RELIGIOZNI NOGOMETAŠ

NAKON PREISPITIVANJA I SUMNJI, PAUL POGBA PREŠAO NA ISLAM Na mijenjanju percepcije religije radi i Mo Salah, musliman koji nastupa za Liverpool

 
Paul Pogba i Kurt Zouma u Meki
 Paul Pogba / INSTAGRAM

Francuski nogometaš iz redova engleskog nogometnog kluba Manchester United Paul Pogba (26) otkrio je da se dosta preispitivao prije nego što se okrenuo islamu i pronašao unutarnji mir, piše Daily Mail.

Unatoč tome što mu je majka muslimanka, Pogba, koji je prošlog mjeseca tijekom ramazana hodočastio u Meku, nije odgajan kao musliman. No, nakon težeg perioda u životu, Francuz je odlučio istražiti islam te se poput mnogih svojih kolega okrenuo vjeri.

Pogba drži da mu je ta odluka pomogla da postane bolja osoba. "To mi je sve. To me čini zahvalnim za sve. Natjeralo me da se promijenim, da shvatim stvari u životu. Pretpostavljam da sam možda zbog toga pronašao unutarnji mir. To je dobra promjena u mom životu jer nisam rođen kao musliman, unatoč tome što je moja majka muslimanka. Jednostavno sam tako odrastao, poštujući sve", rekao je Pogba tijekom gostovanja u podcastu LifeTimes britanskih novina The Times.

"Islam nije ono što svi vide - terorizam... Što čujemo u medijima nešto je drukčije. Islam je nešto prelijepo. Kada ga upoznate, otkrijete da se svatko može osjećati povezanim s islamom."

Pogba je prošlog mjeseca u Meku otišao s prijateljem Kurtom Zoumom, obrambenim igračem engleskog nogometnog kluba Chelsea. Pogbi to nije prvi puta da je otišao u Meku, a rekao je da su ga upravo prijatelji muslimani motivirali da se posveti religiji. Pogba više ne pije, a nedavno je dobio dijete s djevojkom Marijom Salaues.

"Preispitivao sam se i jednom sam se prilikom pomolio sa svojim prijateljima. Osjećao sam se drukčije, osjećao sam se dobro i jednostavno sam nastavio. Morate se moliti pet puta na dan. Tražite oprost i zahvaljujete se na svemu što imate, od zdravlja do svega ostalog", rekao je Pogba.

"To je religija koja mi je otvorila um i učinila me boljom osobom. Više razmišljate o zagrobnom životu. Ovaj život vas testira. Čak i ako niste musliman, normalna ste osoba. Imate ljudske veze i poštujem vas. Islam je upravo to - poštovanje čovječanstva i svega."

Pogbin istup i riječi kojima opisuje islam dalek su korak od uvreda kojima su prije tri godine na stadionu Anfield u Liverpoolu dočekana dva navijača Liverpoola koji su se tijekom jedne utakmice pomolili na svojim molitvenim sagovima. "Muslimanski navijači se mole na stadionu. Sramota", napisao je tada navijač koji je spomenutu dvojicu fotografirao i fotografiju objavio na Twitteru.

Danas je slika u Liverpoolu potpuno drukčija. Stadion kluba ima posebnu sobu za molitvu u koju mogu ući pripadnici svih vjeroispovijesti, tijekom utakmica poslužuje se hrana s certifikatom halal, a navijači s ljubavlju slave svaki gol koji zabije Liverpoolov napadač Mo Salah - musliman iz Egipta koji za klub igra od 2017. godine.

Salahu se pripisuje da svakim svojim javnim istupom mijenja percepciju islama, omogućava razbijanje stereotipa i gradi mostove razumijevanja. No, kako piše The Irish Times, scenarist Nikesh Shukla tvrdi da se Salaha i njemu slične smatra "dobrim" muslimanima jer su istaknuli ili u sportu ili u popularnoj kulturi, kao što je to slučaj s Nadiyjom Hussain, spisateljicom koja je 2015. godine pobijedila u BBC-jevoj kulinarskoj emisiji "The Great British Break Off".

"U svim drugim slučajevima, muslimani se smatraju kradljivcima poslova, eksploatatorima benefita, kradljivcima djevojaka i izbjeglicama", tvrdi Shukla. Pakistanski pjesnik rođen na Otoku Suhaiymah Manzoor-Khan kaže da se muslimani moraju poštivati i kada nisu izvrsnu u sportu i kuhanju. "Volite nas kad smo lijeni, siromašni, napušeni, nezaposleni, bezbrižni, zgubidani, neuspješni u školi i prljavi", kaže Manzoor-Khan.

Činjenica da Salah posti kada mu to religija nalaže i da poštuje institut zekata, obveznog milodara koji muslimani daju u dobrotvorne svrhe, njega ne može pretvoriti u predstavnika religije koju u svijetu prakticira 1,5 milijardi ljudi i čije ime pojedinci opetovano kaljaju kada prije izvođenja terorističkih činova viču "Alah je velik".

Jednako tako, Salahova riječ čuje se puno dalje od one nekog drugog muslimana. Religiozni sportaši poput Amerikanca Colina Kaepernicka (baptist) pokazali su da jednakiji od drugih kada je riječ o borbi za bolje društvo. Posljedice njegovog sjedenja i klečanja tijekom intoniranja američke himne s kojim je počeo 2016. godine.

Sport se više puta pokazao jačim od bijelih papira s crnim slovima, a The Irish Times navodi da je upravo sport pomogao imigrantima iz Sirije da se asimiliraju u Irskoj. Izjava Billa Shanklyja, legendarnog trenera nogometnog kluba Liverpool, koji tvrdi da je nogomet puno ozbiljnija stvar od života i smrti, ponovno se pokazala kao više nego istinita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:33