BORBA ZA SUNCE

RIJEKA SANJA TREĆI KUP Močinić: 'Idemo po ono što čekamo osam dugih godina!'

Rijeka je dosad osvojila četiri Kupa, dva u bivšoj državi i dva u neovisnoj Hrvatskoj
 Ronald Goršić m/ CROPIX

Rijeka je dosad osvojila četiri Kupa, dva u bivšoj državi i dva u neovisnoj Hrvatskoj. Jedan je trijumfalno dignut u Splitu, jedan u Varaždinu, a dva u Beogradu. Večeras je pred Bijelima šansa da nakon šest desetljeća postojanja kluba i 111 godina nogometa na Kvarneru trofej proslave u - svojoj Rijeci. Kup danas na staroj, a naslov “sutra” na novoj Kantridi!

Jedini Riječanin koji će sigurno zaigrati za Rijeku je igrač utakmice iz prvog susreta, 21-godišnji nogometni i ljudski dragulj Ivan Močinić. Domaći dečko od 18. godine u prvoj momčadi, ali gotovo permanentno pod apsurdnom sumnjom “znalaca” i “stručnjaka” koji ne razumiju ni kontekst nogometnog sazrijevanja, ni nogomet uopće. Bilo je oscilacija, logično, no sumnja u Močinića je klasična nogometna glupost. On je slomio Stuttgart na Mercedes-Benz Areni, on je bio najbolji igrač u pobjedi prve utakmice finala, on se dokazao i u klupskome siromaštvu, i u borbi za opstanak i u današnjoj bogatoj, europskoj Rijeci.

Nogometni znalac, a fajter i trkač. Profesionalac, a plače kada Rijeka izgubi. Oslonac momčadi, uskoro možda i čovjek koji će Rijeci donijeti milijune transferom...

Večeras ide po trofej, a nije dogovorio produženje ugovora koji mu istječe u lipnju 2015. i oko njega se sve glasnije pletu prognoze da bi mogao u Brazil. Za 21-godišnjaka to su distrakcije koje je nemoguće izbjeći.

- O moguće je, itekako - ozbiljno odgovara Močinić.

- O ugovoru mi ne pada na pamet razgovarati dok ne završi sezona. A što se odlaska u Brazil tiče... Već danima ne čitam novine i u korijenu srežem svaki razgovor na tu temu. Rijeka. Ri-je-ka! Večerašnjim osvajanjem Kupa moj klub mojem gradu može pokloniti najbolju sezonu u klupskoj povijesti. I kad bih se trudio, ne mogu biti fokusiran ni na što drugo osim na ovo finale.

U Maksimiru ste vi bili najbolji na travnjaku, a vezni red je pod vašom dirigentskom palicom dobio ključni dvoboj. Večeras...? Slična ili posve drukčija utakmica?

- Trener je jedini koji će odlučiti o taktici, a on je i dobro rekao ovo: “Imamo puno mladih kojima će ovo biti prvo iskustvo borbe za trofej u grotlu Kantride.” Dakle, ne znam kakva će utakmica biti jer u ovakvoj situaciji još nikada nisam bio. No znam da Dinamo ima kvalitetu i snagu nadoknaditi gol minusa. S druge strane, naravno, jaka Rijeka koja cijele sezone kod kuće nije doživjela niti jedan poraz sigurno ima sve što joj treba da na kraju slavi. Mislim da će biti jako teško, ali... Pred punom Kantridom mi moramo osvojiti Kup!

Zadnje rečenice pred istrčavanje u veličanstveni ambijent?

- Očekuje nas utakmica u kojoj možemo uživati. Stadion je odavno rasprodan, privilegij je igrati u takvoj atmosferi. Dinamo će biti opasan jer nema što izgubiti i sigurno će ići svom snagom, ali... Zadnje Rabuzinovo Sunce Rijeci je zasjalo 2006. Idemo po trofej, idemo po ono što čekamo osam dugih godina!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:46