NAJ MOMČADI EUROPE

Real Madrid i Barcelona jači su od Španjolske, Hrvatska kao Tottenham

Izrada nogometnih top-ljestvica nezahvalan je posao jer ćete, koliko god bili upućeni i pedantni, uvijek proizvesti neke nelogičnosti.

Čak se i Uefini klupski koeficijenti u nekim slučajevima mogu činiti neažurnima i zastarjelima, pa su tako u ovom trenutku Inter i Liverpool daleko ispred Manchester Cityja, a Juventus, primjerice, zaostaje za Twenteom i Baselom. Trebalo bi pak malo više vremena za objašnjavanje matematike koju tjeraju Institut za nogometnu povijest i statistiku ili specijalizirane stranice poput Football Databasea.

Šesta selekcija Europe

No, statističari Infostrade ipak su se primili posla: zbrojili su sve rezultate iz posljednjih osam godina, pri čemu je postavljen kriterij da su utakmice odigrane u posljednjoj sezoni 20 puta važnije od onih prije tri godine. I dobili smo “ultimativni renking” s izmiješanim kruškama i jabukama - listu najboljih momčadi Starog kontinenta uključujući klubove i 16 reprezentacija koje će nastupiti na predstojećem Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

Povod za ovakvu usporedbu Infostrada je pronašla u prijateljskoj utakmici Bayerna i Nizozemske, odigranoj prije nekoliko dana u Münchenu (3-2 za Bayern).

Konačni redoslijed ipak golica maštu. Kada bi se kriteriji Euro Club Indexa, klupske ljestvice koju Infostrada redovito publicira, primijenili i na reprezentacije, Hrvatska bi zaokružila društvo 25 najboljih momčadi Starog kontinenta. Točnije, momčad Slavena Bilića bila bi “ Tottenham međunarodnog nogometa”, kako su je nazvali autori.

Dakle, u hipotetskom okršaju “spursa” i naše reprezentacije vjerojatno bi pobijedio onaj za kojeg bi igrao - Luka Modrić... Inače, Hrvatska je na ovoj tablici šesta reprezentacija Europe. Ispred su od nacionalnih sastava završile samo Španjolska (4.), Nizozemska (8.), Njemačka (10.), Italija (16.) i Engleska (18., što je razočaralo neke medije na Otoku, koji su se zgrozili na tvrdnju da je “gordi albion” slabiji i od Šahtjora). Kada bi, dakle, Infostrada krojila scenarij Eura, Hrvatska ne bi prošla prvi krug.

Najbolje su momčadi Europe prema ovom istraživanju Real Madrid i Barcelona. Španjolski giganti moćniji su i od nacionalne momčadi te države, a između njih smjestio se Manchester United. Osvajač Lige prvaka Chelsea je sedmi, za nijansu kvalitetniji od Nizozemske. Autori su usporedili i reprezentacije s klubovima. Španjolska je tako okarakterizirana kao “Manchester City Eura 2012.”, Nizozemska je predstavljena kao Chelsea, a Njemačka kao Borussia Dortmund.

Irska kao Montpellier

Od klubova koji gledaju u leđa Bilić Boysima, izdvojit ćemo Paris Saint-Germain, Inter, Lyon, Schalke... Infostradini nogometni fanatici smjestili su prvog hrvatskog suparnika na Euru na 48. mjesto. Irskoj je po plasmanu najbliži aktualni francuski prvak Montpellier. Najslabije kotiraju domaćini: zauzeli su 50. (Ukrajina), odnosno 80. mjesto (Poljska).

Srna i društvo bolje su plasirani i od Portugala, koji je uspoređen s PSV-om, Švedske (“PSG reprezentativnog nogometa”), Rusije (“oni su jačine Evertona”) te Francuske, za koju Infostradini statističari tvrde da je snažna otprilike kao i njemački Bayer Leverkusena.

Izdvajamo