TEŠKE KAZNE ZA LOVRENA I STRINIĆA

NIKO KOVAČ NOVI JE IZBORNIK! Štimca je jedini pokušao spasiti - Zdravko Mamić!

Igoru Štimcu u srijedu je istekao rok trajanja na klupi hrvatske reprezentacije; HNS je nakon Škotske u panici odlučio raskinuti ugovor s izbornikom koji je imenovan u srpnju 2012. godine, i na njegovu dužnost instalirati Niku Kovača. Dugogodišnji kapetan nacionalne momčadi i dojučerašnji U-21 izbornik u novu karijernu pustolovinu kreće s prefiksom vršitelja dužnosti, ali s perspektivom da se na mjestu izbornika zadrži u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2016.

Da je smjena na pomolu, bilo je jasno već u ranim jutarnjim satima srijede, po povratku iz Glasgowa, kada je Davor Šuker okupljenim novinarima u zračnoj luci rekao “znam što mi je činiti”. U 11 sati sazvao je članove nogometne vlade i nakon dvosatnog pregovaranja “teška srca” objavio javnosti da se Savez razvodi od Štimca. Iz malog novinarsko-forenzičkog istraživanja kasnije je isplivalo da je iza zatvorenih vrata Zdravko Mamić neko vrijeme pokušavao spasiti Štimca, ali da se, eto, Šuker neočekivano emancipirao, da je barem na jedan dan odbio igrati ulogu Mamićeve ovlaštene proteze u HNS-u i da je upravo on isforsirao otkaz izborniku s kojim zapravo nikada nije iskreno kliknuo.

- Teško je bilo donijeti ovakvu odluku s obzirom da je Štimac dugo godina radio na projektu ‘vatrenih’, da smo godinama bili suigrači i da je uživao maksimalnu podršku HNS-a. Ipak, zbog loših rezultata i igara koje nisu na razini hrvatske reprezentacije, bili smo prisiljeni donijeti odluku o smjeni. Odluka je izglasana na moj prijedlog, drago mi je da smo bili jednoglasni. Nadam se da ćemo se sa Štimcem razići na sportski i ljudski način, u ugovoru su definirani i prava i obveze - rekao je Šuker.

Gdje je u ovoj priči vaša odgovornost? Namjeravate li podnijeti ostavku ako se ne plasiramo u Brazil? - doletjela su novinarska pitanja.

- Budući da se nisam uplitao u odluke o igračkom kadru, odgovoran mogu biti samo na sljedećim izborima. Pričekajmo do tada.

Drugim riječima, ništa od ostvarenja Štimčeva proročanstva “ako odem ja, sljedeći će biti Davor, pa onda Zdravko...”. Falangu na vlasti, čiji silazak u anonimnost navijači godinama zahtijevaju, do daljnjeg nema tko smijeniti.

Niku Kovača su šefovi hrvatskog nogometa počeli “muvati” još u utorak oko ponoći. S obje noge na zemlji, uravnotežen i proračunat, Kovač senior se pokušavao oduprijeti, ali kao zaposlenik Saveza nije imao previše izgleda u neravnopravnoj borbi. Tako ćemo nakon samo četiri ozbiljne utakmice na klupi dobiti još jednog izbornika-šegrta, koji će se istovremeno školovati i trčati za velikim rezultatom.

- Niku Kovača čeka mukotrpan rad, ali kao izbornik imat će sve ovlasti. Neka formira svoj tim suradnika i pokuša nas odvesti u Brazil. Apeliram na sve vas da mu pružite podršku jer u igri je jako veliki novac, kako od nagrada Fife tako i od naših sponzora, od čega ovisi financijska stabilnost Saveza.

Kovačeve preporuke su:

- Poznajem ga kao bivšeg suigrača, kapetana reprezentacije i čovjeka koji osjeća Hrvatsku. Prati ga izvrstan imidž u javnosti, a na klupi U-21 reprezentacije istaknuo se dobrim rezultatima. Uostalom, podatak da smo ga imenovali izbornikom U-21 vrste, a ne šefom U-19 ili U-17 momčadi, jasno govori da je od početka u našim planovima figurirao kao najozbiljniji izbor i za A-reprezentaciju.

Iako je proteklih mjeseci okretao glavu od nekih divnih “zicera” za zidanje predsjedničkog autoriteta putem kazni, Šuker je u srijedu naglo pokazao i svoju žestoku stranu. Visokim novčanim kaznama predsjednik je opleo Dejana Lovrena i Ivana Strinića, dvojac koji je nakon drugog gola na Hampden Parku završio u klinču, na rubu tučnjave. Obojica će u blagajnu HNS-a doznačiti po 20 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:06