SVE NA STRANI BARCE

ŠOKANTNA STATISTIKA 'Tehnološki višak' Villasa-Boasa i sreća zaustavili Barcine izvanzemaljce

Jedan zajedljivi engleski nogometni bloger odlučio je uoči dvoboja Chelseaja i Barcelone približiti dimenziju londonske momčadi kroz izmišljenu anegdotu s Barcina treninga. U maštariji Paula Watsona Leo Messi dobit će zbunjujući odgovor kada se kod Cesca Fabregasa krene raspitivati o klasi Garyja Cahilla jer je, eto, u novinama pročitao da će ovaj njemu nepoznati stoper započeti utakmicu.

‘Jurili su kao motori’

“Pitao sam Cesca sjeća li se Cahilla iz svojih londonskih dana u Arsenalu. Objasnio mi je kako je uvijek mislio da je Gary Cahill zapravo fraza u engleskom jeziku kojom pokazujete pristojnost i dobar odgoj, a ne igrač od krvi i mesa. Nešto značenja ‘uza sve dužno poštovanje’... Na primjer, kao kada kažete ‘Gary Cahill, ali Barcelona je u dvije utakmice favorit. Drogba, Lampard i ostali su zaista super igrači, ali... Gary Cahill... nas ipak vidim u finalu’.

Siroti Gary Cahill, siječanjska akvizicija Romana Abramoviča, dosad je uglavnom gledao kako igraju standardni stoperi Terry i David Luiz, ali u srijedu se našao u sastavu i prema sudu nekolicine izvjestitelja zaslužio je epitet najboljeg igrača utakmice. “Cahill se kao i Terry sjajno nosio s Barcinim napadačkim superstarovima, bio je strašan”, piše novinar portala Soccernet.

Naglašeno fizički pristup utakmici, borbeni stav kamikaze utjelovljen u liku ovog povremenog engleskog reprezentativca natjerao je poslije utakmice Fabregasa na ocjenu da su Chelseajevi igrači jurili kao motori. “Motociklizam - umjetnost 1-0”, napisao je reporter Daily Maila posebno impresioniran prepoznatljivom “matricom” u rijetkim napadačkim akcijama Chelseaja. Naime, Peter Cech je ovaj put naviku da loptu spušta najbližem suigraču zamijenio dalekim izbacivanjima, rukom je tražio hitre Ramiresa i Matu na bokovima. “Blitzkrieg” je bio jedini logičan izbor za ranjavanje moćne Barce, takvom munjevitom kontrom Chelsea je uostalom stigao do jedinog pogotka. Ramires je izletio iz startnog bloka i preletio polovicu terena s loptom u posjedu prije nego što je pronašao Drogbu...

Messijevo proturječje

Zbog deblje povijesti sukoba u posljednjih desetak godina, zbog norveškog suca Övreba i vječno lebdećeg Mourinhova duha nad Stamford Bridgeom, razumljivo je da Pep Guardiola nije uživao u pripremi ovog dvoboja, ali je zdrav razum svejedno sugerirao da bi Barcelona mogla bezbolno skočiti u münchenski finale. London je ionako drugi dom ‘blaugrane”, mjesto uz koje je klub neraskidivo emotivno vezan. Na Wembleyju je Barcelona 1992. osvojila svoj prvi naslov europskog prvaka, nakon čega je klupski dopredsjednik trijumf proslavio skokom u prljavu Temzu. Na istom je stadionu Barca prošle godine uzela drugi “klempavi pehar” (od ukupno četiri). Povrh svega, u Londonu je 2006. godine, baš protiv Chelseaja, maturirao tada 19-godišnji Leo Messi. Španjolski su novinari njegovu tadašnju predstavu doživjeli kao konačni dokaz da je momčad dobila novog genijalca i da se može bez grižnje savjesti oprostiti od Ronaldinha.

Kako je u srijedu igrao Messi? Izuzmite ranu Sanchezovu gredu i vidjet ćete da je Messi bio inicijator svh ključnih zbivanja na terenu. Lansirao je u prilike Fabregasa, Sancheza i Puyola, započeo je akciju nakon koje će Pedro uzdrmati vratnicu i Busquets napucati loptu na tribinu. Da, Messi je započeo i akciju za jedini gol predavši loptu Lampardu na centru igrališta...

Roberto Di Matteo je superlativima častio svoju “staru gardu”. Polovicu momčadi činili su mu 30-i-nešto-godišnjaci. Drogba i Lampard (34), Terry i Cole (31), Cech (30), nogometaši koje je Di Matteov prethodnik Villas-Boas obilježio kao tehnološki višak, balast kojeg se treba riješiti u velikom preuređenju svlačionice.

- Ne mislim samo na Drogbu, bilo je tu i drugih pripadnika ‘stare garde’ za koje su govorili da ne mogu povezati dvije zahtjevne utakmice u kratkom razdoblju. Ovo je momčad i starih i mladih nogometaša s dobrom radnom etikom, svi su posvećeni zajedničkom cilju - kaže Di Matteo.

Avanturistički duh

Dok okreće ciljnik prema ‘clasicu”, Pep Guardiola prepušta ulogu favorita Chelseaju.

- Chelsea je šesti put u polufinalu Lige prvaka u posljednjih devet godina. Premda mnogi vjeruju da je Barcelona puno, puno bolja momčad, istina je da se ovdje zapravo ne može lako doći do pobjede. U uzvratu vjerojatno moramo pokazati više avanturističkog duha, trebat će nam više rizika ako mislimo prestići ovih 0-1. Rezultat kaže da je Chelsea favorit - tvrdi Guardiola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11