LONDONSKI DERBI

Slaven Bilić u lovu na Ligu prvaka: Može li Hrvat opet nadmudriti prekaljenog Wengera?

 Tom Dulat / Getty

1. Boleyn Ground prevruć za ‘topnike’?

Premda u javnosti prekrižen kao trofejni izazivač, Arsene Wenger nastavlja tvrdoglavo uvjeravati navijače da Arsenal ima “snažnu mogućnost” u završnici preskočiti Leicester i Tottenham te osvojiti naslov. Pored serije Ranierijevih poraza za takav rezultatski rusvaj treba mu i savršen Arsenalov niz u posljednjih sedam kola Premiershipa, što zvuči pomalo sanjarski ako znate da ga put već u subotu vodi na Boleyn Ground. Tamo je Slaven Bilić ove sezone sazidao praktično neosvojivu tvrđavu, neporažen je pred vlastitom publikom posljednjih 13 utakmica. U međuvremenu je stadion sagrađen 1904. godine postao i mjestom sentimentalnog navijačkog hodočašća, atmosfera je svakom sljedećom utakmicom sve “nabrijanija” jer fanovi prije selidbe na Olimpijski stadion žele dostojno u povijest ispratiti stoljetni dom kluba...

Utakmica gradskih suparnika nosi veliki ulog: Arsenal ne odustaje od titule, a West Ham puše za vrat klubovima koji ciljaju Ligu prvaka. Bilićeva ligaška kampanja započela je upravo pobjedom protiv “topnika” (2-0), strijelac prvog pogotka sezone bio je Kouyate, veznjak kojem je FA ovog tjedna izbrisao crveni karton iz prošlog kola, inkasiran pogrešnom sudačkom odlukom, pa će danas zauzeti mjesto na terenu. Za napadačku arhitekturu zaduženi su Payet i Lanzini, na suprotnoj strani Wenger najavljuje da će zadržati na okupu pobjedničku momčad. U prijevodu, meč počinju Iwobi, Welbeck i Elneny, dok Giroud i Walcott čekaju priliku s klupe.

- Prošla je cijela vječnost otkako smo pobijedili na Emiratesu. Pokazalo se da to nije bila senzacija za jedan dan i da se možemo ravnopravno nositi s najjačim momčadima lige. Iako nas nakon ovog čeka repriza FA kup dvoboja s Man Unitedom, a zatim i Leicester, bodovi protiv Arsenala apsolutni su prioritet - najavljuje Bilić.

West Ham vs. Arsenal

(subota, 13.45)

2. Anoeta je Barçino najteže gostovanje

Luis Enrique s pravom strijepi uoči gostovanja na Anoeti, dom Real Sociedada u proteklih se pet sezona pokazao korom od banane na kojoj se Barcelona neizostavno oklizne. U posljednjih šest gostovanja na baskijskoj obali “blaugrana” je ubilježila čak četiri poraza i dva remija, statistika koja u isto vrijeme plaši i galvanizira Messija i društvo. Uoči novog ispita svlačionica je, izvještavaju sportski dnevnici, dala zavjet da će se obračunati s neugodnom tradicijom. “Pobijedimo na Anoeti i osvojili smo ligu”, deviza je s kojom europski prvak putuje u Sociedad.

Real Sociedad vs. Barcelona (subota, 20.30)

3. ‘Rossoneri’ čekaju pobjedu od 2012. godine

Od studenoga 2012. godine traje Milanov pobjednički post u utakmicama s Juventusom. Dok gosti suvereno gaze prema novoj tituli i raspolažu s dovoljno manevarskog prostora za poneki remi, “rossoneri” u završnici kampanje moraju dodati gas ako namjeravaju dostići Inter i izboriti europsku ulaznicu za sljedeću jesen. Siniša Mihajlović je nakon poraza u Bergamu dobio Berlusconijev ultimatum: pobijedi sljedeću ili pakiraj stvari. Takva motivacijska injekcija djelovala bi protiv slabijeg suparnika, ali protiv Juventusa će to ići malo teže...

Milan vs. Juventus

(subota, 20.45)

4. Harry Kane protiv tradicije

Održati na životu šampionske ambicije Tottenham može samo pobjedom protiv Man Uniteda, a za takav pothvat “spursi” moraju srušiti 15-godišnju tradiciju zasnovanu u vrijeme vladavine Alexa Fergusona. Tottenham, naime, ne zna za pobjedu protiv “crvenih vragova” na White Hart Laneu od 2001. godine. Raspucani Harry Kane, sa pet golova u četiri utakmice upravo proglašen najboljim premierligaškim igračem mjeseca ožujka, pozvan je skinuti vruće pitanje s dnevnog reda.

Tottenham vs. Manchester United (nedjelja, 17)

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:46