DAN ODLUKE

Šubićevac se želi vratiti na elitnu nogometnu scenu: Bitka za spas i milijune kuna

 Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX

Četrnaestog kolovoza prošle godine nogometaši Šibenika na startu povratničke sezone u 2. HNL, matirali su Cibaliju. Pokraj Bosuta Narančasti su uzeli tri boda golom u sudačkoj nadoknadi. Možemo samo zamisliti kakav bi bio delirij ove subote na Šubićevcu da se dogodi nešto slično. Šibenčani su već dobili jednu utakmicu. Onu navijačku. U gradu svi pričaju samo o balunu, o suboti.

- Nisam bio na Šubićevcu šest godina od finala Kupa. Ali sada je u meni opet proradila ona luda šibenska krv. Ma, moramo svi doć’ gori i pokazat da smo pravi klub i grad - poručio nam je šjor Šime, koji je kupio kartu ponosno se s njom pokazivao u gradu.

Više od 24 sata prije početka jasno je već da će šibenski nogometni hram biti pun.

Godi im euforija

Iako već pomalo zvuči kao fraza, ali to je činjenica - cijela sezona u kojoj su suvereno predvodili drugoligašku kolonu staje u posljednjih 90 minuta. “To be, or not to be”, baš s tim Hamletovskim pokličem Šibenčani ulaze u odlučnih 90 minuta. U jednoj od svojih najvažnijih utakmica u posljednjih 20-ak godina.

- Na početku sezone nismo mogli ni sanjati ovakav scenarij, da nam zadnja utakmica pred vlastitim navijačima bude odlučujuća za ulazak u prvu ligu. Godi nam ova euforija i podrška navijača i strašno nas motivira. Riječ je o utakmici koja život znači i dat ćemo sve od sebe - rekao je u najavi dvoboja kapetan Josip Maleš.

I zapravo nema se tu nešto posebno reći. Jer sve može zvučati patetično. Priče o taktici, sustavu i slično sve se svodi na ono jedno. Treba dobiti utakmicu. Kako? Bilo kako, ali je treba dobiti. Naravno, na sve legalne načine. Ali, pitat će se nešto i Vinkovčane. Na njihovoj klupi sjedi trenerski rekorder u 1. HNL-u, Stanko Mršić, koji je doktorirao na ovim utakmicama.

- Kako kažete oni imaju trenera koji je meštar za bunkere. Istina, njima odgovara i neriješeno, ali ako se odluče na takvu taktiku, mogla bi im se obiti o glavu. Mi najbolje igramo kad imamo velik posjed lopte, pa ćemo našom kreacijom pokušati razbiti njihov čvrsti i agresivni stil igre. Utakmica će sigurno biti teška, ali više nema nikakvih kalkulacija kakve su nam se nesvjesno znale potkrasti u nekoliko prijašnjih kola - kaže trener Krešimir Sunara. Ni na kraj pameti mu nije bilo otkrivati sastav.

O važnosti utakmice ne treba posebno zboriti. Ovakva prilika ne pruža se često, iako sportski direktor Ivo Krečak stalno podsjeća.

- Prije sezone glavni cilj je bio kako ostati u drugoj ligi, osvojiti 4. - 5. mjesto što smo itekako premašili. Međutim, kad nam se već otvorila ovakva situacija bila bi je šteta ne iskoristiti. Ako ne uspijemo čeka nas životarenje, iako bi klub naravno živio i tada. Preživjeli smo tavorenje i u trećoj ligi, ali u prvoj ligi podigli bismo klub na znatno višu razinu – rekao je na najavi utakmice direktor HNK Šibenik Ivo Krečak.

Iako to nije rekao iz izvora bliskih klubu doznaje se kako je jedan ozbiljan sponzor pred vratima Šubićevca. Čeka se samo rezultatska potvrda plasmana u prvu ligu. Ali, do tada treba prijeći tih 90 minuta. Devedeset minuta istine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:55