POJAČANE MJERE OSIGURANJA

POLA EUROPE U STANJU PRIPRAVNOSTI Austrijanci šalju specijalce, u Mostaru nema video-zida, u Vojvodini po prvi put javno gledanje Vatrenih!

 
Fotografija predstavlja ilustraciju. Snimljena je u Zagrebu 21. lipnja 2018., kada je Hrvatska igrala protiv Argentine.
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Vojvođanski Hrvati prvi put u javnom prostoru organiziraju skupno navijanje za reprezentaciju matične domovine u Subotici i u susjednom selu Tavankut. Veliki broj navijača očekuje se u srijedu navečer u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ u Subotici gdje će se preko video projektora, uz osvježenje, pratiti napori hrvatskih nogometaša da izbore finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Inicijativa za organizirano praćenje utakmice u Centru potekla je u „Viber“ grupi „Vatreni“, koju je pokrenuo generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Velimir Pleša.

U njoj je oko dvjesto članova, uglavnom Hrvata iz Vojvodine ali i njihovih prijatelja, sunarodnjaka u Hrvatskoj i Mađarskoj.

„Ogromno je zadovoljstvo vidjeti da se veliki broj ljudi uključio u 'Viber' grupu „Vatreni“. Ona je postala u Subotici ali i šire, jer ima veliki broj članova iz drugih sredina i država, iznimno velika i aktivna, što je pridonijelo zajedničkom inicijativom da se u Hrvatskom kulturnom centru 'Bunjevačko kolo' organizira navijanje za našu reprezentaciju“, izjavio je hrvatskim medijima u Vojvodini generalni konzul.

„Ja i cijeli generalni konzulat bit ćemo tamo i stojimo na raspolaganju za pomoć u organizaciji događaja. Ova će večer pokazati kako Hrvati na sjeveru Bačke mogu i žele vatreno navijati za našu momčad na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji“, zaključio je on.

Navijat će se i u mjestu Tavankut gdje mjesni poduzetnik, uz pomoć sumještana, peče vola na ražnju u povodu plasmana Hrvatske u polufinale Svjetskog prvenstva te utakmice koja se igra protiv Engleske. U zajednici Hrvata u Vojvodini i ranijih godina su se pozorno pratila postignuća nogometaša ali u krugu obitelji, prijatelja ili u domu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Subotici.

Mostar nije odobrio javno gledanje utakmice zbog obljetnice tragedije u Srebrenici

U Mostaru pak, kako javlja bljesak.info, neće biti javnog gledanja utakmice, o čemu se izjasnio Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar, koji ističu da država u cijelosti želi izraziti poštovanje prema svim žrtvama i ratnim tragedijama u BiH.

Naime, zbog Dana žalosti na obljetnicu tragedije u Srebrenici, 11. srpnja 2018. godine, nije moguće dobiti odobrenje za javno okupljanje i obustavu prometa na raskrižju Ulice Stjepana Radića i Ulice kralja Tomislava ispred zgrade Projektanta.

- Vjerujemo kako će biti uvažen osjećaj za žrtve ratne tragedije iz prošlosti, ali također uvažen i osjećaj nade, vjere i sreće zbog svjetskog uspjeha Hrvata s ciljem izgradnje bolje budućnosti, te ohrabrenja svima kako i male države i malobrojni narod mogu postići vrhunske rezultate i svjetske uspjehe. Zajedno bodrimo naše Vatrene do pobjede s vjerom da ćemo ih opet zajedno bodriti i u nedjelju - poručili su.

Austrijska policija pojačava osiguranje, prošli put je bilo ozlijeđenih

U Austriji se policija pak priprema na dodatno osiguranje tijekom utakmice, čemu je kumovalo divljanje za vrijeme utakmice s Rusijom, tijekom kojeg su dvije žene, prenose austrijski mediji, teže ozlijeđene.

Policija je ostala iznenađena zbog ispada i masovnog korištenja pirotehnike, koja je i uzrokovala ozljede kod dvije navijačice.

Podneseno je i ukupno 78 prijava zbog raznih prekršaja, javlja Die Presse, a navodno je bilo i nacističkih uzvika. Navijači su više sati blokirali i dio prometa, pa se bečka policija danas priprema dodatno nadgledati točke gdje će se gledati utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:46