KOMENTAR DRAŽENA KRUŠELJA

MUČENJE Wales se uporno odbijao predati, ali da je Kramarić bio u golgeterskoj formi, danas bi se slavila uvjerljiva pobjeda

 
 Hanza Media, Reuters

Hrvatska protiv Walesa međunarodni je šlager B kategorije za petnaestak tisuća gledatelja, koji se tradicionalno igra u Osijeku i redovito završava rezultatom 2-0, najavljivali smo u šali poučeni iskustvom i došli na svoje već nakon 48 minuta igre.

Autogol Lawrencea u ranoj fazi utakmice, pogodak Perišića na startu druge dionice, 2-0 na semaforu i euforična publika na tribinama koja ispraća gostujuću zvijezdu - bye bye Gareth Bale.

Ako se nešto do kraja utakmice trebalo promijeniti, računali smo, dogodit će se pred Hennesseyjevim golom jer je Hrvatska djelovala moćno, organizirano i pametno. Luka Modrić ponovno je maestralno dirigirao predstavom, raspoložene je sekundante pronašao u Perišiću i Kovačiću, a ostatak momčadi držao je vrlo solidnu razinu igre. Ali živjeli smo u zabludi, jer je već riješenu utakmicu iz anestezije iznenada probudio džoker s velške klupe David Brooks kada je s ruba kaznenog prostora, uz pomoć Domagoja Vide, prevario dotad odličnog Livakovića.

U trećem osječkom nastupu Velšani su napokon zabili gol i odmah posijali paniku. Hrvatska je posljednjih deset minuta dvoboja hodala po jajima, drhteći od kakvog zalutalog metka. Posljednji kadrovi vrtili su se poput raspleta horora, Wales je odbijao umrijeti, ali kada je napokon krenula odjavna špica navijači su odahnuli i počela je pjesma. Ako je izletjela sa staze na budimpeštanskom zavoju, Hrvatska je od subote ponovno čvrsto u kokpitu i kontrolira kvalifikacijsku pistu.

A kad smo već krenuli sa 2-0... Na taj ishod u startu ove priče kladili bi se samo rijetki, jer 'vatreni' su poslije brojnih ozljeda i otkaza izgledali blago rastrojeno. Optimizam je još mrvicu splasnuo kada smo ustanovili da Ryan Giggs u Gradskom vrtu ne namjerava kalkulirati. Izveo je velški izbornik hrabru 4-3-3 formaciju opremljenu s tri bojeve glave u napadu (Bale, James, Wilson), ali se njegov sastav na terenu u prvom poluvremenu ipak predstavio tek kao momčad iz sredine engleskog Championshipa. Od početka je bilo jasno da Wales kvalitetom ne uspijeva parirati Modriću, Perišiću i Kramariću, koji su u ovoj otočkoj paraleli podsjećali na momčad iz gornjeg dijela Premiershipa. Kontrola lopte, pametno korištenje praznih džepova terena, jednostavan ulazak u posljednju trećinu terena. Hrvatska se brzo razgoropadila, a Wales se stisnuo na vlastitu polovicu čekajući da se stiša nevera.

Čekajući "razbijanje naoblake" na plus 30 Celzijevih stupnjeva, gosti su pali u zamku kakva često dočeka defenzivno orijentirane sastave. Sami sebi su spakirali gol. Dogodilo se to već u 17. minuti nakon klinča na rubu Livakovićeva kaznenog prostora. Gosti su kod suca agitirali da im pokloni slobodan udarac, a Kovács je nezainteresirano odmahnuo rukom. Sijevnula je kontra u dva poteza, Modrić je dijagonalom u for izbacio Perišića, a krilni napadač u kaznenom prostoru slomio čuvara i oštro ubacio loptu na peterac gdje je Lawrence podmetnuo nogu za 1-0.

Wales je izgledao zreo za nokaut pred kraj poluvremena kada su 'vatreni' na dvije-tri minute suparniku sakrili loptu odigravši valjda tridesetak dodavanja u kontinuitetu. Bale i društvo su disali na škrge, ali su nekako preživjeli prvu dionicu. Konsolidirali se nisu, već u drugom ozbiljnom napadu Ivan Perišić je u nastavku pronašao način da smjesti loptu u mrežu. Put prema visokoj pobjedi bio je utaban, no Andrej Kramarić ovaj put nije bio u osobitoj golgeterskoj formi. Njegovi promašaji mogli su na koncu biti vrlo skupi da na golu hrvatske reprezentacije nije stajao Dominik Livaković, koji je ovom predstavom na izvjesno vrijeme kupio izbornikovo povjerenje kao prvi vratarski izbor...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:14