ČUDO SE DOGODILO

Oni su pokorili Englesku: Nikad nisu bili prvaci, 2. mjesto osvojili su davne 1929. godine

 Eddie Keogh / REUTERS

Godine 1884. ragbi je dominirao sportskom scenom u Leicesteru, međutim, upravo iz te godine korijene vuče današnji Leicester City.

Nogometni klub je osnovan nakon susreta osnivača u vrtu kraj Fosse Road South ulice, u tadašnjem predgrađu. Prvo klupsko ime bilo je Leicester Fosse, Fosse koji kolokvijalno znači "jarak". Ali, kako je klub s vremenom rastao i prerastao ragbijaški klub, potreba za većem stadionom odaslala je klub na novu lokaciju, Filbert Street.

Od tih prvih godina poslije 1. svjetskoga rata dodatak nazivu “Fosse” zamijenjen je sa “City” zbog veće privlačnosti širim društvenim slojevima. Kroz cijelu svoju povijest klub je imao mnogo nadimaka, od “Fosila” u doba imena “Fosse”, preko “Fliberts” do naposljetku “Lisica”. Nadimak po kojim su i danas prepoznatljivi vuče korijene po grofoviji Leicestershire, u sklopu koje je smješten grad Leicester. Naime, Leicestershire se smatra područjem u kojem je nastao lov na lisice.

Što se samog kluba tiče, po prvi put su ušli u nogometnu piramidu engleskog nogometa 1894.

Triput osvojili Liga kup

Najveći uspjeh u prvom razredu engleskog nogometa drugo je mjesto davne sezone 1928/29. Također, Leicester City jedan je od najuspješnijih klubova drugog razreda engleskog nogometa, osvojivšisedam7 titula prvaka (posljednji u sezoni 2013/14.). Samo jednu sezonu u klupskoj povijesti igrali su 3. englesku ligu te ekspresno osvojili titulu. Glede kupova, tri puta su osvojili Liga kup (1964, 1997, 2000.) te su u četiri navrata (1949, 1961, 1963, 1969.) bili finalisti FA kupa, u kojem još uvijek drže rekord po broju poraza u finalu bez osvojene titule.

Najbolji strijelac u povijesti kluba sa 273 pogotka je Arthur Chandler, dok je Graham Cross s 599 nastupa igrač s najviše utakmica u dresu Lisica. Najveća imena koja su pisale povijest kluba su Gordon Banks, Peter Shilton, Gary Lineker, Emile Heskey...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56