PATI OD DEPRESIJE

Šimunić: Da, mislio sam prekinuti karijeru

England's Jermain Defoe (L) challenges Croatia's Josip Simunic during their World Cup 2010 qualifying soccer match at Wembley Stadium in London September 9, 2009. REUTERS/ Toby Melville (BRITAIN SPORT SOCCER)
 Reuters

Hrvatski nogometaš Hoffenheima Josip Šimunić (31) potvrdio je u razgovoru za Sport Bild da je teško patio od depresije.

- Želio sam prekinuti s nogometom. Bio sam u teškoj depresiji, ostao sam na kraju sasvim bez tjelesne snage. Jednom prilikom sedam dana u komadu nisam spavao – izjavio je hrvatski reprezentativac.

Poznato je da je najteže trenutke karijere Šimunić proživljavao otprilike prije deset godina. Sport Bild navodi da je riječ u razdoblju kada je igrao za HSV i Herthu. U Berlin je iz Hamburga prešao u siječnju 2000. godine.

Doktor psihijatrije Gerd Driehorst kazao je u izjavi za isti magazin da 2001. godine, na upit gdje se vidi za šest godina, Šimunić nije imao odgovor.

- Svaki je dan bio u paničnom strahu od neuspjeha. Nije imao samopouzdanja. Jedna pogreška na treningu i bio bi razoren, dovodio sve u pitanje. Uništavao se – kazao je Driehorst.

Istraživanje Sportskog sveučilišta u Kölnu pokazalo je da Šimunić i Robert Enke, prošlog tjedna tragično preminuli golman Hannovera, nisu bili izdvojeni slučajevi. Između 2006. godine i danas korištenje lijekova protiv depresije utrostručilo se među sportašima.

- Sve više i više sportaša ne može podnositi mentalni pritisak i stoga im se propisuje liječenje antidepresivima – izjavio je prof. Mario Thevis.

Dosad poznati slučajevi depresije među vrhunskim sportašima svakako su oni Andrea Agassija, Gianluigija Buffona, Adriana i Svena Hannawalda. Sve to dokazuje da je depresija istinska pošast vrhunskog sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:02