DERBI KOLA

Može li Slaven Bilić zaustaviti premierligaško čudo? Hrvat protiv nezaustavljivih 'lisica'

 Paul Gilham / Getty

LEICESTER - WEST HAM

Leicester: Schmeichel; Simpson, Morgan, Huth, Fuchs; Mahrez, Drinkwater, Kante, Albrighton; Okazaki, Vardy

West Ham: Adrian; Antonio, Reid, Ogbonna, Cresswell; Kouyate, Noble, Emenike, Lanzini, Payet; Carroll

Pustite Jürgena Kloppa, zanemarite pad Chelseaja i Manchester Uniteda, po strani stavite još jednu prosječnu sezonu Arsenala i Manchester Cityja, pa čak i Harryja Kanea... Postoje dvije ovosezonske ‘top’ priče Premiershipa, dva ‘bestsellera’, dvije priče što dokazuju i pokazuju da nije baš sve u novcu. Jedna je 99-postotni osvajač prvenstva Leicester, a druga Bilićev West Ham predvođen Payetom, možda i MVP-em ove sezone na Otoku. Upravo se te momčadi sastaju danas na King Power stadionu u utakmici koja Lisice gura korak bliže senzacionalnoj ‘kanti’, a Čekićare podjednako senzacionalnom plasmanu u Ligu prvaka.

- Naravno da to nitko nije očekivao, ali nakon prva dva kola rekao sam svojim pomoćnicima i Claudiju Ranieriju da ima momčad koju će biti jako teško pobijediti - rekao je Slaven Bilić u najavi vrlo važnog susreta u koji protivnici ulaze u različitoj formi. Domaćini su u naletu s pet prvenstvenih pobjeda u nizu, dok je West Ham nanizao tri ligaška remija...

Svi sve znaju, ali...

U Njemačkoj se izravno sastaju borci za vrh i ostanak, u Italiji se dijele mjesta za Europu, a u Španjolskoj se čeka novi kiks Barcelone

Kovač i Kramarić u borbi za ostanak (Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt, Hoffenheim - Hertha, subota, 15.30)

Subotnje popodne vrijedi provesti uz Bundesligu, poglavito uz nadmetanja boraca za ostanak s pretendentima na mjesta u Ligi prvaka. Tako Eintracht Frankfurt našeg bivšeg izbornika i kapetana reprezentacije Nike Kovača gostuje kod Bayer Leverkusena, na čijem se desnom stražnjem boku ustalio Tin Jedvaj, dok Hoffenheim s Andrejem Kramarićem (negdje u napadu, promijenio je dosad sva četiri ofenzivna položaja) dočekuje berlinsku Herthu. Hoffenheim ima četiri boda više od pretposljednjeg Eintrachta, kojem je tako najveći suparnik za spas Werder, koji u isto vrijeme dočekuje Wolfssburg.

Bayernov posjed ili mladost Chelseaja? (Bayern - Schalke, Chelsea - Manchester City, subota, 18.30)

U subotu predvečer može se nastaviti s Bundesligom i uvijek intrigantnim derbijem Bayerna i Schalkea na Allianz Areni ili birati dvoboj zadnja dva engleska prvaka na Stamford Bridgeu, koji više znači gostima, koji žele barem na treće mjesto koje im izravno donosi Ligu prvaka najesen, dakako, ako je ne osvoje 28. svibnja. Chelsea je 10. i Guus Hiddink već neko vrijeme razigrava mlade igrače, poput Rubena Loftus-Cheeka, Matta Miazge, Bertranda Traorea ili Roberta Kenedyja, sve 20-godišnjake, a na klupi još koristi trojicu 19-godišnjih Engleza. Cityju je u glavi samo Liga prvaka, pa će biti zanimljivo vidjeti s kakvim će nadahnućem jedni i drugi zaposjesti boj...

Inter u lovu na Ligu prvaka (Internazionale - Napoli, subota, 20.45)

Subotnju večer nije zgorega provesti uz talijanski derbi koji bi mogao usmjeriti završnicu Serie A. Četvrtoplasirani Inter dočekuje drugoplasirani Napoli, bodovna razlika između suparnika je 12 bodova u korist gostiju koji, pak, zaostaju šest za vodećim Juventusom i imaju šest više od trećeplasirane Rome. Podsjećamo, u Italiji samo prva dvojica idu izravno u Ligu prvaka, treći mora u kvalifikacije, a za tim trećim mjestom koje drži Roma šest bodova zaostaju baš ‘nerazzurri’, u čijoj postavi se od prve minute ponovno očekuju naši reprezentativci, Brozović i Perišić.

West Hamova prilika za revanš Ranieriju (Leicester City - West Ham United, nedjelja, 14.30)

Poslije nedjeljnog ručka sve oči nogometnog svijeta ponovno će biti uperene u Leicester, koji ima sedam bodova prednosti nad drugoplasiranim Tottenhamom i dva domaćinstva zaredom. Prvo mu dolazi West Ham United, vikend potom Swansea. Momčad Slavena Bilića je razočarana ispadanjem iz FA Cupa, a na King Power stadionu je jesenas u produžetku ispala iz Liga kupa, kad je za domaće nastupio i asistirao (2-1) Andrej Kramarić. Zanimljivo, kad su 15. kolovoza u prvoj ovosezonskoj prvenstvenoj utakmici na Boleyn Groundu ‘čekićari’ izgubili od ‘lisica’ 1-2 govorilo se od “velikom Bilićevom kiksu”, a ispalo je da je izgubio od sigurnog debitanta u Ligi prvaka najesen i mogućeg prvaka. Sad su uloge izmijenjene, Leicester City je favorit, dok će West Ham pokazati koliko ju je uzdrmao poraz od Manchester Uniteda, jedinog velikana kojeg dosad Bilić nije svladao.

Atletico želi sustići Barçu (Atletico - Granada, nedjelja, 18.15, Barcelona - Valencia, nedjelja, 20.30)

Ako niste pasionirani navijač Arsenala pa vas ne zanima londonski derbi protiv Crystal Palacea od 17 sati, prebacite se na Primeru, gdje jedni za drugim igraju drugoplasirani Atletico i prvoplasirana Barcelona. Simeoneova momčad dočekuje Granadu, koja je dva boda ispred zone ispadanja, a na Nou Camp stiže Valencia, koja zaostaje 14 bodova za Ligom prvaka, ali ima plus devet do ispadanja. Momčadi Luisa Enriquea nasušno treba pobjeda, u suprotnom je vjerojatna bitka u troje za naslov koji brane Katalonci.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

- Svi znaju kako Leicester igra, da Vardyju ne smijete ostaviti prostora iza leđa, da je Mahrez sjajan individualac, da u vezi imaju igrače koji lakoćom kradu lopte, da imaju ubojitu kontru... Svi to znaju, a oni sve to ponavljaju i pobjeđuju - zaključio je hrvatski trener na klupi londonskog premierligaša.

‘Lisičji’ fenomen zahvatio je cijeli planet, pa je tako Tom Brady, legendarni quarterback Patriotsa, poslao Kasperu Schmeichelu (inače velikom navijaču Patriotsa!) video podrške. Inače, kad smo već kod danskog vratara, znate li gdje je on bio kada se Claudio Ranieri poslljednji put (s Romom) u sezoni 2009/2010. borio za naslov prvaka? U trećoj ligi, u Notts Countyju. Drinkwater u Huddersfield Townu, Mahrez u Quimper Cornouailleu, Vardy u Stocksbridgeu, a N’Golo Kante, čovjek zvan ‘koliko kilometara’, bio je u Boulogneu.

- Gledao sam ga u Francuskoj, skoro smo ga potpisali ovog ljeta. Bio nam je na popisu želja, ali odlučili smo se za druge opcije. Gledajući ga na televiziji, on je uvijek u kadru, pomislili biste da se klonirao, da ima dva Kantea na terenu - rekao je Bilić o sjajnom Leicesterovom defenzivnom veznjaku.

Wes Morgan i danas će biti kapetan Ranierijevog broda.

- Navijači nam skandiraju da smo šampioni, ali ne smijemo se time zanositi. Ima još posla kojeg moramo obaviti. Ne mogu zanijekati da smo jako blizu, da nam je trofej praktički u rukama. Fantastično je znati da si dio nečega što inspirira ljude diljem svijeta, ali još je pet utakmica pred nama - poručio je Morgan, stoper odrastao u Meadowsu. Dakle, u društvu droge, pištolja i kriminala. Za otprilike mjesec dana on će biti taj koji će prvi podignuti trofej u zrak. Prvo nacionalno prvenstvo u karijeri mnogih, pa tako i često osporavanog Claudija Ranierija.

Koliko je čudo Leicester napravio? Prije početka sezone jedna engleska kladionica nudila je kvote za pobjedu Alexa Fergusona u njihovoj inačici showa “Ples za zvijezdama“, za pronalazak živog i zdravog Elvisa Presleyja, a čak ste mogli prognozirati hoće li David Moyes postati član žirija u “X faktoru“. Prema Ladbrokesu, sve navedeno bilo je vjerojatnije od prognoze da će Leicester uzeti naslov!

Hoće li Slaven Bilić danas uspjeti zakočiti “čudo neviđeno“ nakon što je prvu ovosezonsku ligašku űtakmicu izgubio (1:2), a Leicester je Čekićare izbacio i iz Liga kupa?

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:15