EL CLASICO U 19.50

Stručnjaci složni: 'Modrić je bolji kao zamjena - čim on uđe, Real ubaci u dvije brzine više!'

Gotovo sigurno će startati Özil, a zapravo je jedina Mourinhova dvojba Higuaín ili Benzema u špici. Po meni, Francuz je u boljoj formi, no Portugalac preferira Argentinca - prognozira Jarni

Ti si valjda jedini iz Katalonije koji mi ne želi smrt - kazao je nedavno José Mourinho Barçinoj legendi Hristi Stoičkovu. Bugarin je to, naravno, ispričao novinarima i trener Madriđana je postigao cilj u predigri ‘el clasica’ u kojem će tribine Nou Campa u nedjelju navečer (19.50) biti u bojama katalonske žuto-crvene zastave, kao navještaj referenduma za neovisnost, a ne Barcelonine ‘blaugrane’. Lako je Kataloncima raditi nacionalno-politički spektakl kad u derbi s kraljevskim klubom iz Madrida i simbolom Kastilje ulazi s osam bodova više. Neočekivano za jedan i drugi pol...

Plus osam nije realno

- Plus osam ne odražava vrhunsku formu Barcelone, kao ni pobjede u Ligi prvaka, no to je normalno za sve vrhunske momčadi u ligama u kojima nema zimskih priprema; produžuje im se vrijeme za hvatanje forme, logično, jer treba izdržati na visokoj razini do šestog mjeseca - pojašnjava Krunoslav Jurčić. I objašnjava:

- Real je ove sezone više zakasnio s ulaskom u formu, no za to postoji olakotna okolnost: bili su prvaci nakon višegodišnjeg posta i još su im reprezentativci bili ili prvaci ili polufialisti na Euru, nisu se mogli odmah uključiti u novu priču. Barçini igrači, koliko god bili ključni u osvajanju španjolskog naslova, ipak su imali relativan šok promjene trenera. Koliko god je Vilanova bio dio Guardiolina stožera i operativno radio više od njega, ipak je drukčije kada dosadašnji prvi pomoćnik postane glavni šef, igrači manje opušteno uđu u nove izazove - smatra bivši trener Dinama, danas pomoćnik izbornika Štimca.

Naš bivši reprezentativac Robert Jarni koji je krajem devedesetih igrao za Real Madrid smatra da je za neočekivanih +8 nakon samo 6 kola zaslužno i ‘malo vitra’:

- Usuđujem se reći da je Barcelona osim sreće u posljednje dvije utakmice, a posebno u Sevilli, imala i pomoć sudaca. Barça ima svoju prepoznatljivu igru, ali nije to još ona uvjerljivost i lepršavost iz prošle sezone. No, činjenica je da joj je +8 ogromna psihološka prednost, jer Real Madrid jednostavno ne smije izgubiti u nedjelju.

S Modrićem po planu

I Jurčić i Jarni se slažu da posljednje dvije-tri utakmice Madriđana sugeriraju da hvataju formu, poglavito neki igrači koji su bili suzdržaniji na početku:

- Moj je dojam da se Real u Primeri gasio oko 65-70 minute, dok je primjerice protiv Ajaxa igrao koliko je trebalo, kao da je osjećao da je samo pitanje kada će zabiti - kaže Jarni, a Jurčić ističe da Mourinho ove sezone ima prošireni i raznovrsniji roster s Modrićem i Essienom, što će tek doći do izražaja u kasnijoj fazi svih natjecanja.

Iz kuta hrvatskog kuta upravo je najintrigantnije iščekivanje nastupa Luke Modrića, koji je debitirao za Real u posljednjih 10 minuta uzvrata Superkupa na Santiago Bernabéuu i otad nastupio još četiri puta: triput u prvih 11 s izlaskom nakon sat vremena, a dvaput je ulazio s klupe, u 46. i 73. minuti.

- Luka je igrao više od mojih očekivanja, s obzirom na njegove probleme u pripremnom razdoblju, no ti veliki klubovi, koji zbog zgusnutog rasporeda natjecanja na tri fronta nemaju vremena za trening, s jedne strane moraju pokazati igrača kojeg su platili 40 milijuna, a s druge kroz utakmice dovode u formu one koji su u zaostatku ili se vraćaju: istrpe im oscilacije za vrijeme utakmica zbog velike kvalitete ostalih igrača - ističe Jurčić i skreće pozornost da je Mourinho i te kako svjestan da Luka Modrić nije prošao pripreme:

- Zato ga tempira i količinom treninga i minutažom, a Luka mu je odlično došao i kao dodatna konkurencija kojom je napravio pritisak na lani standardne igrače da se ne uljuljkaju, poglavito Özila i Kaku. Vjerojatno će Luka startati na klupi, u takvim utakmicama treneri prvo traže sigurnost i provjerene varijante - smatra Jurčić, a da će se Mou odlučiti za iskusnih 11 smatra i Jarni:

- Gotovo sigurno će startati Özil, a zapravo je jedina Mourinhova dvojba Higuaín ili Benzema u špici. Po meni, Francuz je u boljoj formi, no Portugalac preferira Argentinca - prognozira Jarni.

Dobici Fabregas i Villa

- Mourinho će se kao i dosad odlučiti za visoki presing u prvih 20 minuta, potom vrebanje kontri, pa pred kraj poluvremena opet presing, a u nastavku će ovisno o rezultatu posezati za rješenjima s klupe. Modrića je doveo, kako je naglasio, jer je vezist koji u igri razmišlja, a takav mu ne treba za presing, nego promjenu ritma i posjed u kasnijoj fazi utakmice. Svaki put dosad kad je Modrić ušao Real je ubacio u dvije brzine više - naglašava Jarni.

Glede Barcelone, Jurčić ističe da je Vilanova u dvojici igrača dobio jako puno:

- Prvi je Fabregas, koji se maksimalno uklopio, a drugi povratnik nakon ozljede Villa, koji je za Katalonce jako bitan igrač, jer je špica adaptirana na njihov način igre gdje se prelijevaju veza i napad. Villa je najkonkretniji od njihovih isturenih igrača i daje presudnu kvalitetu u završnici - ističe Jurčić.

Jarni ne vjeruje da će Vilanova riskirati sa 3-4-3, kako najavljuje Mundo Deportivo, jer bi time otvorili Realu bokove, a tamo su najopasniji, kao i da će Mourinho igrati 4-3-3 s Essienom uz Khediru i Alonsa, jer bi Barça tada imala čovjeka više u sredini, a obojica se slažu da će domaćinu biti veliki nedostatak izočnost obojice stopera, Puyola i Piquea, zbog ozljeda.

- S Mascheranom te Busquetsom ili Songom to nije to, teže sprečavaju protunapade i u većem su riziku. No, Mourinho će vjerojatno ponovno napasti visoko, kako bi suparnika udaljio od svojih vrata u početnoj fazi nadmetanja. Pokušat će spriječiti rukometni način igre Barcelone, kada se sve odvija u zadnjoj trećini terena, pa lopta kruži oko kaznenog prstora i vreba se okomito, ubojito dodavanje za pogodak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:44