SPORTSKE TRAGEDIJE

PROKLETSTVO MODERNOG NOGOMETA Bitku sa srcem gubili su i Foe, Puerta, Feher...

    AUTOR:
    • Sportske novosti

  • OBJAVLJENO:
  • 02.05.2013. u 13:00

AFP PHOTO/OLLY GREENWOOD

Smrt Ivana Turine samo je još jedna u nizu tragičnih posljedica modernog sporta. Nekadašnjeg vratara Dinama izdalo je srce, a identičnih primjera u vrhunskom sportu posljednjih godina je sve više.

Svijet je 2003. godine šokirala smrt kamerunskog nogometaša Marca Viviena Foea. Kamerunski veznjak se na Kupu Konfederacija za vrijeme utakmice samo srušio na travnjak. Utakmica je bila izravno prenošena tako da su milijuni gledatelja bili svjedoci posljednjih trenutaka super talentiranog Kamerunca. Spasa mu nije bilo. Kasniji su nalazi otkrili da je Foe imao laganu srčanu manu. Tada su se prvi put sportski djelatnici zabrinuli zbog zdravlja sportaša. Ovakvih slučajeva bilo je sve više diljem svijeta.

U kolovozu 2007. godine preminuo je Sevillin nogometaš Antonio Puerta. Tada 23-godišnji Puerta je kolabirao pred TV kamerama na utakmici protiv Getafea, potom se uz pomoć liječnika čak odšetao u svlačionicu, gdje je ponovno izgubio svijest. Prevezen je u bolnicu u kritičnom stanju, a liječnici ga nisu uspjeli spasiti.

Ljubiteljima nogometa također je ostala u sjećanju smrt napadača Benfice, mađarskog reprezentativca Miklosa Fehera. Bile su mu samo 24 godine. Srušio se u zadnjoj minuti utakmice protiv Vitorije. I kod njega je razlog bilo zatajenje srca. Pao je upravo u trenutku kad mu je sudac pokazao žuti karton. Feher mu se samo nasmijao i pao na travnjak... Spasa mu nije bilo.

Prošle godine svijet je potresla i priča Boltonovog nogometaša Fabricea Muambe. Muamba je izgubio svijest u utakmici protiv Tottenhama. Liječnici su na terenu reanimirali mladog igrača, nogometaši na terenu kao i navijači na stadionu su ostali šokirani. Borba za život mladog nogometaša trajala je čak 78 minuta. Na kraju su ga spasili, no Muamba više ne igra nogomet.

Bezbroj je identičnih slučajeva u kojima su sportaši gubili bitku sa srcem, no posljednjih godina broj tragedija od zatajenja srce je zabrinjavajuće velik. Vrhunski sport iziskuje nadljudske napore, a i vlasnici klubova uglavnom nemaju razumijevanja. Vrijeme je novac, a igrači koji se odmaraju ili su na bolovanju uglavnom su trošak...

Liječnici tvrde da samo jedan posto sportaša ima urođene srčane mane, no baš taj jedan posto poziva na oprez, jer izgubiti život na sportskom borilištu postalo je uobičajena stvar.

Izdvajamo