NEPOBJEDIVI JUVE

To su šampioni: Oni su jedina momčad u Europi koja baš nikad ne gubi...

“Juventini su danas navijali za nas. Neprocjenjivo”, bio je ironičan zaključak fanatičnog navijača Intera, nekoliko sekundi nakon što je njegov klub osvojio “derby della Madonnina” i gurnuo Juventusu u ruke 30. scudetto.

Iako, jubilarnu brojku koja donosi treću zvijezdu na grbu slave isključivo fanovi Juventusa...

- Pa to piše na pobjedničkom šampanjcu, zar ne? - rekao je direktor Stare dame Beppe Marotta i poslao jasnu poruku od koje se interistima, blago rečeno, diže kosa na glavi.

Prorok Conte

Naime, zbog afere “Moggiopoli” Juventusu su oduzeta dva naslova prvaka. Jedan je pripisan Interu, dok je 2006. rubrika prvak Italije ostala prazna! U prijevodu, službeno imaju 28 “kanti” u vlasništvu...

Kako bilo, Juventus je do scudetta stigao sa stilom. U 37 odigranih ligaških utakmica u ovoj sezoni Juventus nijednom nije napustio travnjak pognute glave. Jedini u Italiji. Jedini u Europi.

U Trstu je, dakle, otvoren šampanjac. Cagliari nije imao šanse, a kada su Juventini doznali da su Maicon i Millito “našamarali” Milan, slavlje je moglo početi. Ipak, prava fešta sprema se protiv Atalante u posljednjem kolu Serie A. Motiv? Nemojte sumnjati.

Jer, osim punog stadiona, Juve se doveo u priliku da pobjedom izjednači vrijedan rekord. Od 1929. godine, kada je utemeljena Serie A, tek je Milan 1992. stigao do naslova bez poraza.

Novi Juventus, koji je cijelu sezonu ostavljao dojam svojim “totalnim nogometom” na talijanski način, djelo je Antonija Contea.

- Za pet godina ću trenirati Juventus ili se više neću baviti ovim poslom - bila je njegova pomalo bizarna rečenica. Bizarna zbog toga što ju je Conte u eter pustio u trenutku dok je dobio otkaz u izvjesnom Arezzeu.

Do klupe “vecchia signore” Conte je stigao preko Barija, Atalante i Siene. Zamijenio je Ciru Ferarru i donio nova pravila. Nogometaši Juventusa na svojoj su koži osjetili što znači njegov nadimak “fanatik rada”.

- Ne libi u ponoć uzeti mobitel i nazvati nekog igrača kako bi mu pojasnio što mu je u tom trenutku palo na pamet. Manje je bitno je li riječ o važnoj stvari ili nečem sasvim irelevantnom, poput stajanja nogometaša kod prekida - otkrio je nedavno jedan od Juventusovih igrača.





Beskonačni treninzi

Posebno poglavlje su treninzi. Naime, Conte je uveo željeznu stegu i pripreme su izgledale kao da je riječ o vojnom kampu. Kondicija se nabijala do besvijesti, a svaka vježba provodila se u beskonačnost. Prakticirali su se presing po cijelom terenu i igra s jednim dodirom. Očevici govore da se igralo i po pola sata na jedan dodir. Epilog se zna - prvi naslov nakon Moggijeve ere.

- Ovo je moj prvi ‘scudetto’. Tek prvi... - obećao je Conte i naredio trening ujutro. Talijan, ali samo po rođenju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:40