite - oporavio? Nisam se zapravo ni umorio, ni psihički, a kamoli fizički. Ne tražite od mene grube izjave na račun izbornika, ja sam zapravo bio sretan da sam uopće išao na Europsko prvenstvo. Znao sam da neću biti u udarnih jedanaest, iako mi je žao da nisam dobio veću minutažu. Neću predbacivati bivšem izborniku broj minuta, znao sam da nisam za više, zabolio nas je samo odnos. I mene i Eduarda i posebno Šimunića. Kad zbrojim dojmove, nisam razočaran, iako nismo ostvarili rezultat koji smo najavljivali, ali odigrali smo dobro Europsko prvenstvo. Nije bilo vrhunski, ali bilo je dobro.

Jeste li sretni zbog Štimca, tretman bi trebao biti bolji, vi ste njegov čovjek?

- Doveo me u Hajduk i naš odnos je bio vrlo dobar. Nadam se da ćemo svi, od Štimca do lijevog krila, pristupiti novom poslu s entuzijazmom, nadam se da ćemo se plasirati na SP, što bi trebao biti krunski rezultat naše generacije. U našoj grupi Hrvatska je favorit i dobro je da se Štimac od prvog trenutka tako postavio. Sve reprezentacije su opasne, ne samo Srbija i Belgija, no nadam se da ćemo se već na startu odlijepiti. Izdvojio bih reprezentaciju Walesa, koja je jednako opasna kao Belgija i Srbija. Bale, Bellamy i Ramsey su imena koja respektira i Premiership, svakog mogu pobijediti. Osim toga, i moj otac kao crnogorski izbornik ‘slomio je zube’ u Cardiffu.

Navijam za ‘kauboje’

Dinamo Kijev neće imati lagan put do Lige prvaka. Čeka ga nizozemski Feyenoord, a ako se provuče u zadnje pretkolo, može se sudariti s Malagom, Lilleom, Monchengladbachom, Fenerbakceom.

Žao mu je što neće biti u Londonu u vrijeme olimpijske čarolije. Navijat će...

- Za hrvatsku rukometnu reprezentaciju, oni su doista prava momčad, kojoj se može vjerovati. Kada na četiri olimpijska turnira osvoje dvije zlatne medalje, znači da imaju klasu. Od ostalih sportaša, navijat ću za Bolta i Federera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:20