NOVI SKANDAL U FIFI

Nove optužbe za Blattera: 'Daj mi glas, dobit ćeš TV prava SP-a za jedan dolar'

Da Sepp Blatter na Fifinom novogodišnjem domjenku ne može suradnicima održati zdravicu s porukom “čeka nas stabilnija, uspješnija i mirnija 2012.”, pobrinuo se Jack Warner.

Bivši dopredsjednik krovne nogometne organizacije, koji je zbog suspenzije s te funkcije morao odstupiti u lipnju, tereti 75-godišnjeg Švicarca da mu je ispod stola prodavao televizijska prava za čak sedam svjetskih nogometnih prvenstava. Zauzvrat je, naravno, zahtijevao podršku u višestrukim predsjedničkim kandidaturama.

Warner je nekoliko dana prije posljednjih izbora, na kojima Blatter nije imao protukandidata (suspendirao je i Mohameda Bin Hammama), zaprijetio svojem dugogodišnjem suradniku da će ga pogoditi “tsunami optužbi i nevolja”. Sedam mjeseci kasnije, krenuo je ispunjavati obećanje. U priopćenju navodi da je Blatter bio sklon trampi televizijskih prava za glasove.

“Za SP 1998. u Francuskoj, Fifa mi je prodala prava za samo jedan dolar, i to posredstvom jedne meksičke tvrtke. To se dogodilo baš nakon onih najbrutalnijih izbora, na kojima je Blatter pobijedio Lennarta Johanssona. Time je Bin Hammama i mene nagradio za ključne uloge koje smo odigrali u toj kampanji”, ispovijeda se Warner, i dodaje da je novac zarađen preprodajom tih prava isključivo koristio za razvoj karipskog nogometa.

Bio je to samo početak ustaljene koruptivne prakse. Na sličan način Blatter je svojem poslušniku poklonio SP 2002. i 2006. godine.

“Nesumnjivo, koristio je to kao način da nam zahvali za posao koji smo odradili prilikom njegova reizbora. Ta prava dao mi je osobno, bez ikakvog posredstva”, otkriva Warner, koji je danas ministar rada u vladi Trinidada i Tobaga.

Blatterova darežljivost nastavila se preko Karipskog nogometnog saveza, koji mu je poslužio kao kanal da Warnera opskrbi pravima za Južnu Afriku 2010. i Brazil 2014. Ove godine nudio mu je i prvenstva u Rusiji i Kataru, ali tada se zakompliciralo. Warner je optužen za pomaganje Mohamedu Bin Hammamu u njegovom kupovanju glasova po Karibima, gdje je ovaj dužnosnicima saveza obećavao po 40.000 dolara za potporu.

“Prije nego se to dogodilo, iz Fife su odustali od televizijskih prava za Brazil 2014. i poništili ponude za 2018. i 2022. Ali zato su za CONCACAF (Nogometni savez Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba, nap. p.) izmislili novi dar. Rekli su da će nam dati novac od dva “Goal” projekta, vrijednih po 500.000 dolara, pa neka s njime činimo što nam je volja”, zaključio je Warner.

Na hrpu optužbi Blatter zasad šuti. Glasnogovornik Fife tek je rekao da se ispituju Warnerove konstatacije i da ih se do daljnjega neće komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:46