LIGA ZA BEDAKE

Počinje najteže i najružnije domaće prvenstvo ikad

Pratite kretanje rezultata malog zagrebačkog derbija na našem portalu
 Ronald Goršić / Cropix

UŽIVO: Zagreb - Lokomotiva 3-1 (Krstanović 20, 34, Jurendić 88 / Peko 54)

ZAGREB - Lopta je radost i kad joj utrobu vade. Napisao je to uvaženi Orlando Rivetti prije četiri, pet godina u najavi sezone Hrvatske nogometne lige. Koliko god tada situacija bila depresivna, danas je puno gora. I samo uz duh optimista možemo preživjeti gledanje predstave od 30 činova koja nam slijedi od ovoga.

Nedodirljivi dvojac

Koliko god željeli izbjeći ratnu terminologiju ionako prečesto vezanu uz sport i koliko god nastojali atmosferu oko hrvatskog klupskog nogometa upakirati u sjajni papir, svaki put nam se čini da smo si zadali nemoguću misiju. Borba za goli život je ono što čeka većinu klubova. Ne samo za prvoligaški život, nego sportski, i to u doslovnom smislu.

Sretni ćemo biti ako u posljednjim tjednima ne vidimo igrače koji na utakmicu dolaze u koloni svojih automobila kao na svadbi, a prilikom zamjene igrači uz pozdrav razmjenjuju i kostobrane ili kopačke jer ih nemaju više od potrebnih jedanaest. Sreća će nas okupati ako ne upoznamo sljedbenike hude sudbe koja je svojedobno zaskočila Mladost 127 i Kamen Ingrad. Zadovoljstvom ćemo sjati i ako se konačni raspored na ljestvici odredi prema bodovima osvojenim u 30 kompletnih kola, ali se više bojimo da ćemo na kraju zbrajati klubove koji nisu uspjeli odigrati sve utakmice.

U okovima hrvatskog nogometa Dinamo i Hajduk su svijet za sebe. Novčano premoćni, institucionalno nadmoćni, samo su oni kandidati za prvaka. Za Prvu HNL to je stara priča koja se uz sitna odstupanja iz godine u godinu održava na životu.

Ostale HNL puzzle strpali smo u dvije ladice. U jednoj su oni malo bolji koji imaju pravo razmišljati o kvalifikacijama za Europsku ligu, a zapravo su sretni jer su izbjegli teror borbe za spasonosno 11. mjesto. Pojačani Slaven Belupo, standardno radišni Osijek i Rijeka uz ostatke prošlosezonskih hitova iz Šibenika i Vinkovaca mogli bi biti u tom razredu. Među njih bi ugurali i novaka iz Parka mladeži koji ima preduvjete za preuzimanje role koju je prošle godine na daskama HNL-a lijepo odigrao Karlovac.

Transfer u Remetinec

Trauma od ispadanja je noćna mora većini klubova. Pet klubova neće preživjeti čistilište i spustit će ih kat niže. Posljednjih tjedana se njihovim redovima proširila panika i očajnički traže veterane da im bace pojas za spašavanje.

Mladi će priliku dobiti jedino ako neće biti drugog izlaza. Ili ako oni na koje fanovi oslanjaju svoje nade, bilo iz igračkog ili upravljačkog kadra, ne budu prisiljeni na transfer u Remetinec.

No, davno je zaključeno da je lopta radost i kad joj utrobu vade. Koliko god sve bilo crno, nogomet će se u Hrvatskoj i dalje igrati. Što god meštri Hrvatske nogometne lige priredili.

Za što će se boriti 16 klubova u 1. HNL?

1. mjesto kvalifikacije za Ligu prvaka

2. mjesto 2. pretkolo Europske lige

3. mjesto 1. pretkolo Europske lige

12. mjesto ispadanje u 2. HNL

13. mjesto ispadanje u 2. HNL

14. mjesto ispadanje u 2. HNL

15. mjesto ispadanje u 2. HNL

16. mjesto ispadanje u 2. HNL

pobjednik kupa 3. pretkolo Europske lige

Utrka za prvaka Hrvatske

Dinamo i Hajduk

Prilika za mirniji život s pogledom prema Europi

Osijek, Slaven Belupo, Rijeka, Split, Cibalia, Šibenik

Do posljednjega daha vodit će borbu za ostanak

Hrvatski dragovoljac, Varaždin, Zadar, Zagreb, Inter, Karlovac, Istra 1961, Lokomotiva

NAJVEĆE ZVIJEZDE HNL-a POSLJEDNJIH NEKOLIKO SEZONA

2004./2005. - Niko Kranjčar i Tomislav Erceg

Najmlađi kapetan u povijesti zagrebačkog kluba bio je jedna od najvećih sportskih priča 2005. Nakon što je istjeran iz Dinama, u Splitu su ga dočekale tisuće navijača i ubrzo je postao nogometna zvijezda broj 1 u državi. Rijeka je te godine osvojila svoj prvi Kup i završila druga u prvenstvu, a predovdio ju je Tomislav Erceg, ujedno i najbolji strijelac lige.

2005./2006. - Eduardo da Silva i Davor Vugrinec

Iako je Ivan Bošnjak bio najbolji strijelac te sezone (22), najveće zvijezde lige bili su Eduardo, koji je proglašen i najboljim igračem, te Davor Vugrinec, koji je briljirao u dresu Rijeke u još jednom pohodu na Kup i osvajanju drugog mjesta u HNL-u.

2006./2007. - Eduardo, Luka Modrić i Ćorluka

Fenomenalni trojac Dinama “protresao” je prvu HNL, ali nažalost nije uspio povući “modre” dalje od 1. kola Kupa Uefe. Eduardo je zabio 34 pogotka srušivši Vlaovićev rekord od najviše golova u jednoj sezoni i proglašen je najboljim igračem lige. San o novom pohodu na “proljeće u Europi” završen je kada su Ćorluka (Manchester City) i Eduardo (Arsenal) ostvarili transfere u Englesku.

2007./2008 - Luka Modrić

Zadranin je te sezone bio jedina velika zvijezda te godine u Hrvatskoj ligi. Kao kapetan Dinama vodio je modre do velike pobjede nad Ajaxom u Amsterdamu, a nakon završetka sezone prodan je za rekordan iznos u Tottenham.

2008./2009. - Mario Mandžukić i Nikola Kalinić

Dinamov napadač bio je najbolji strijelac lige (16) ispred Hajdukova (15), a Kalinić je po završetku sezone otišao u Blackburn.

2009./2010. - Davor Vugrinec i Senijad Ibričić

Tridesetpetogodišnji Varaždinac posramio je ostatak lige ostavivši iza sebe mnoge preplaćene “zvijezde” postavši najbolji strijelac lige (18). Pogodak manje od Vuge zabio je Ibričić, jedini standardni reprezentativac među igračima u prvoj HNL (BiH).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:52