NEMA VIŠE PLJUVANJA

Nogometaši zbog gripe više ne smiju biti ‘svinje’

Narodna poslovica kaže: Svako zlo za neko dobro! Može li se i iz širenja svinjske gripe u svijetu sporta izvući neka korist?
 AFP

ZAGREB - Raširi li se rumunjski primjer borbe protiv virusa H1N1 i ostalim nogometnim travnjacima, stadioni bi mogli postati mnogo kulturnija i uljuđenija mjesta. Kako bi rizik od prijenosa svinjske gripe sveli na minimum, čelnici Rumunjskog nogometnog saveza igračima u njihovim nogometnim ligama poslali su naputke kojima ih upozoravaju da pljuvanje za vrijeme utakmica postaje zabranjeno.

Treneri izgledaju kao kirurzi

Osim pljuvanja, nogometašima i trenerima zabranjuje se i ispiranje usta vodom i njezino ispljuvavanje. Treneri će tako morati progutati svaku “knedlu” koju im tijekom utakmica njihovi igrači priušte. Sve će to raditi iza kirurških maski koje će biti obavezni nositi namjeravaju li vičući davati upute momčadi.

Virus se širi među sportašima

Hoće li ovakve mjere ostati izolirani slučaj ili će ga prigrliti i ostatak nogometnog svijeta ovisit će o širenju virusa. Najpoznatiji hrvatski pacijent za sada je nogometaš Red Bulla, Nikola Pokrivač, koji se zarazio još za vrijeme igranja u Monacu. Sjećamo se i Pedra Moralesa, a nedavno je obolio i tenisač Tommy Haas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:31