MIJENJA SE KARTA EUROPE

PSG POSLAO PORUKU EUROPI, IBRA BI OPET U MILANO Parižani su za Chelsea bili kao nekad Barcelona

 Reuters / Stefan Wermuth

Paris Saint-Germain je najveći dobitnik prvog od dva tjedna uzvratnih utakmica Uefine Lige prvaka, drugom pobjedom protiv Chelsea, ali i dominantnim stilom igre, nametnuli su se katarskim rijalima napumpani Parižani kao veći favoriti na putu prema milanskom finalu nego Real Madrid, a da Benficu i Wolfsburg ni ne spominjemo.

PSG je već drugu sezonu uzastopce izbacio londonske 'plave' u osmini finala, ovaj put uvjerljivije nego što rezultat govori, no da bi zadovoljio svog predsjednika Nassera al-Khelaifija te navijače koji sanjaju 'pokal s velikim ušima' Laurent Blanc i njegova momčad moraju imati i malo sreće i izbjeći Barcelonu u ždrijebu do finala. Lani su baš Katalonci pobjedama u oba četvrtfinalna nadmetanja bili spustili Parižane na zemlju...

Sljedeći tjedan Messi, Rakitić i partneri prvo trebaju oploditi 2-0 s Emiratesa i proći Arsenal, no i preostala tri moguća suparnika bit će težak ispit za francuskog prvaka: Manchester City, koji je praktički već prošao Dinamo nakon 3-1 u Kijevu, zatim Atletico, koji u Madridu dočekuje PSV s varljivih 0-0 iz Eindhovena, te Bayern ili Juventus, koji u Münchenu startaju sa 2-2. Nekako bismo najviše željeli gledati sudar PSG-a i Bayerna ili Juventusa, Zlatana Ibrahimovića protiv Pepa Guardiole ili Marija Mandžukića, no mnoge škaklja novi sudar pariških 'šeika' s 'kraljevskim klubom', ovaj put sa Zinedineom Zidaneom na klupi. Kako bilo, Zlatana u finalu željno čekaju i domaćini na San Siru, Talijani, jer baš na tom je stadionu ne tako davno oduševljavao prvo navijače Intera, a potom i Milana.

PSG je u srijedu navečer za Chelsea bio kao nekad Barcelona, spustio je loptu na zemlju i vrebao okomite lopte između stopera i bekova, tako su pala oba gola i stvorene sve prigode, dok je domaćin prijetio iz presinga, dok je imao snage te iz kontri, jer drugo mu nije preostalo. Guus Hiddink nije išao na 1-0 nego je postavio vrlo ofenzivnu momčad, s bekovima sklonijima napadu nego obrani, Azpilicuetom i Kenedyjem, no koliko god su obojica bili korisni u građenju napada, baš preko njih su Rabiot i Ibrahimović zabili.

Zadivljujuća je bila ta lakoća kojom je PSG u uzvratu kontrolirao 2-1 prednost s Parka prinčeva, L'Equipe konstatira “Kao kod kuće”, s naslovnice poručuje “Prejaki”, a Ibrahimovićevu osvetu koju su zazivali u najavi sad uljepšavaju riječima kao s razglednice “Pozdravlja vas Zlatan”.

PSG je us kupini bio drugi iza Real Madrida, doma je oprezno remizirao (0-0), a na Santiago Bernabeu izgubio 0-1 iako je bio bolji. I upravo će mu to biti najveći problem u četvrtfinalu, moć da se na terenu materijalizira nedvojbena igračka klasa u svim linijama.

U odnosu na prošlu sezonu novi je samo vratar, 25-godišnji Nijemac Kevin Trapp, a Cavanija je iz početnih 11 istisnuo Lucas Moura. Ozlijeđenog Verrattija na Stamford Bridgeu je zamijenio 20-godišnji Adrien Rabiot, jedini Francuz u postavi uz iskusnog Blaisea Matuidija. Zanimljvo je kako je cijela zadnja linija brazilska ( Marquinhos, T. Silva, D. Luiz, Maxwell), plus defenzivni vezni Thiago Motta, koji igra za Italiju. Di Maria kao da stalno podsjeća Florentina Pereza i Louisa van Gaala koliko su pogriješili, a čak je i Javier Pastore džoker koji često ostane na klupi. Kad je u momčadi, napadačka igra bazira se na Zlatanu, koji je šesti vezist, lažno krilo, 'desetka', prva špica, moguće je da mu je ovo proljeće i ljeto labuđi pjev, bez njega ni Liga prvaka ni Euro ne bi bili i neće biti isti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:09