ŠUKER NAJAVLJUJE FINALE

'U dvije utakmice, Barcelona bi imala ‘topa fore'...

 AFP

Davor Šuker je u svojim najboljim nogometnim danima bio crna mačka za Barcelonu . I kao centarfor Seville, i Reala, čak i u dresu Arsenala. U svojim zlatnim danima igrao je protiv Cruyffovog “dream teama”, čiji je član bio i Pep Guardiola, zabijao je u “El clasicu”, a u vrijeme najveće slave bio je zaštitni znak Reala.

U Premiershipu je, kao centarfor Arsenala, igrao protiv Manchester Uniteda, ali tada je Fergusonova momčad bila na vrhuncu slave. Na engleskoj travi, na starom Highburyju, debitirao je baš protiv Manchester Uniteda. Iako pamti sve svoje golove i velike utakmice, ovaj put se “baš nije mogao sjetiti rezultata”. Tko će se pored tolikih pobjeda i golova sjećati poraza i loših utakmica...

Davor Šuker je već doletio u London, u grad kojim je, kao i pola svijeta, opčinjen i očaran. Kava u Dorchesteru, šetnja Harrodsom, odlazak na Leicester Square, gdje već 58 godina u kazalištu prikazuju “Mišolovku” Agathe Christie. Možda će svratiti do Emiratesa, iako je njegov Arsenal u depresiji zbog dominantnog Manchester Uniteda i besramno bogatog Manchester Cityja. Sasvim sigurno neće odlaziti na Upton Park, njegov zadnji engleski klub West Ham je u “crnini”, preselili su se u drugu ligu.

Kaže da su medijsku pozornost okupirali Barack Obama i engleski dvor, ali već se na Oxford Streetu mogu susresti navijači Barcelone. Dečki iz Manchestera spustit će se u London tek u subotu ujutro.

Za koga će navijati Davor Šuker? Kao bivši centarfor Reala svakako biste trebali izabrati Manchester United...

- U nogometnom smislu Barcelona i Manchester United dvije su najbolje svjetske momčadi i teško se odlučiti kome pokloniti simpatije. No, ako navijate za nogomet, srce će reći - Barcelona. Iako sam navijač Reala, nisam protiv Barcelone, sviđa mi se njihov nogomet, u koji su pažljivo, strpljivo i pametno ulagali. Ova Barcelona nije nastala preko noći i nije izrasla samo na novcu, kojega imaju, ali se ne razbacuju...

Međutim...

- Sviđa mi se i Manchester United, još od “malih nogu” pratim Alexa Fergusona, koji je bezvremenski trener. Svake godine se govori da Manchester United nema momčad, da nikad nisu bili lošiji, da su gotovi, a oni se uvijek popnu na vrh. Svijet mora učiti od Uniteda, koji je bio strpljiv s trenerom i kada nije išlo. Danas čak ni veliki klubovi nemaju vremena čekati kao United i zato se čak i najbogatijima događaju loše sezone. Nije dovoljan samo novac, jer i Real i Barcelona i Manchester United i Chelsea mogu kupiti svakog igrača na svijetu. Imaju ime i novac. Ali, treba znati kupiti. Roman Abramovič ima milijarde, ali nema trofej Lige prvaka. I tu prestaje priča o novcu, a počinje govor nogometa...

Tko je u prednosti, Barça ili United?

- Kada se igra samo jedna utakmica, nitko nije u prednosti. Da se igraju dvije utakmice, Barcelona bi imala “topa fore”, jer sve momčadi padaju na Nou Campu, tamo je čak i Real Madrid, bez obzira na svu Mourinhovu genijalnost i sve njegove “lokote”, bio bespomoćan. Ponovit ću, Barcelona mi je draža, jer je kičma momčadi sastavljena od igrača iz njihove škole, u “La Masiji” je školovana većina igrača, čak i Messi...

Šuker će objasniti:

- Barcelonin posjed lopte sve govori, a još više govori podatak o pretrčanim kilometrima. U tome je tajna. Primijetili ste da Barçini igrači manje trče od suparnika, jer su usvojili osnovno nogometno pravilo - trči lopta, a ne igrači. Barcelonin stil igre je istodobno najjednostavniji, ali i najkompliciraniji, najteže je pojednostaviti igru kako to radi Barcelona.

Može li Nemanja Vidić, i službeno najbolji igrač Premiershipa, zakočiti Messija?

- Messi je prejak u igri jedan na jedan i tu bi Nemanja bio bespomoćan! U toj “nemogućoj misiji” Vidiću moraju pomagati i Rio Ferdinand i Evra. Znam da je Alex Ferguson sustavan trener i on je vjerojatno puno puta prevrtio snimku finala španjolskog kupa iz Valencije, gdje jer Real uspio pobijediti Barçu. Ta utakmica će mu sigurno biti putokaz. Ponovit ću, na jednoj utakmici svašta se može dogoditi. Jedna Rooneyjeva “bomba” i adio izvanzemaljci!

Igrali ste s Maradonom, a danas kažu da ga je Leo Messi već nadvisio?

- Polako s takvim procjenama, Messiju su tek 23 godine. S Barcelonom “rastura”, ali u argentinskoj reprezentaciji još nije ni blizu Maradone. U ovakvim pitanjima vođen sam emocijama i zato ću uvijek reći - Maradona. No, za konačni i objektivni odgovor morat ćemo pričekati još deset godina i kada Messi zađe u “Isusove godine”, tada ćemo moći presuditi tko je utisnuo dublji trag u svjetski nogomet.

Davor Šuker će finale Lige prvaka, najspektakularniju ovogodišnju utakmicu, komentirati za Sky sport. Pri kraju razgovora opomenuo nas je:

- Nadam se da sad ne slijede pitanja o Štimcu i Mamiću...

Ne pada mi na pamet! U predvečerje ovakve utakmice bilo bi to svetogrđe!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15