PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Utrka za Modrićem: Gazda PSG-a daje 50 milijuna eura, a Ferguson mu nudi 150 tisuća funti. Tjedno!

Modrić je drugi put odbio Sir Alexa. Nije želio ni doći na pregovore u vilu u St. Tropezu, iako bi na Traffordu bio glavni igrač. A u realu će krenuti kao pričuva...
 Drago Sopta / CROPIX

Ako je Bog stvorio svijet, a Zadar košarku, kako onda protumačiti fenomen da su i dvojica zadarskih nogometaša desetljećima bili ili jesu najveća hrvatska senzacija u Europi. Prije 41 godinu to je bio Josip Skoblar, europska Zlatna kopačka, a danas je to Luka Modrić, nogometaš koji je ovih dana drugi put odbio Alexa Fergusona i za čiji se dolazak u Madrid osobno zalaže Jose Mourinho. Ipak, najveći kompliment je Luki Modriću dodijelio Diego Maradona, nazvavši ga “malim genijem”. Za Messija to nikad nije rekao.

Geniji iz Zadra

Josip Skoblar i Luka Modrić, osim nadnaravne darovitosti, imaju samo jednu zajedničku crtu: Hajduk ih nije htio. Recite mi, kakvi su to treneri koji nisu prepoznali klasu Josipa Skoblara i Luke Modrića? Kontrirat ćete mi - kako nisu u Zagrebu prepoznali Bernarda Vukasa? I te kako su dobro znali da je Vukas genij, ali su Mara Wölfl i Željko Čajkovski rekli - što će nam taj oduzimati slavu! Ne prepoznati Skoblara i Modrića je kao i najvećem košarkašu Kreši Ćosiću reći da je antitalent, iako mu se po talentu s ovih meridijana približio samo Dražen Petrović.

Na žalost, oni su najmanje iz Zadra jer u Zadru nikad nisu igrali, osim u tinejdžerskim godinama. Afirmirali su se u OFK Beogradu i Dinamu, u njemačkoj, francuskoj i engleskoj ligi, u Marseilleu i Tottenhamu i tamo stvorili europsko ime. Josip Skoblar i danas je zaposlen na Velodromeu, daleko od hrvatskog nogometa koji ga nikad nije želio u svojoj blizini. Sa sigurne distance promatra EP:

Španjolska vještina

- Pravda je zadovoljena, u bubnju su ostale četiri najbolje momčadi. Englezi su peti, ali oni ovdje više spadaju zbog reputacije, nego zbog kvalitete. Navijat ću za Španjolsku, čiji je nogomet melem za oči, i za Talijane koji na fantastičan način predstavljaju jednu izmučenu naciju. Kad vidite s kakvim žarom pjevaju himnu, prođu vas trnci.

Zašto Španjolska?

- Svi bi htjeli udaviti Španjolsku, ali to nije jednostavno, mi smo bili najbliže. Oni su spoj talenta, tehnike i brzih odluka u pas igri na malom prostoru, što je danas najveća vještina. Neznalice im prigovaraju da igraju bez centarfora? Pa, njima centarfor smeta. Od nogometaša, oduševili su me Ronaldo, Gomez i iznad svih Klose koji je kao staro vino. Sad se tučem po glavi jer smo ga trebali dovesti u Marseille, ali smo rekli da je prestar. Teško smo pogriješili.

U kratkoj analizi, u kojoj je podvukao da je ovo prvenstvo primjer fair playa, grubosti uopće nema, te uz smijeh dodao da su najgrublji igrači na EP-u bili Mandžukić i Jelavić, osvrnuo se na Francusku:

- Francuska liga je ispuhana vreća, a francuski nogometaši su nevjerojatno arogantni i prepotentni prema vlastitoj reprezentaciji i degutantno se iživljavaju na medijima.

Poziv s Azurne obale

Na kraju sam pitao Skoblara u koji bi klub trebao otići Luka Modrić.

- To je njegova osobna odluka, iako ne može pogriješiti. Ne želim se miješati u to, jednom sam rekao da je Lovren pogriješio što je otišao u Lyon i ispostavilo se da je tako. Luka je zreo čovjek...

Luka Modrić više nije vlasništvo Zdravka Mamića, iako će se i njega pitati prilikom odabira budućeg kluba. “Hrvatski Cruyff” je razlog obračuna židovskog lobija i naftnih korporacija. Novac je najmanji problem, iako je gazda Spursa poručio arapskim vlasnicima PSG-a: “Ako želite Luku, za vas je cijena 50 milijuna eura!” Poziv Josea Mourinha je, kako to slikovito kaže moj susjed s Borongaja Tomas Krkač, kao da nadareni gitarist ide na usavršavanje kod Jimmyja Hendrixa.

Luka Modrić je drugi put odbio Alexa Fergusona. Prošlo ljeto Sir Alex ga je čekao u St. Tropezu na Azurnoj obali, ali je Luka poslao poruku da se tih dana baš sprema za svadbu. I ovog je ljeta Sir Alex poslao ponudu Spursima na 22 milijuna funti te Luki jamčio tjednu plaću od 125.000 funti, no Joe Lewis i Daniel Levy ne žele prodati Manchesteru ni rezervnog igrača nakon što je Sir Alex upropastio Dmitra Berbatova koji je za 29,800.000 funti prodan na Old Trafford. Sir Alex je uzvratio: “Da i Maradona danas igra u Tottenhamu, nisam siguran da ga želimo dovesti”. Ipak, iako Luka nije Diego, Škot je poslao ponudu.

Strašna konkurencija

Što bi za Luku bilo zdravije? U Madridu, u svlačionici ga čekaju najbolji njemački igrač Mesut Ozil, nezamjenjivi Sami Khedira i Xabi Alonso, koji su u nevjerojatnom zamahu. No, tamo ga objeručke čeka i Mourinho jer se zaljubio u igrača koji je pobijedio Xavija i Iniestu. U Gdansku ih je doista zasjenio. Na Old Traffordu bi mu bilo najbolje, zauzeo bi poziciju središnjeg veznog igrača, umjesto Scholesa. Ne znam što bi mogao raditi u Parizu jer je u nogometnom smislu Grad svjetlosti još uvijek periferija. No, valjda mu neće pasti na pamet otići u Lokomotiv...

Zadar nije samo grad Ćosića, Gjergje ili Komazeca - kada je Bog dijelio talent, u prvom su redu stajali Skoblar i Modrić. Prosinečki je tek treći u nizu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:02