EUFORIJA U LONDONU

Otkrivena tajna uspjeha: 'Željeli smo da West Ham igra kao Vatreni u mandatu Slavena Bilića'

Slavlje Jurčevića, Terzića i Bilića
 Reuters / John Sibley

West Ham i Slaven Bilić skupili su sve sličice u albumu ‘pobjede nad velikanima’. Na oproštaju od Upton Parka, nakon Liverpoola, Manchester Cityja, Arsenala i Chleseaja, pao je i posljednji velikan, Manchester United. Emotivni Bilić, kako ga Englezi nazivaju ‘Super Slav’, nije izdržao, uz navijačku pjesmu ‘ Blowing Bubbles’ suze su krenule niz lice, s obje ruke pokrivao je oči... Kakav trenutak, kakva zaustavljena slika za vječno sjećanje.

Onda su se pogasila svjetla, krenuo je vatromet, pjesme Beatlesa, Bowieja i Springsteena odzvanjale su stadionom s kojeg se nakon 112 godina Čekićari sele na Olimpijski stadion, gdje za sljedeću sezonu imaju 52.000 pretplatnika. Vrtjele su se snimke povijesnih dvoboja, najveća slavlja West Hama odgledala su se uz Sinatrin ‘My Way’.... Savršena nogometna priča, u kojoj je eto, jedan Hrvat sa svojim hrvatskim stožerom bio u glavnoj ulozi.

Bivši hrvatski izbornik tako je na neki način postao živi spomenik West Hama, čovjek koji je na oproštaju od legendarnog stadiona pobijedio Manchester United. Bio je to oproštaj kakav je Bilić zaslužio, jer je ove sezone West Ham, uz prvaka Leicester, hit Premier lige.

Jučer prijepodne poslali smo SMS poruku Nikoli Jurčeviću, pomoćniku Slavena Bilića. Odmah je poslao povratnu...

- Javljam se za nekoliko dana, ha-ha.

Bila je to, jasno, šala, nije bilo takvog slavlja da bi se hrvatska ekspedicija oporavljala od mamurluka.

- Ujutro smo imali trening. To je tako, radi se dalje. Nakon utakmice ostali smo na stadionu još dva-tri sata na veselici. U utorak sam najbolje mogao vidjeti kakav je značaj kluba za navijače. Bio je to delirij koji je trajao cijeli dan, prije, tijekom i nakon utakmice. Izgledalo je kao da smo nešto osvojili. Bilo je zaista nevjerojatno - kazao nam je Jurčević.

Kaže da mu je to bio jedan od najljepših događaja u karijeri, definitivno nezaboravan.

- Zamislite kako se sve poklopilo... Oproštaj od Upton Parka, pobjeda nad Manchester Unitedom koji se mogao plasirati u Ligu prvaka, a sve to začinjeno onako uzbudljivom, šokantnom utakmicom.

Velika stvar

A Hrvati u glavnim ulogama?

- Je, lijepo je to doživjeti u jednoj takvoj ligi kao što je Premiership, u takvom klubu kao što je West Ham. U svakom slučaju, velika stvar.

Kako je Slaven Bilić sa svojim suradnicima uspio stvoriti takvu kemiju u momčadi, kako je otkrio čarobni sastojak za uspjeh? U sezonu se ušlo naglo, bez dugačkih i pravih priprema, a West Ham odmah upao u žrvanj ogromnog broja utakmica, imao je dosta ozlijeđenih igrača, neke je dovodio u hodu...

- Sve se posložilo. Od dobre atmosfere, spojila se ‘engleska’ i ‘strana’ skupina igrača. Pogodili smo s Payetom koji se pokazao klasom, s Lanzinijem koji je bio nepoznanica, Carroll se vratio nakon ozljede i postao vjerojatno najbolji centarfor. Afirmirali smo Antonia, koji je došao iz 2. lige, kapetan Mark Noble je bio sjajan. Težili smo europskom načinu igre, momčadi koja će biti zanimljiva gledateljima, a usput napraviti rezultat. Željeli smo da West Ham igra kao Vatreni u najboljim danima kad je Slaven bio izbornik.

A evo još jednog razmišljanja o sjajnom rezultatu West Hama.

- Ovo čudo koje je Slaven Bilić napravio s West Hamom, ravno je čudu koje na napravio Claudio Ranieri s Leicesterom!

Tu rečenicu nam je kazao Branko Strupar, nekad član Derbyja, koji dobro zna kako je teška Premier liga.

Izvukli nemoguće

- Istina, ovo što je napravio Leicester se više nikad neće dogoditi, ali vjerujte, West Hamova priča nije manje vrijedna. Slaven je sa svojom momčadi, koja nije za sam vrh Premiershipa, također autor briljantnog uspjeha. Pobijedio je sve najveće engleske klubove, to je fantastično. Takva priča o uspjehu ne može biti slučajna, mora biti rezultat izvanrednog trenerskog umijeća. Gledao sam tu utakmicu s Manchester Unitedom, nakon što su gubili sa 1:2 pomislio sam da se ne mogu vratiti. Vraga ne mogu, West Ham je izvukao nemoguće. Ne prvi put. Bilića sam jako cijenio i prije nego što je otišao u West Ham. Mogu mirne duše kazati da je Slaven Bilić daleko najbolji hrvatski trener - kaže Strupar.

Leicester, West Ham... Klubovi za koje nitko nije mogao pretpostaviit da će autorizirati takve čudesne rezultate postali su hit. Gdje je ‘kvaka’?

- Očekivao sam da će se Arsenal i Liverpool boriti za naslov prvaka. Van Gaala ne volim kao trenera, nikad mi se nije sviđao njegov stil, tako da sam Manchester United prekrižio odmah, City isto nije bio taj, Chelsea je katastrofalno startao. Ali priče Leicestera i West Hama su najbolje. Podsjetilo me to kad sam iz Španskog otišao u 2. belgijsku ligu, nitko to nije očekivao, pa sam s Genkom nakon tri godine osvojo naslov belgijskog prvaka. A Premiership je poseban, meni je tamo svaka utakmica bila kao da igram za reprezentaciju Belgije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:02