'TAJ NIKAD NIJE IGRAO NOGOMET'

NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE NA SUĐENJE U FINALU Nogometne legende uništile suca, Mourinho posebno razočaran: 'Izgubila je bolja momčad, a sve zbog VAR-a'

S lijeva na desno: Jose Mourinho, Nestor Pitana i Danijel Subašić, Roy Keane, Luis Suarez
 REUTERS

I dalje pristižu brojne reakcije na odluku Nestora Pitane da igranje rukom Ivana Perišića okarakterizira kao kazneni udarac.

Među najoštrijima je bio legendarni Peter Schmeichel. "Koristio je VAR pri odluci da dosudi penal u situaciji kada mislim da ga nikako nije bilo. Odlukom da pokaže na jedanaesterac za Francusku potpuno je uništio utakmicu", izravan je bio Danac. Kaže da sudac ni sam nije bio siguran da li je bio penal. Konstatira da je ta odluka prelomila utakmicu. "Ta je odluka prelomila utakmicu. Hrvatskoj je isisana sva energija, te joj je oduzeta inicijativa koju je imala. Perišić se nikako nije mogao izmaknuti, lopta ga je iznenadila", naglasio je za kraj.

Svoje viđenje ove situacije dao je i nekadašnji igrač Reala, Iker Casillas. " Još jedna pogreška! Pa nije Perišić mogao maknuti ruku nikako. Matuidi je pokušao udariti loptu glavom, promašio loptu i ona je pogodila Perišića u ruku. Moje mišljenje je da to ne može biti penal", rekao je bivši španjolski golman. Kod prvog gola, Casillasu nije bila jasna uporaba VAR-a. "Iskreno, ja korištenje VAR-a i ne razumijem dobro. Francuska je zabila iz slobodnjaka kojem nije prethodio prekršaj. I nikom ništa", rekao je.

Urugvajski napadač, Luis Suarez, komentirao je pak odluku suca kod prvog gola. Kaže da nije postojao prekršaj na Griezmannu kod prvog gola i da je Pogba bio u zaleđu.

Javili su se i legendarni engleski suci. Mark Clattenburg kaže da je Perišićeva ruku u prirodnom položaju, te da nema nikakvog pokreta prema lopti. Dermont Gallagher, jedini Irac koji je sudio u Premier ligi od njenog osnutka ostao je u čudu. "Pravila kažu da za dosuđivanje penala mora postojati namjera. A ovdje njegove ruke nisu u neprirodnom položaju", rekao je Irac. Howard Webb jednostavno ne shvaća zašto je Pitana dosudio jedanaesterac za Francusku. "Ovo nije bilo ispravno korištenje VAR-a. Sudac nije smio dosuditi penal na ovakav način", istaknuo je sudac koji je 2010. godine sudio finale Lige prvaka i Svjetskog prvenstva.

U reakcijama je najžešći bio Roy Keane. ''Nogomet je najljepša igra na svijetu, ali ta odluka mi se gadi. Stvarno mi se gadi. Hrvatski igrači su zaslužili bolje od toga. To je smiješna odluka. Sramotno. Taj sudac nikad nije igrao nogomet", rekao je legendarni Irac.

Svoj komentar je dao i Jürgen Klinsmann. "Ako sudac nije siguran u svoju odluku, onda bolje da ne sudi penal", tvrdi Nijemac.

Sporni detalj komentirao je i Joey Burton. "Ako mislite da je ovo penal, onda ste ili Francuz ili nikad niste igrali nogomet. Kako da se Perišić ovdje izmakne?", napisao je Burton na Twitteru.

Mendažer Manchester Uniteda, Jose Mourinho, komentirao je primjenu VAR-a. "Na poluvremenu bolja momčad je gubila 1:2 i to zbog pogreške u primjeni VAR-a, odnosno pogrešnog tumačenja njegova koncepta", rekao je Special One. "Ne kažem da je ili nije bio penal. O tome svatko može imati svoje mišljenje. Stvar je u tome da je koncept VAR-a da ispravlja važne sudačke greške, a u ovoj situaciji to nije bio slučaj i to je jako, jako razočaravajuće.", dodao je za kraj.

Engleska legenda, Alan Shearer, misli da Svjetsko prvenstvo nije smjelo završiti na ovakav način. "Nije u redu da smiješna odluka poput ove odluči finale. To je nezasluženo nakon ovakvog turnira. Hrvatska je bila briljantna, a gube zbog penala i slobodnog udarca koji nisu trebali biti suđeni", napisao je Shearer na društvenim mrežama.

Svoje negodovanje je izrazio i Gary Lineker. "Neeeeeee! Ne možeš dosuditi takav jedanaesterac. Pobogu VAR", napisao je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1990.godine.

Nekadašnji igrač Liverpoola, Jamie Carragher, stao je u obranu VAR-a, te je za sve okrivio suca. "Nemojmo ovdje kriviti VAR, ovdje je isključivi krivac sudac! VAR je samo pokazao snimku, sudac je odlučio", tvrdi bivši igrač Liverpoola

Suđenje je komentirao i Andujar Oliver, bivši sudac koji komentira za španjolsku Marcu. "Nestor Pitana pogrešno je sudio faul iz kojeg su Francuzi zabili prvi gol.", rezolutan je bio Španjolac. Isto tako je rekao da nije trebao suditi penal zato što Perišić nije imao namjeru igrati rukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:16