VLATKA PERAS

OBRAĆANJE PREDSJEDNICE UPRAVE DINAMA 'Prilikom svake smjene optuživali su me da sam drukerica, Zajec me skoro potjerao, ali pokojni Židak me spasio'

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Upravom GNK Dinamo od ožujka ove godine predsjeda Vlatka Peras, koja je u klubu iz Maksimirske 128 neprekidno od 1998. godine.

Članicom Uprave postala je nakon Skupštine kluba u prosincu 2015., kao i Amra Peternel i Krešimir Antolić, a predsjednicom nakon što je Zakon o sportu početkom ove godine prisilio Igora Kodžomana na odlazak. Od žene koja je preko 20 godina iz sjene rješavala mnoge probleme, Vlatka Peras je odnedavna puno izloženija javnosti, ne možemo još reći „vidljivija” jer je dosad izbjegavala samostalne istupe u javnosti, intervjue, ženske časopise...

- Nisam dosad javno istupala jer mi je bitniji sadržaj od forme. Najbolje mi je pitanje dosad „kakav mi je tipičan dan bez utakmice”. Voljela bih da vam mogu sve ispričati, kaže nam prva operativka kluba u Plavom salonu, već je bilo gotovo šest popodne. Rad u nijednom nogometnom klubu nije „od 9 do 17”, a pogotovo ne u Dinamu.

- Bez emocija prema Dinamu ne možete ovdje raditi. Za mene je velika promjena nastupila već od Nove godine 2016., kad sam imenovana članicom Uprave. I to promjena u smislu odgovornosti. Dugogodišnji rad u klubu donio mi je bolju adaptaciju na novo radno mjesto. Osjećam se u svakom slučaju izloženijom, jer nogomet je muški sport, a ja sam žena na čelu kluba, no osobno nemam problema s tim. Vjerujem da se sve u životu događa s razlogom, a za mene je to novi izazov, nakon što sam prošla sve radne faze u ovom kompleksnom klubu.

* Iako ste u klub došli u Canjugino doba, u PR sektor, u vrijeme Gorana Bradića, bili ste dugogodišnja tajnica Zdravka Mamića. Koliko se često s njime savjetujete i tko koga češće zove?

- U zadnjih 15 godina Dinamo je prošao najuspješnije razdoblje u svojoj povijesti, a u temeljima tih uspjeha je Zdravko Mamić. Taj uspjeh, ne zaboravimo, nije došao preko noći, nego od kluba pred stečajem, kad nije bilo baš previše ljudi poput predsjednika Barišića i Mamića koji su bili spremno ružiti ruku spasa, do današnjih vrhunskih rezultata. Držim da su Mamićeve zasluge ogromne i ova sezona, jedna od najuspješnijih u povijesti kluba je rezultat dugotrajnog rada. Gospodin Zdravko Mamić i ja imamo odličan i korektan odnos kao i dosad, često se čujemo, ali ne vodim evidenciju tko koga više zove, niti sam previše puta bila u Međugorju. Klub operativno vodi Uprava, no svjesna sam da će me svi gledati kao Mamićevu tajnicu. Ne mislim da sam Bogom dana, ali znam svoju vrijednost i ne trebam se ničega sramiti, a poglavito ne svog posla tajnice. Imam 42 godine, znam što mogu, što ne mogu i neću se zamarati stvarima na koje ne mogu utjecati.

Zagreb, 280519. 
Stadion Maksimir.
Razgovor s Dinamovom upravom, Vlatka Peras, Amra Peternel i Kresimir Antolic
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

* Kako ste „preživjeli” kad su se mijenjale Uprave i vodstva kluba?

- Ima puno anegdota, jednom sam, u Zajecovo doba, već bila skoro potjerana, ali je vaš pokojni kolega Židak napisao kolumnu i vraćena sam (smijeh). Optuživalo me se prilikom svake smjene vlasti da sam nečija drukerica. Kad je Zajec dolazio, da sam Canjugina, a kad je odlazio, da sam Zajecova. Sa Zdravkom sam na kraju najduže radila. Bilo je oko mene stotinu dobronamjernika i savjetnika, ali uvijek sam slušala sebe, bila izravna i otvorena, spremna ući u konflikt, braniti svoj stav. Ipak sam ja iz Dubrave (smijeh). Imam isti broj mobitela već 20 godina, nikad ga ne isključujem i tko god me zove ja se javim. Znala sam kroz godine i emotivno reagirati i ići glavom kroza zid, ali iskustvo čini svoje.

* Kakve su konkretne promjene na poslu?

- Najveća je promjena što više nemam izvršnu ulogu, na koju sam navikla. Pomalo se tek navikavam na delegiranje posla, a ne da sama sve radim. Perfekcionist sam i moram se malo opustiti (smijeh). * Kako ste si podijelili zaduženja u tročlanoj Upravi? - Ne volim si uzimati tuđe zasluge, jer su godinama drugi uzimali moje. Sve odluke donosimo zajedno. I odgovaramo za njih. Trenutno radimo na novoj sistematizaciji radnih mjesta, pojačavanju financijskog i pravnog sektora. Velika mi je želja da u mom mandatu Dinamo dobije novi stadion, predsjednik Barišić je jako zagrizao za to i imam dobar predosjećaj.

* Koliko vas zanima nogomet, mimo Dinama?

- Pratim, ali ne gledam sve. Volim gledati englesku ligu, ono, čistim i kuham uz Premiership na TV-u, ali od stranih momčadi mi je favorit Juventus. A između Messija i Ronalda biram Ronalda. No, neću govoriti o stvarima za koje nisam stručna, o igračkom kadru, to je tema za sportski sektor – poručila je Vlatka Peras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:43