NIJE UVIJEK NOGOMETN

PIŠE TOMISLAV ŽIDAK Zašto je Luka Modrić za mene bio najbolji igrač Reala?

“Senor Tito jaše na čelu kolone”, danas se u španjolskoj ligi utrkuju samo dva konja - Barcelona i Malaga. Unatoč tome što je Jose Mourinho i njegov “Moudrid cirkus”, nakon pobjede nad Rayom Vallecanom, opet u sedlu, još je na minus osam od mrskog konkurenta iz Katalonije.

Luka Modrić u madridskom predgrađu nije odigrao nezaboravnu utakmicu protiv Rayo Vallecana. Pamtit će je po velikoj šansi, koju nije uspio pretvoriti u gol, prvi gol u dresu kraljevskog kluba.

Šansa utakmice

No, to nije ni posebno važno. Kad igraš u kijevskom Dinamu, Evertonu ili Tottenhamu, vrlo je važno kako si odradio 90 minuta, ali kad si u Real Madridu, Manchester Unitedu, Juventusu ili Bayernu, možeš igrati “slučajno slabo”, ali je sasvim sigurno da tamo nisi - slučajno. Tako je i s Lukom Modrićem. Xabi Alonso u intervjuu kaže da ga impresionira “s koliko je ljubavi Luka želio doći u Real”, velike partije će doći. Za nas je najvažnije da će se za utakmicu s Makedoniju “zagrijavati” na Nou Campu 7. listopada, u El Clasicu, i da će na pripreme doći potpuno fit.

Plemeniti čin

Ipak, Luka Modrić u našim je očima igrač utakmice. Ne zbog toga što je danas član Reala ili što će za deset dana igrati protiv Barcelone, on je igrač utakmice zbog jednog diskretnog, plemenitog čina, kada je poslao pomoć maloj Stephanie, kojoj je bio nužan novac za liječenje u Americi. Nazvao je Modrić svog osobnog bankara i rekao da pošalje značajan iznos na račun nesretne djevojčice Stephanie, kojoj će to možda promijeniti život.

Najveći potez

Nije se razmetao iznosima, nije nakon toga sazvao konferenciju za novinare, obavio je sve u tišini i zbog tog čina nikada više nemojte zviždati Luki Modriću. Ni kada mu baš ništa ne ide za nogom. Ima i takvih dana...

Nemojte nikada fućkati ni Mariju Mandžukiću, koji je također zaradio pljesak, i on je pomogao maloj Stephanie. I on je potvrda da nogometaši nisu sebični, primitivni profiteri, bahati, uskogrudni i ljudski neosjetljivi.

Kad će se na kraju godine dijeliti hrvatske “Zlatne lopte”, Modrić i Mandžukić moraju biti na popisu, ne samo zbog visoke nogometne klase.

Tada će biti sasvim nevažno što je Mandžukić zapucao jedanaesterac protiv Valencije, a Luka promašio zicer protiv Rayo Vallecana, to su sasvim nevažni detalji, koji su ostali u sjeni jedne potpuno drukčije, ali velike utakmice, koju su ova dvojica upravo odigrala. Nogometni ćemo aspekt ovaj put gurnuti u drugi plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:39