BOGATA POVIJEST

TALIJANI SE RASPISALI O HAJDUKU 'Slavni klub koji je odbio Mussolinija, Pavelića i Tita'

‘Klub je odbio ponudu fašista da zaigra u Serie A i da promijeni ime u AC Spalato’, piše Gazzetta

Za nedavnog potpisivanja sponzorskog ugovora Splitske banke s Hajdukom šefa Societe Generale Grupe za Hrvatsku, Francuza Andre Marca Prudenta vodili su u razgled trofejne sale pokazavši mu povelju počesnog kluba Slobodne Francuske kojom je Hajduka 1945. godine odlikovao Charles de Gaulle za sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu.

Odlazak Hrvoja Čulića

Prudent je pritom iskreno priznao: - Moja je sreća da ste mi ovo pokazali nakon što smo već potpisali ugovor. Jer da sam otprije znao za ovu povelju, vjerojatno bih vam morao dati više novca.

Ugled Hajduka u svijetu često je puno veći nego mnogi žele priznati, a tome svjedoči i priča koju je donio ugledni talijanski sportski dnevnik La Gazzetta dello Sport, a upravo se tiče slavne Hajdukove povijesti i događaja iz Drugog svjetskog rata.

Gazzetta je povod pronašla u nedavnoj smrti Hrvoja Čulića (1. siječnja 1924. - 27. prosinca 2013.) nekadašnjeg vratara Hajduka koji je bio zadnji živući član Hajdukove momčadi koja je 1944. godine u Bariju igrala s reprezentacijom britanske vojske što je bio najveći sportski događaj u oslobođenoj Europi u Drugom svjetskom ratu.

Gazzetta donosio priču o tome kako se Hajduk oprostio od zadnjeg partizana, posljednjeg prvaka slobodne Europe. Kroz priču o Hrvoju Čuliću novinar Andrea Luchetta ispričao je i priču o ratnoj povijesti Hajduka, kluba koji nije pristao ići pod zastavu Mussolinija i Pavelića, a odbio je i Titovu ponudu da bude vojni klub.

Utakmica s Britancima

“Hajdukovci su 1941. odbili ponudu fašističkih vlasti da zaigraju u talijanskoj Serie A i da promjene ime kluba u AC Spalato, a niti dolazak ustaške vlasti u Split nije puno toga promijenio. Rekli su: ‘ne’ Mussoliniju, ‘ne’ su odgovorili i Paveliću”, piše Gazzetta.

“Na Visu sedmog svibnja 1944. na dan Svetog Duje, zaštitnika grada Splita, Hajduk je obnovljen u prisutnosti Titovih i britanskih časnika, među kojima je bio i Randolph Churchill, Winstonov sin. Hajduk je s Visa krenuo na turneju koja je potrajala do kraja rata. Najviše se pamti utakmica koju je Hajduk odigrao 23. rujna pred 40 tisuća gledatelja na stadionu San Nicolo protiv reprezentacije britanske vojske koju su činili profesionalni igrači engleskih i škotskih klubova pod vodstvom Stana Cullisa, predratnog kapetana engleske reprezentacije.”

Hajduk je izgubio tu utakmicu rezultatom 2-7, ali je zato u revanšu u oslobođenom Splitu pobijedio 1-0 golom Frane Matošića....

Turneje po Aziji i Africi

“Hajduk je u to vrijeme bio puno, puno više od kluba: saveznički zrakoplovi bacali su letke pozivajući sportaše zemalja pod okupacijom da slijede Hajdukov primjer. Hajduk je igrao na turneji po Africi i Aziji, a u Bejrutu nakon što su pobijedili francusku vojsku general De Gaulle je proglasio Hajduka momčadi slobodne Francuske”, donosi Gazetta intrigantnu priču iz Hajdukove povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:55