ODBJEGLI DINAMOVAC

MURIĆ EKSKLUZIVNO 'Pregovori s Dinamom su bili napeti, ali nisam bio nekorektan!'

Pet minuta su pričali oni, onda je isto toliko vikao Mamić - prepričava događaje Murić
 Damir Krajac / CROPIX

Deset dana prohujalo je s vihorom i Robert Murić vraća se u Amsterdam.

- Idem ove subote. A već u nedjelju letimo u Katar na pripreme do 11. siječnja.

On je dakako profesionalac slavnog AFC Ajaxa, diva osnovanog 1900. koji se zakitio s rekordna 33 naslova nizozemskog prvaka, 18 nacionalnih kupova, četiri trijumfa u Kupu prvaka koji se sada zove Liga prvaka, po jednim u Kupu UEFA-e, dakle Europskoj ligi i Kupu pobjednika kupova kojeg više nema, tu su i dva kontinentalna Superkupa i isto toliko Interkontinentalnih. Ajax je aktualni državni šampion, ne i trenutačni lider; poslije 17 kola za PSV-om zaostaje četiri boda (43:39) u Eredivisiji koja ima 18 članova.

- Natjecanje se nastavlja 16. siječnja domaćim susretom s Groningenom.

Murić se definitivno nada minutaži s najboljim Kopljanicima, za koje je od ljeta četiri-pet puta zaigrao na neslužbenim revijama:

- Vjerujem da mogu, da ne zaostajem ni kvalitetom ni motorikom. Problem je bio u nedovoljnoj fizičkoj spremi, a sve se dodatno zakompliciralo ozljedom lijevog skočnog zgloba.

Točno prije 12 mjeseci kuhalo se na n-tu potenciju. Igrač koji je sa šest godina startao u NK Lepoglavi (rođen 12. ožujka 1996. godine), zatim kadetski staž odrađivao u Zagorcu iz Krapine odakle ga je Jozo Bandić pozvao u Dinamo u kojem su ga trenirali i Krešimir Gojun i Igor Cvitanović, odbio je produžiti ugovor tako da je uzaludna bila težnja Zorana Mamića da ga u Antalyi etablira u najužem krugu kandidata za vodeću jedanaestoricu. Tko ne pamti informacije s burne seanse Zdravka Mamića s tatom Murićem, Brankom, i savjetnikom Željkom Pakasinom, citirana je navodna Mamićeva “Pobit ću vas, iščupati grkljan...!”, čak je DORH pokrenuo istragu.

- Otac potvrđuje da je bilo napeto, zbog čega pogotovo nismo pristali na nastavak suradnje. Pet minuta su pričali oni, onda je isto toliko vikao on. Bi i duže da se nisu maknuli.

Ili ih je potjerao, taj scenarij doima se logičnijim.

- Osnovno je da sam ja želio u inozemstvo i da je ugovor, potpisan bez nazočnosti socijalnog radnika, proglašen ništavnim s danom moje punoljetnosti 12. ožujkom 2014.

U međuvremenu su i Plavi rabeći logističku potporu HNS-a nastojali dokraja suspendirati spomenuti dokument tvrdeći da svaku stranicu nije potpisao ni roditelj, ni predstavnik Dinama, ni zastupnik Saveza te paralelno osnažiti prethodni stipendijski kojim bi Roberta Murića vezali do 2015. Ali FIFA je 23. srpnja ispostavila rješenje da je Murić 22 dana ranije posve slobodan sklopio čist posao s Ajaxom. To je značilo da Dinamu pripada tek po 90 tisuća eura za svaku od nepune tri Robertove sezone u Maksimirskoj 128, nipošto ne izdašni milijuni koje bi pospremio da nije bilo tolike zbrke i strke... Halilovići su postupili drukčije, štiteći interese domaćeg, a ne stranog kluba, i stoga je Barcelona platila odštetu. Murić odmiče i pomisao o “nožu u leđa”:

- Ni ja ni moji nismo bili nekorektni. Uostalom, Alen je u Dinamu bio mnogo duže, od pete-šeste godine, ja tek od petnaeste-šesnaeste, nije to isto!

Činjenica je da su u Bednju dolazili i mlađi Mamić i Cvitanović, moleći i uvjeravajući Muriće. Uzalud, ponosni Zagorci nisu popuštali. Robert se oslobodio zagrljaja kakav je, primjerice, Eduarda da Silvu doveo na redovni sud.

- Hoću o sebi odlučivati sam. Zar to nije normalno?

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:03