ODUŠEVIO U TURSKOJ

'MANDŽUKIĆ JE NAJBITNIJI IGRAČ BAYERNA, A MODRIĆ SIGURNO OSTAJE U REALU' Prosinečki otkrio Židaku

 Damir Krajač/CROPIX

Kada postanete hit trener u vrlo ozbiljnoj državi od 80 milijuna stanovnika, čiji je godišnji BDP za nas svemirskih 9,7%, u zemlji koja je luda za nogometom i, primjerice, Trabzonspor, klub iz gradića od 450.000 stanovnika u toj zemlji ima 12,000.000 sljedbenika, onda je to ozbiljan rezultat. Uspjelo je to Robertu Prosinečkom, koji se nakon tužne epizode u Zvezdi “sakrio” u Maloj Aziji, u nama prilično nepoznatom Kayserisporu, klubu iz grada od dva milijuna stanovnika, klubu koji ima godišnji budžet od 40,000.000 eura i živio je na 15. poziciji. Veliki Žuti je stvari bitno popravio, Kayserispor je zaključio sezonu na 5. mjestu. Predsjednik kluba je naredio: “Ne može u Zagreb dok se ne obveže da će i sljedeće sezone voditi naš klub!” Kao što je nekada, nakon prvog treninga 1987. godine u Zvezdi, Dragan Džajić naredio: “Zatvorite sve kapije, ne može da izađe dok ne potpiše!”

- Kayserispor je stabilan klub, koji ima možda i najljepši stadion u Turskoj, imaju kamp kakav imaju Real i Barcelona, a momčad je selektirana jako dobro i vrlo je kvalitetna.

Najbolji rezultat kluba

Je li to momčad za među četiri u Turskoj?

- S dva dobra pojačanja, borit ćemo se za Europu. Ključni igrači su ostali, napast ćemo vrh. Ne Galatasaray, Fenerbahçe i Besiktas, namjeravamo biti uz njih. Ako smo ove godine završili kao peti, što je najbolji rezultat u povijesti kluba, želimo stepenicu više, dakle u Europu. Kayserispor je samo jednom igrao u Europi, kada su osvojili kup.

Dakle, ostajete, makar se spominjao odlazak u Besiktas, a bilo je govora i o interesu Anžija?

- Imam ugovor još godinu dana, mogao bih otići samo u slučaju velikog kluba i velike odštete. Osnovna ideja je kupiti dva dobra pojačanja i postići nešto više. Klub je financijski stabilan, u Turskoj ne postoji niti jedan klub koji je u novčanim problemima.

Prebacili smo loptu na naš teren. Naravno, gledao je utakmicu Hrvatska - Srbija. Što je zapazio?

- Na kraju se računa samo rezultat i naboj između te dvije reprezentacije. Kažete da smo lako došli do pobjede. Nevažno, bitno je bilo pobijediti. Srbija se nije pokazala u najboljem svjetlu, možda ni mi nismo bili u najboljem izdanju, možemo puno bolje, no, rezultat je povoljan, cilj ispunjen...

Hrvatska s Modrićem, Mandžukićem, veteranom Olićem, mladim Kovačićem ima vrlo dobru momčad?

- Reprezentacija je uvijek bila dobra, igrači, poput Kovačića, uvijek su dolazili. Imamo i mit reprezentacije, koji treba održavati. Uvijek ćemo biti u vrhu svjetskog nogometa.

Sviđa li vam se Štimčev stil?

- Jednom su me pokušali ‘navući’ na tanak led, da usporedim Bilića i Štimca. Kakve usporedbe, dok imaš rezultat, znači da radiš dobro. Štimac zasad posao radi dobro, bori se s jednim vrlo moćnim sastavom, Belgijom, koja bi na Svjetskom prvenstvu mogla biti hit.

Pakao u Beogradu

OK, s Belgijom ćemo se obračunati u Zagrebu, ali prije toga čeka nas meč u Beogradu. Bez obzira što će Srbija tada već ispasti, to nikad neće biti obična utakmica?

- Znamo da nas čekaju pun stadion i želja za revanšom, ne mogu oni tek tako zaboraviti zagrebačkih 0-2...

Je li vaš negdašnji suigrač iz Zvezde Siniša Mihajlović povukao dobre poteze eliminacijom Nemanje Matića i Rasima Ljajića, čini mi se iz trivijalnih razloga?

- Jednom sam rekao da je Štimcu lakše nego Mihajloviću. ‘Miha’ radi po svojim idejama, ja vjerojatno ne bih tako radio niti se odnosio prema igračima. Gledam sve europske utakmice i taj Matić je jedan od najboljih, ako ne i najbolji zadnji vezni igrač. Nelogično je da ne igra za reprezentaciju. Gledao sam ga protiv Fenera i doista mislim da je Matić najbolji na svojoj poziciji u Europi.

Egzekutor i šljaker

Kako ste doživjeli debakl Barcelone i dominaciju Bayerna? Ipak ste vi zagovornik lijepog nogometa.

- Ne možete reći da Bayern igra ružan nogomet! Barcelona je ušla u očekivanu krizu. Ozlijeđeni Messi, nisu imali trenera, igrači su pali u formi, događa se to. No, nitko ne može osporiti da je Barça šest godina igrala najljepši nogomet, nitko nema pravo reći da Iniesta, Xavi i Messi više nisu to što su jučer bili. Vjerujem da će Barcelona u sljedećoj sezoni biti španjolski prvak i doći do završnice Lige prvaka.

Počinje li era Bayerna?

- Prošle godine su bili gubitnici, no, doveli su Javija Martineza, Dantea i Mandžukića, to su bili ključni igrači za Bayernov trijumf. Martinez je odradio sve prljave poslove, Mandžukić je zabio puno golova. Osim što zabija puno golova, on je i ‘šljaker’, pružni radnik...

U nešto lošijoj poziciji je Luka Modrić, nakon što je Mourinho opustošio Real Madrid. Dugo će se oporavljati?

- Luka ostaje? Pa naravno da ostaje, gdje će na svijetu naći bolji klub. Što znači kriza u Realu, to nikada ne traje dugo. Pohvalno je da uz tako velike igrače namjeravaju promijeniti gotovo sve, osim Luke, kojega će zadržati kao motor budućeg Reala. To je najveći kompliment koji jedan igrač može dobiti, jer je taj kompliment dobio od najvećeg kluba na svijetu.

Što donosi Pep?

Je li Mandžukić jedan od najmodernijih igrača u svijetu?

- Ne možete reći da Ibrahimović, koji nema takav duh i energičnost nije moderan igrač! Dao je 30 golova, no, da su motorični igrači koji znaju, imaju skok i brzinu, na cijeni, to je točno. On je bio najbitniji Bayernov igrač, uz Javija Martineza, jer, i Gomez i Pizzaro su zabijali, ali nisu ni približno tako cijenjeni. Izrastao je u igrača o kojemu se priča kao najmodernijem centarforu na svijetu.

Što ga čeka dolaskom Lewandowskog?

- Bit će problema, jer Guardiola ne igra s dvije špice, igra 4-3-3, Guardiola igra s jednim centarforom. Bit će to teška borba s Lewandowskim, jako su slični. No, sigurno je da će Pep Guardiola ponoviti Heynckesov rezultat, osvojit će i prvenstvo i kup i doći u završnicu Lige prvaka. Treba očekivati i novitete, ipak je to Guardiola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:45